Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı vefat etti
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı'nın vefatını duyurdu. Yılmaz, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"Mustafa'mız da göçtü bu dünyadan. Varis-i Veyiszade, Aşık-ı Resulullah ve ehlibeyt, İslam tarihiyle çalışmaları, güzel ahlakı, dostlarına vefası, mücadelesi, sebatı, mütebessim çehresi, her derde deva gayreti ile temeyyüz eden Hafız Mustafa Küçükaşçı'sız bu dünya biraz daha fakir şimdi. Allah menzilini mübarek, makamını ali etsin."
Küçükaşçı kimdir?
Konya'da 1964'te dünyaya gelen Küçükaşçı, ilk, orta ve lise eğitimini yine Konya'da tamamladıktan sonra 1990 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu.
Marmara Üniversitesi (MÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsünde 1991'de araştırma görevlisi olan Küçükaşçı, 1 Kasım 1996'da da MÜ Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Bölümünde İslam Tarihi ve Medeniyeti dersleri okutmak için öğretim görevlisi olarak tayin edildi.
Mustafa Sabri Küçükaşçı, 1990'da doktorluk unvanını aldı, 2002'de de Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Orta Çağ Tarihi Anabilim Dalı'na yardımcı doçent olarak atandı. 2007'de Orta Çağ Doçenti olan Küçükaşçı, 2010-2013 yıllarında MÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini üstlendi ve 2013'te profesör oldu.
Aynı zamanda 2013-2015 arasında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü görevini üstlenen Küçükaşçı, 2015-2019 arasında Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Haluk Dursun'dan sonra Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı görevini yürüttü.
Başkanlığı süresince birçok müzecilik faaliyetlerinin yanında uluslararası "Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu'nda Lale Geleneği" başlıklı Japonya'da düzenlenen sergiye başkanlık etti.
Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı danışma kurulu ve Türk Tarih Kurumu asil üyesi olan Küçükaşçı, TUBA-MAARİF Vakfı ortaklığında hazırlanan Türk Eğitim Tarihi Ansiklopedisinin ilim heyeti üyesiydi. Küçükaşçı, ayrıca Çamlıca'daki İslam Eserleri Müzesi'nin kuruluşunda bilim kurulu başkanlığı yaptı.
Küçükaşçı, 2015'ten beri 27 Temmuz 1966’da kurulan İstanbul Topkapı Sarayı Müzesini Sevenler Derneği Yönetim Kurulunun başkanlığını üstlendi.
Son asır Konya aileleri hakkında çalışmalar yaptı
Vefatına kadar Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsünün müdürü olan, İngilizce ve Arapça bilen Mustafa Sabri Küçükaşcı, İslam tarihi ve kültürü, İslam düşüncesi ve tarih yazımı, Orta Çağ'da şehir özellikle de Haremeyn şehirleriyle İstanbul'un tarihi ve kültürü alanında ve son asır Konya aileleri hakkında çalışmalar yaptı, kitap ve makaleler yayımladı.
20'si uluslararası olmak üzere 30 sempozyuma tebliğ sunarak katılan Küçükaşçı, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nde yedisi ortak olmak üzere 85 madde hazırladı.
Vefat eden Mustafa Sabri Küçükaşçı, Konyanın önemli alimlerinden Hacı Veyiszâde'nin torunuydu.
Hacı Veyiszâde kimdir?
Hacı Veyiszâde Mustafa Efendi, Konya'da 1887 yılında doğmuş ve 5 Şubat 1960'ta aynı şehirde vefat etmiş tanınmış bir mutasavvıf, öğretmen ve İslam alimidir.
İlk eğitimini babası Hacı Veyis Efendi'den alarak hafızlık yapmıştır. Daha sonra Adliye Medresesi'ne devam ederken, Bekir Sami Paşa Medresesi'nde Şeyh Mehmed Bahaeddin Efendi ve oğulları Zeynel Abidin ve Ahmed Ziya Efendilerden ders almaya başlamıştır. Bu kurumda matematik, miras hukuku, astroloji ve Fransızca gibi müspet ilimleri de öğrenmiş ve buradan icazet alarak, sonradan ismi değişen Bekir Sami Paşa Medresesi (Islah-ı Medaris-i İslamiyye)’nde müderrislik yapmış ve pek çok öğrenci yetiştirmiştir. Medreselerin kapatılmasından sonra, Piri Mehmet Paşa Camii imam-hatipliği, Aziziye Camii imam-hatipliği ve Merkez Vaizliği görevlerinde bulunmuştur.
Hacı Veyiszâde Mustafa Efendi, Konya İmam Hatip Lisesi'nin kuruluşunda önemli emekleri geçmiş ve bu okulda Arapça, tefsir, fıkıh ve hadis öğretmeni olarak çalışmıştır.
Güler yüzlü, hoşsohbet, karşısındakinden iltifatını esirgemeyen, mert ve dürüst, affedici ve birleştirici bir insandı. Camiye gidip gelirken esnaf arasında gördüğü hoş olmayan davranışları düzeltmeye çalışırdı. İnsanları kırmadan kötülüğü önlemeye çalışan tutumu bugün dahi birçok kişi tarafından anılmaktadır. Hacı Veyiszâde Mustafa Efendi'nin basılmış herhangi bir eseri bulunmamaktadır.
5 Şubat 1960 tarihinde rahatsızlanarak hayatını kaybetmiş ve Üçler Mezarlığı'na defnedilmiştir. Onun, şair ve yazar Ali Ulvi Kurucu'nun amcası olduğu belirtilmiştir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.