Dolar (USD)
35.21
Euro (EUR)
36.84
Gram Altın
2979.43
BIST 100
9742.71
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Putin'e tahıl koridoru için Türkiye alternatifi

Tahıl Koridoru Anlaşması'na alternatif rota arayışları sürerken, Rusya Devlet Başkanı Putin'e, işgal altındaki Herson'la Zonguldak arasında tahıl taşımak için feribot hattı kurulması teklif edildi. Putin, "Öneriyi değerlendireceğim." dedi.
Putin'e tahıl koridoru için Türkiye alternatifi
25 Ağustos 2023 14:09:20
Tahıl Koridoru Anlaşması'na alternatif rota arayışları sürerken, Rusya Devlet Başkanı Putin'e, işgal altındaki Herson'la Zonguldak arasında tahıl taşımak için feribot hattı kurulması teklif edildi. Putin, "Öneriyi değerlendireceğim." dedi.

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası topraklarına ilhak ettiği Herson'un Valisi Vladimir Saldo, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü.

Moskova'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya alması ve Herson'da iki ay önce vurulan Kakhovka Barajı'yla ilgili son durumun masaya yatırıldığı görüşmede Saldo, Rus lider Putin'e sürpriz bir öneri sundu.

'Erdoğan'la görüşmeden önce konuyu tartışalım'

Skadovsk Limanı'yla Zonguldak arasında 2007'de yapılan feribot seferlerine atıf yapan Saldo, "Bugün Tahıl Anlaşması'nın olmaması nedeniyle, 2007 yılında Skadovsk Limanı'ndan Zonguldak'a başlattığımız ticaret yolunu yeniden devreye alabiliriz. Böyle bir öneri var. Zonguldak'la İstanbul'a yaptığımız seferler çalışıyordu ve 1.200'den fazla gemi girişi olmuştu." dedi.

"Türkiye Cumhurbaşkanı'yla görüşme öncesi bu konuyu tartışmalıyız." diyen Saldo'ya Putin, "Teklifi değerlendireceğim." şeklinde cevap verdi.

wj2pz16929576732863_144a4b835ecb9141d259a1d95257936e.jpg

Ankara bu teklife sıcak bakar mı?

Putin'le Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki ay yüz yüze görüşmesine kesin gözüyle bakılıyor. Önerinin, Putin tarafından Erdoğan'a sunulması durumunda kabul görmesi zor. Zira Türkiye, ne Rusya'sız ne de Ukrayna'sız bir tahıl koridoruna sıcak bakmıyor.

Tahıl koridoru nedir?

Rusya’nın geçtiğimiz 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya başlattığı saldırılar sonrasında Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bunan birçok yük gemisi çıkış yapamadı. Ukrayna tahılının sevkiyatında yaşanan aksaklıklar nedeniyle küresel gıda krizi gündeme geldi. Tahıl koridoru anlaşması ile Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl taşınması için adım atıldı.

Tahıl koridoru oluşturulmasına dönük çabaların ilk amacı, Odesa başta olmak üzere mayınlar nedeniyle Ukrayna limanlarında sıkışıp kalan tahıl ve diğer gıda ürünleriyle yüklü gemilerin dünya pazarlarına açılmasını sağlamaktı.

Bu kapsamda yaklaşık 80 adet geminin olduğu kaydediliyor. Bu gemilerin denize açılabilmelerini sağlayacak koridorun oluşması, silolarda alıcı bekleyen yaklaşık 25 milyon ton tahılın da dünya pazarlarına taşınması anlamına geleceği için önem kazanıyor.

Pazarlığın en önemli ayaklarından birisini, gemilerin sorunsuz şekilde mayınlı alanlardan çıkabilmesi ve Rusya'nın saldırılarına maruz kalmaması için Moskova'dan alınacak güvenlik garantileri oluşturdu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin