Putin, yeni dış politika konseptini onayladı
Rusya soğuk savaş sonrası yeni bir konseptin inşa edilmesine yönelik adımlarını sürdürüyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi üyeleri ile yaptığı toplantıda Rusya'nın yeni dış politika konseptine ilişkin kararnameyi imzaladı.
Vladimir Putin toplantıda imzaladığı kararnameyle ilgili açıklamalarda da bulundu.
Putin, "Dış politikanın uygulanmasında görevli olan arkadaşlarımdan yapıcı ortaklarla bağların geliştirilmesine ve hasım ülkelerin Rusya'ya yönelik düşmanca politikalarından vazgeçmeleri için gereken koşulların sağlanmasına özel önem vermelerini istiyorum." dedi.
'Çok kutuplu dünya düzenine yönelik çalışmalar önemli'
Daha adil bir dünya düzeni istediklerini ve bu doğrultuda yeni konseptin oluşturulmasına ihtiyaç doğduğunu belirten Putin şöyle konuştu:
Rusya'nın egemenliğinin pekiştirilmesi, daha adil, çok kutuplu dünya düzeninin oluşturulmasındaki rolünün artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması önem arz ediyor.
Önemli maddeler yer aldı
Kremlin tarafından basına servis edilen Rusya'nın yeni dış politika konseptinin içeriğinde önemli maddeler yer aldı.
Yeni konseptte Rusya'nın dış politikasını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in belirleyeceği, Rusya'nın Avrasya ve Pasifik bölgesinde etkili bir ülke olduğu, dünyadaki dengeleri korumada aktif rol aldığı, Rus ordusunun Rusya'nın müttefiklerine karşı yapılan saldırılara karşılık verebileceği, Rusya'nın biyolojik ve kimyasal silah saldırılarına ilişkin iddiaları araştırmaya devam edeceği, Avrupa ve NATO'dan gelen tehdit ve muhtemel saldırıları bertaraf edeceği, müttefikleriyle askeri işbirliğini geliştireceği, Rus kültürü ve Rus dili gibi manevi değerleri korumaya devam edeceği gibi maddeler yer alıyor.
'Rusya kendisini Batı'nın düşmanı olarak görmüyor'
Yeni dış politika konseptinde Batı ile olan ilişkilerle ilgili ise, "Rusya kendisini Batı'nın düşmanı olarak görmemekte ve kendisini izole etmemektedir." ifadesine yer verildi.
Ayrıca maddeler arasında ayrıca şu ifadeler kullanıldı:
Rusya'nın önceliği ABD’nin ekonomik konumunu art niyetli kullanmasını engellemek ve başka bir ülkeye karşı sömürge ve hegemonya kurma amaçlarından vazgeçmesini sağlamak. Moskova, Washington'ın rotasını uluslararası güvenlik için ana risk kaynağı olarak görmektedir. Rusya Federasyonu ve ABD arasındaki ilişkilerin gelişimi, Washington'ın hakimiyet kurma çabalarının seviyesine bağlıdır.
Rusya'nın yeni dış politika konseptinde müttefik kuruluş ve ülkelerle ilişkilerin daha da geliştirileceğine işaret edilerek, Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ile ilişkilerin geliştirileceği, Rusya'nın Asya-Pasifik, Latin Amerika, Orta Doğu ve Afrika kıtasındaki kurumlarını güçlendireceği belirtildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.