Portekiz, diktatörlüğün sona erdiği Karanfil Devrimi'nin 50. yılını kutladı
Başkent Lizbon'daki Ticaret Meydanı'nda askeri geçitle başlayan etkinliklere Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, Başbakan Luis Montenegro ile siyasi, idari ve adli üst düzey temsilciler katıldı.
Lizbon'da bulunan Özgürlükler Bulvarı'ndaki geleneksel yürüyüş, halkın yoğun katılımı ve coşkuyla yapıldı.
- "(Sömürgecilik dönemi) Bu suçların bedelini ödemek zorundayız"
Cumhurbaşkanı De Sousa, Karanfil Devrimi'nin yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, 4 yüzyıldan fazla süre boyunca en az 12,5 milyon Afrikalının kaçırıldığını, çoğunun Avrupalı tüccarlar tarafından zorla gemilerle nakledilip köle olarak satıldığını söyledi.
Yolculuktan sağ kurtulanların Amerika'daki, özellikle Brezilya ve Karayipler'deki tarlalarda çalıştıklarına, diğerlerinin onların çalışmalarından kar ettiklerine dikkati çeken De Sousa, "Bu suçların bedelini ödemek zorundayız. Cezalandırılmayan, failleri tutuklanmayan eylemler var mı? Yağmalanan ve iade edilmeyen varlıklar var mı? Bakalım, bunu nasıl düzeltebiliriz." dedi.
De Sousa'nın köleliğin ve sömürgecilik dönemindeki suçların bedelini Portekiz'in de ödemesi gerektiğine dair ifadeleri, aşırı sağcı Chega, liberal görüşlü Liberal Girişim (IL) ve sağ görüşlü Hristiyan Demokrat Parti (CDS) tarafından eleştirildi.
Diario de Noticias gazetesinde yayımlanan anketle diktatörlük rejiminin yıkılmasından 50 yıl sonra Portekizlilerin ülkedeki siyasete ilişkin görüşlerinin pek de iç açıcı olmadığı ortaya çıktı.
Anketin sonucuna göre Portekizlilerin yüzde 51'i ülkedeki demokrasiden memnun olmadığını belirtti, yüzde 67'si halkın çıkarlarını umursamadıkları gerekçesiyle politikacıları eleştirdi.
- Karanfil Devrimi
Portekiz'de 1926-1974 yıllarında varlığını sürdüren "Yeni devlet" adlı otoriter rejimin 25 Nisan 1974'te şiddet kullanılmadan gerçekleştirilen askeri darbeyle diktatörlük dönemi sona ermişti.
Halkın sokaklara çıkarak destek verdiği darbeye Portekizli askerlerin silahlarının namlularına karanfil koymalarından dolayı "Karanfil Devrimi" adı verilmiş, diktatör Antonio de Oliveira Salazar'dan (1932-1968) sonra göreve gelen dönemin Başbakanı Marcelo Caetano ve Cumhurbaşkanı Americo de Deus Rodriguez Tomas, Brezilya'ya kaçmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.