Dolar (USD)
35.45
Euro (EUR)
36.57
Gram Altın
3085.86
BIST 100
9766.64
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Rektörleri, YÖK Cumhurbaşkanı'na önerecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversitelerde gruplaşmalara, hizipleşmelere, kırgınlıklara neden olduğunu söylediği rektörlük seçimleri OHAL KHK'sı ile kaldırıldı.
Rektörleri, YÖK Cumhurbaşkanı'na önerecek
30 Ekim 2016 10:12:00
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversitelerde gruplaşmalara, hizipleşmelere, kırgınlıklara neden olduğunu söylediği rektörlük seçimleri OHAL KHK'sı ile kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversitelerde gruplaşmalara, hizipleşmelere, kırgınlıklara neden olduğunu söylediği rektörlük seçimleri OHAL KHK'sı ile kaldırıldı. Dün akşam saatlerinde kamudan ihraçları ve iadeleri de içeren 2 yeni OHAL KHK'sı yayımlandı. 675 ve 676 sayılı KHK'lar, özetle şu düzenlemeleri getiriyor: Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacak. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atama yapabilecek. Rektörün görev süresi 4 yıl olacak. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilecek. Ancak aynı Devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamayacak. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin Yükseköğretim Kuruluna teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. FETÖ'cü darbe girişiminde yaralanan kamu görevlileri ve siviller ile bu eylemlerin devamı niteliğindeki eylemlerin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı oldukları sırada yaralanan kamu görevlileri ve sivillere, yaralanma derecesine bakılmaksızın gazilik unvanı verilecek. FETÖ ve diğer terör örgütleriyle bağlantısı tespit edilen çok sayıda kamu çalışanı ihraç edildi. TBMM Başkanlığı'nda 32, Yargıtay'da 183, Sayıştay'da 69, Adalet Bakanlığı'nda 2 bin 534, Milli Eğitim Bakanlığı'nda 2 bin 219, Sağlık Bakanlığı'nda 2 bin 774, Yükseköğretim kurumlarında bin 267 olmak üzere toplam 10 bin 131 kişi daha kamudan ihraç edildi. 2'si general, 9'u pilot toplam 39 asker ile TBMM'den 3, MEB'den 31, AFAD'dan 1 personel, ihraç edilenler listesinden çıkarıldı. PKK terör örgütünün propagandasını yapan 2 haber ajansı, 10 gazete ile 3 dergi kapatıldı. Kapatılan kurumlar arasında Dicle Haber ajansı ile Özgür Gündem ve Azediya Welad gazeteleri de var. Emniyetten kendi isteğiyle emekli olanlar veya Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü hükümlerine göre meslekten veya devlet memurluğundan çıkarılanlardan bazılarının da rütbeleri alındı. Aralarında Ramazan Akyürek'in de bulunduğu 442'si 1. sınıf emniyet müdürü, bin 82 polisin kurumla tamamen ilişiği kesildi. Köy Kanunu'ndan yapılan düzenleme ile "geçici köy korucusu" ifadesi "güvenlik korucusu" şeklinde değiştirildi. "Gönüllü korucu" ibaresi de "gönüllü güvenlik korucusu" şeklinde değiştirildi. Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen pasaport ve sürücü belgesi hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler, bir yıl içerisinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredilecek. Bazı suçlardan gözaltına alınanların avukatlarıyla görüşmeleri, hakim kararıyla kısıtlanabilecek ve bu sürede ifade alınamayacak. ANKARA

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin