Dolar (USD)
34.13
Euro (EUR)
38.03
Gram Altın
2885.78
BIST 100
9886.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Protesto sesleri arasında bilgilendirme

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 'Şah Fırat Operasyonu' konusunda bugün TBMM Genel Kurulu'nu bilgilendirdi.
Protesto sesleri arasında bilgilendirme
23 Şubat 2015 17:03:00
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 'Şah Fırat Operasyonu' konusunda bugün TBMM Genel Kurulu'nu bilgilendirdi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda birleşim açıldıktan sonra "Şah Fırat Operasyonu" konusunda bilgilendirme yaptı. Yılmaz'ın konuşması sırasında Genel Kurul salonundan protesto sesleri yükseldi.

İşte İsmet Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları:

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun nakledilmesine yönelik düzenlenen Şah Fırat Operasyonu'na ilişkin bilgi verdi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut'un başkanlığında toplandı. Oturum açılmasının ardından Yakut, hükümetin içtüzük kapsamında bilgi vermek istediğini ifade etti. Muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri itiraz ederek, "Bize böyle bir şeye ilişkin Başkanlık Divanı bilgi vermedi" dedi. Başkanlığın daha önce gündem dışı söz isteyen milletvekillerine söz vermediğini ifade eden MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Haber verilseydi biz de gruplarımızda hazırlık yapardık" dediler.

Söz vermenin başkanlığın yetkisinde olduğunu ifade eden Yakut, bilgi vermenin ardından gruplara söz vereceğini belirterek, Bakan Yılmaz'ı kürsüye davet etti. Kürsüye gelen Yılmaz, Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun taşınmasına yönelik yapılan Şah Fırat Operasyonu hakkında bilgi vererek şunları söyledi:

"21-22 Şubat 2015 tarihinde hükümetimizce alınan karar gereğince TSK unsurlarınca yapılan Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun taşınmasına yönelik yapılan Şah Fırat Operasyonu hakkında hükümet olarak bilgi vermek üzere söz aldım, Genel Kurulu saygıyla selamlarım.Bu coğrafyanın Türk toprağı olmasını sağlayan Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman gazinin dedesi Ertuğrul Gazi'nin babası Süleyman Şah'ın kabri Caber Kalesinin tepesinde bulunan yerde bu toprakların bin yıldır Türklerin olduğunun delili olarak durmaktaydı. Bu kalenin baraj nedeniyle sular altında kalması nedeniyle taşınmıştır. Zaman zaman tadilat yapılmıştır.

TÜRKİYE'YE UZAKLIĞI 90 KM'DİR

1975 yılında ikinci kez yeri değiştirilmiştir. Türkiye'ye uzaklığı ise 90 km'dir. Bu bir milli davadır. Bu operasyona karşı çıkan dış güçlere bakıldığında da bu operasyonun ne kadar doğru olduğu görülecektir. Ata emaneti olarak görülen bu türbeye hizmet etmeyi görev bilmiştir. Bugün özgürlüğümüzü atalarımıza borçluyuz.2 Ekim tarihinde alınan tezkere ile sınır ötesine TSK unsurlarının gönderilmesi kabul edilmiştir. Bu teskerede öngörülen unsurlar gerçekleşmiş. BM'de bu bölgede bulunan 72 millet bu tehdide karşı çalışmaktadır.

Suriye de her geçen gün artan güvenlik tehditleri nedeniyle uluslararası hukuka göre Türk toprağı olan Süleyman Şah türbesi ve kutsal emanetleri taşınmasına için Şah Fırat operasyonu düzenlenmiştir. 21.Şubat 00.30'da yola çıkmış ve 06.03 saatlerinde oradaki emanetleri ve 38 askerimizi de alarak sınırımıza varmıştır. Operasyona Kara Kuvvetlerimizce icra edilmiş ve 572 askerimiz görev almıştır. Hava Kuvvetlerimizde ülke sınırlarımızda hazır bekletilmiştir.

Genelkurmay Başkanı başta olmak üzere tüm TSK unsurlarımıza teşekkürü borç bilirim. Mehmetçik rehin diye açıklama yapanlara gücümüz gösterilmiştir. Kaybedilen bir vatan toprağı yoktur. Türkiye egemenlik hakkından vazgeçmemiştir. Süleyman Şah Saygı Karakolu, her an bir baskın olabileceği nedeniyle 24 saat insansız hava araçlarıyla izlenmekteydi. Bu riski ortadan kaldırmak için operasyon yapılmıştır. Operasyonda bir askerimiz malesef geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetmiştir.

ZİYARET ÇAĞRISI

Bu operasyonun gerekliliğini milletimiz anlamıştır. Milletimiz daha önce de Musul'da yaşananlar nedeniyle anlamıştır. Musul Başkonsolosluğumuz da rehin alındığında daha önce niye boşaltmadınız diyenlerin bugün eleştiride bulunmaya hakkı yoktur.Hükümetimiz her bir vatandaşının can güvenliğini ve her karış vatan toprağını korumak için tedbirlerini alır. Bu operasyon da kararlılığımzı göstermiştir. Bu uluslararası çıkarlarımızı korumak için her türlü önemli alacağımızın göstergesidir. Yeni Suriye Eşme'de ki Süleyman Şah Türbesi yürüme mesafesinde bulunan türbeyi bir fatiha okumak için herkesi davet ediyoruz. Bize duyulan güveni boşa çıkarmadık. Görev alan tüm personeli teşekkür ediyorum. Şehit olan askerimize de Allah'tan rahmet diliyorum."

HDP'Lİ GÜR: OPERASYON PYD'NİN KATILIMIYLA YAPILDI

Bakan İsmet Yılmaz'dan sonra söz alan HDP Van Milletivekili Nazmi Gür ise, ''Operasyon PYD'nin katılımıyla yapıldı'' diye konuştu.

Birleşimin başında söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, birleşimde milletvekillerine gündem dışı söz verilmediğine dikkati çekti. Yakut da milletvekillerinin talebi olmadığını Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın ise Süleyman Şah Türbesi'nin nakliyle ilgili bilgi vermek üzere konuşma talebi olduğunu söyledi.

Bunun üzerine bazı CHP milletvekilleri el kaldırarak konuşma talepleri olduğunu belirttiler. Ancak Yakut, bugün için önceden verilmiş bir başvuru olmadığını, bu nedenle milletvekillerine gündem dışı söz vermeyeceğini ifade etti. Altay, Yılmaz'ın sunumunun konusunun önemli olduğunu Meclis TV'nin yayına geçmesini de istedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da milletvekillerine gündem dışı söz verilmemesini eleştirdi. Vural, Milli Savunma Bakanı'nın gündem dışı konuşması hakkında grupların haberdar edilmesi ve hazırlık yapmalarına olanak sağlanması gerektiğini, ancak bunun yapılmadığını kaydetti. Vural konuşması sırasında Meclis Başkanvekili'nin üslubuna yönelik de "bir ulan demediğiniz kaldı" ifadesini kullandı. Yakut, böyle bir üslubunun hiçbir zaman olmadığını hiçbir milletvekiline "sayın" demeden söze başlamadığını vurguladı. "BU SÖZÜN DÜZELTİLMESİNİ İSTİYORUZ" HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise 21 Şubat'ta gerçekleştirilen birleşimi yöneten Meclis Başkanvekillerinin İçtüzüğü hiçe saydıklarını, buna karşı gruplarının da divan önünde oturma eylemi gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Bu sırada Yakut'un kendilerinden "bunlar" diye bahsettiğini, eylemleriyle ilgili Başkanlık Divanı'nın arkasındaki odada grup başkanvekilleriyle bir görüşme yapılıp yapılmadığını merak ettiklerini söyledi. Baluken "bunlar" ifadesi kullanıldıysa bu sözün düzeltmesini ve kendilerinden özür dilemesini istedi. Yakut ise HDP'nin oturma eylemi ile ilgili diğer grup başkanvekilleriyle herhangi bir görüşme yapmadığını belirtti. HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de milletvekillerine gündem dışı söz verilmemesinin İçtüzük ihlali olduğunu savundu. CHP Grup Başkanvekili Altay tekrar söz alarak Milli Savunma Bakanı Yılmaz'ın sunumu hakkında gruplara önceden bilgi verilmemesi nedeniyle usul tartışması açılmasını istedi. Yakut ise usul tartışmasına gerek olmadığını söyledi.