Dolar (USD)
34.14
Euro (EUR)
38.00
Gram Altın
2916.60
BIST 100
9891
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

PYD Peşmerge'yi kovdu

Şanlıurfa Kobani Yardımlaşma ve Dayanışma Merkezi Sorumlusu Abdulkadir İkbal, PYD'nin Peşmerge'yi bölgeden kovmasıyla Kobani'nin zayıfladığını belirterek bu durumun 200'e yakın insanın katledilmesine neden olduğunu dile getirdi.
PYD Peşmerge'yi kovdu
01 Temmuz 2015 10:18:00
Şanlıurfa Kobani Yardımlaşma ve Dayanışma Merkezi Sorumlusu Abdulkadir İkbal, PYD'nin Peşmerge'yi bölgeden kovmasıyla Kobani'nin zayıfladığını belirterek bu durumun 200'e yakın insanın katledilmesine neden olduğunu dile getirdi.

Ezgi Çelik/Ankara

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi karşısındaki Kobani'ye IŞİD'in düzenlediği baskında 200'e yakın sivil vatandaş hayatını kaybetti. Kobani'nin şu anda yıkık bir şehir olduğuna dikkat çeken Şanlıurfa Kobani Yardımlaşma ve Dayanışma Merkezi Sorumlusu Abdulkadir İkbal, Kobani'de ki son durumu değerlendirdi.

Peşmergelerin gitmesiyle Kobani zayıfladı

IŞİD'in üç gün süren çatışmaların ardından Kobani'den çıkarıldığını ve 200'e yakın sivil vatandaşın katledildiğini dile getiren İkbal, Kobani'nin şu anda yıkılmış bir şehir olduğunun altını çizdi. Batı dünyasının tek askerinin burnu bile kanamadan hava bombardımanı ile destek vererek bir siyaset izlediğine dikkat çeken İkbal, insanların katledildiği bu durum neticesinde Müslüman'ın Müslüman'a kanının asla helal olmadığını ifade etti. Daha önce Barzani'ye ait olan Peşmerge'lerin Kobani'ye geçmesiyle IŞİD'in bölgeden çıkarıldığını hatırlatan İkbal, "Barzani'ye ait olan birliklerin Kobani'ye geçmesiyle bölgede tekrar bir güç kazanıldı. Eğer Barzani'den imdat gelmeseydi PYD bölgede bitmek üzereydi. Onlarında çok büyük desteğiyle IŞİD Kobani'den çıkarılmış oldu. Aradan bir müddet geçti ve bazıları buranın hakimi biz olalım gibi bir fikre kapıldı. Ardından da PYD, Barzani'ye ait olan Peşmerge'yi bölgeden kovdu. Peşmergelerin gitmesiyle de Kobani zayıf hale getirilmiş oldu" dedi.

Büyük bir katliam yaşandı

Kobani'nin savunma noktasında olmamasından dolayı IŞİD'in harekete geçtiğini dile getiren İkbal, Kobani'ye son saldırışın büyük bir katliam olduğunun altını çizdi. IŞİD'in amacının Kobani'yi işgal etmek olmadığını söyleyen İkbal, "Kobani'de hareket başlatarak bir mesaj verilmek istendi. İnsanlara hiçbir zaman emniyette değilsiniz biz bölgeye hakim olabiliriz demek istediler. Ama Peşmerge güçleri o ağır silahlarla birlikte Kobani de olsaydı ben IŞİD'in böyle bir harekete cesaret edemeyeceğine düşünüyorum" dedi.

Ortadoğu'nun tamamı tehlikede

"Devletlerin bir araya gelerek barış ilan etmemesi halinde Kobani ve Ortadoğu'nun tamamı ayakaltında kalır" diyen İkbal, bu durumu devletlerin barış içerisinde çözmesi gerektiğini vurguladı. Bölgede mağdur olan insanlara karşı Türkiye'nin desteğinin sürdüğünü söyleyen İkbal, şu anda Kobani'ye giriş çıkışların yasak olduğunu belirtti. Kobani'de sokakların ceset dolu olduğunu dile getiren İkbal, insanların geri dönüşlerinin bu nedenle zor olacağını ifade etti.