Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2435.42
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Ramazan' toplumsal huzur demek

Ramazan'ın savaş yüzünden başka bir ülkeye sığınan mazlumları daha iyi anlayabileceğimiz bir ay olduğunu ifade eden Prof. Dr. Orhan Çeker, "Ramazan'da diğer aylara göre farklı bir güven ve huzur olur. Kötülükler hatırı sayılacak şekilde azalır. Bu ayın kıymetini bilmeli, muhtaç ve mazlumlara yardım etmeliyiz" dedi.
'Ramazan' toplumsal huzur demek
20 Nisan 2021 11:24:40
Ramazan'ın savaş yüzünden başka bir ülkeye sığınan mazlumları daha iyi anlayabileceğimiz bir ay olduğunu ifade eden Prof. Dr. Orhan Çeker, "Ramazan'da diğer aylara göre farklı bir güven ve huzur olur. Kötülükler hatırı sayılacak şekilde azalır. Bu ayın kıymetini bilmeli, muhtaç ve mazlumlara yardım etmeliyiz" dedi.

SÖYLEŞİ: ÖZLEM DOĞAN

On bir ayın sultanı mübarek Ramzan ayının ilk haftasını geride bıraktık. Hayat su gibi akıp giderken bu kutlu ay da ömrümüzden geçip gidiyor. Ramazan ayının üzerimizdeki maddi manevi etkisini, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker’le konuştuk.

Oruçta büyük hikmetler var

Allahu Teala’nın orucu farz kılmasının ardındaki hikmet nedir? Oruç sadece aç ve susuz kalmaktan ibaret değil, öyle değil mi?

İbadetlerin farz kılınmasında elbette büyük hikmetler vardır. Bize düşen, hikmetini düşünmeden emre teslim olmaktır. Biz orucu Allah emrettiği için tutarız, tutmalıyız. Vücuda faydası olacak niyeti ile tutarsak zaten o ibadet olmaz. Allah rızası dışında yapılmış bir kültür fizik hareketi olur. İbadetleri başka niyetler karıştırmadan sırf Allah rızası için yapmalıyız.

Prof. Dr. Orhan Çeker fotoğraf_90d9422b40eb9539f599787aba206318.jpeg

Oruç tutarken nelere dikkat edilmeli? Sadece aç kalmak su içmemek yeterli mi oruç ibadeti için?

Oruç sadece aç susuz kalmak değil, bütün bedene ve uzuvlara da oruç tutturmak gerekir. Dil, göz, kulak vs hepsi günahtan uzak durmalı, mideye haram girmemelidir. Mesela akşama kadar dedikodu yapanlar orucu sadece şeklen tutmuş olurlar. Emeğimizi boş yere zayi etmeyelim.

Sahurda büyüleyici bir bereket var

Özellikle çalışanlar uykusunun bölünmemesi için sahursuz oruç tutuyor. Ramazan ayına has olan sahurun önemi nedir?

Sahur yapmamakta bir beis yoktur. Sahuru Peygamberimiz mutlaka yapmamızı tavsiye etmiştir. Bu yemekte büyüleyici bir bereket vardır. Zaten sihir ve sahur aynı harflerden oluşur. Bu yemek büyüleyici bir berekete sahiptir.

‘İki günü aynı olan ziyandadır’ hadisinden de yol çıkarsak yılda bir ay olan 11 ayın sultanı ramazanda neler yapılmalı?

Ramazan geldiğinde Peygamber Efendimiz diğer aylara göre her türlü amel-i salihte, hayırlarda ve ibadette ileri gider, son on günde tamamen mescide kapanır ve ibadet ile meşgul olurdu. Özellikle Ramazan ayında huşu içerisinde daha fazla ibadet etmeye çalışalım.

Ramazan ayı huzur demek

Asrı saadet dönemindeki Ramazan ayı ile günümüzdeki Ramazan ayı arasındaki farklar nelerdir? Günümüz insanında Peygamber Efendimiz döneminde ashabın eda ettiği oruç ibadetine biraz olsun yaklaşabilse hayatımızda neler değişir?

Ramazan ayında diğer aylara göre elbette farklı bir güven ve huzur olur. İstatistiklerle sabittir ki bu ayda toplumda ayrı bir huzur olmakta, kötülükler hatırı sayılacak şekilde azalmaktadır. Bir de bu huzurlu ayda Peygamberimiz aramızda olsaydı kim bilir nasıl güzel bir halde olurduk. İşte Peygamberimiz'in de aramızda var olduğu Ramazan ayını hayal etmek bile bu kadar farklı ve güzel olmaktadır.

Fakir ve muhacirleri gözetelim

Ramazan ve oruç ibadetine bir birleştirici ve bütünleyici olarak bakılabilir mi? İslam dünyasında; Suriye’de, Filistin’de ve başka ülkelerde Müslümanlar zulüm görüyor, Avrupa’da da İslamofobik tutumlara maruz kalıyorlar. Savaştan kaçan Suriyeli kardeşlerimiz de Türkiye’de bizimle yaşıyor. Bu mübarek ayda özellikle rahat bir hayatı olan Müslümanlara empati kurmaları açısından neler söylemek istersiniz?

Malesef İslam âlemi iç açıcı bir durumda değil. Her tarafta kanayan yaralar var. Başka ülkelere göç etmek zorunda kalmak ve göç etmek kolay değil. Zorluğunu biraz olsun kavramak için kısa bir empati yeterli olur. Düşünün ki bütün varlığınızı bırakarak sadece bir bavulla başka bir ülkeye gidiyorsunuz. Kolay değil. Onun için çevremizdeki muhacirlere çok yardım yapalım ve onları hor görmeyelim, anlamaya çalışalım. Bu ayda fitre ve zekât da veriyoruz. Tekrar hatırlatalım ki fakirleri ve muhacirleri mutlaka çok gözetelim.

Fitneden uzak duralım

İslam ülkeleri her konuda ayrılığa düştüğü gibi oruca da beraber başlamıyor. Farklı zamanlarda oruç tutulması, farklı zamanda bayram yapılması doğru mu? Bu ikilik neden?

Bir gün farkla oruca başlamak normaldir. Çünkü dünya yuvarlaktır. Aynı anda her taraf ya gündüz veya gece olmaz. Bir tarafı gündüz ise öbür tarafı gecedir. Bundan dolayı tüm dünya aynı günde başlamaz ancak aynı coğrafi bölgede hatta aynı toplumda olup farklı günlerde başlamak ise bizim ciddi ayıbımızdır, fitne sebebidir. Birbiriyle aynı meridyenleri paylaşan ülkelerin aynı günde oruca başlamaları zorunludur. Bayram gününü tespitte de aynı durum geçerlidir. Aradaki ikilik bizim cehaletimizden ileri gelmektedir. Bu cehalet illa ki bilgisizlik olmayabilir. Taassup, sorumsuzluk vs de cehalettir. Olgun insan geçimli, arabulucu, saygılı olur, fitneden uzak durur. Kardeş olmayı, başkasının hakkına saygılı olmayı beceremedik bir türlü.

Bu sene koronavirüs nedeniyle camilerde teravih kılınmayacak. Ramazanın tacı teravihe evde de devam edilmeli mi?

Geçen yıl olduğu gibi teravih evde kılınmalıdır. Teravih, Ramazan ayının süsü olan bir ibadettir. Evde cemaat olarak ve çocukların zihninde güzel hatıra bırakarak bu güzel ibadeti icra edelim İnşallah. Mümkün olduğu kadar hatimle kılmaya çalışalım.

Diyanet’in imsakiyesine uymalıyız

Ramazan aynın en çok tartışmalı konularından biri de imsak vakti. Kimi diyanetin belirlediği saatte yeme içmeyi sonlandırırken kimi de hava aydınlanmaya başlayana kadar sahura devam diyor. Bu ikilemin önüne nasıl geçilebilir?

İmsak konusunda mutlaka Diyanet İşleri Başkanlığı’nın imsakiyesine uyalım. Ortalık aydınlanıncaya kadar yeme içme yoluna gitmeyelim. İmsak dakikasından sonraya hele güneşin doğuşuna yakın zamana kadar yemek içmek kesinlikle vebaldir. Orucunuz boşa gitmesin. Geçmiş yıllarda fitne beyanlara uyarak geç vakitlere kadar sahur yedi iseniz o oruçları mutlaka kaza edin. Vebale girmeyin.

PROF. DR. ORHAN ÇEKER KİMDİR

1953’de Ankara’da dünyaya gelen Orhan Çeker, Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nü bitirdi. 1980’de Bağdat, Mustansıriye Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Arap Dili Enstitüsü’nü bitirdi. 1981’de İslam Hukukunda Akitler adlı teziyle Konya Yüksek İslam Enstitüsü’ne Fıkıh Öğretim Üyesi oldu. 1981’de Çanakkale’de kısa dönem askerliği yaptı. Yüksek İslam Enstitülerinin İlahiyat Fakültelerine dönüştürülmesinden sonra adı geçen teziyle 1986’da doktor, 1988’de İslam Hukukunda Çocuk adlı baş çalışma kitabıyla doçent, 1996’da profesör oldu. Orhan Çeker evli ve beş çocuk babasıdır.