Enerjide depolama sorununa Pompaj depolamalı HES'ler çözüm olacak
ZEYNEP BEYZA KILIÇ - Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü İzzet Alagöz, Türkiye'nin enerjide uzun vadeli depolama sorununu çözmek için pompaj depolamalı hidroelektrik santrallerinin (HES) önemli olduğunu belirterek, "Türkiye'ye 50 yıl hizmet edeceğine inandığımız pompaj depolamalı HES'ler gelecekte büyük Türkiye'nin olmazsa olmazıdır." dedi.
Alagöz, AA muhabirine, Türkiye'nin elektrik üretim tesislerinin sayısını artırmak yerine üretimin daha verimli kullanılmasına yönelik adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Elektrik kurulu gücünde 105 bin megavata ulaşıldığına dikkati çeken Alagöz, enerji üretim ve tüketiminde verimi artırarak yatırım ihtiyacının azaltılabileceğini ve enerji arz güvenliğine katkı sağlanacağını anlattı.
Bu kapsamda, depolamanın önemli olduğunu vurgulayan Alagöz, "Depolama tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye'nin de gündeminde ama bunu hızlandırmamız gerektiğine inanıyoruz. Dolayısıyla teşvik edici unsurları da artırıyoruz." diye konuştu.
Alagöz, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun batarya depolamayla ilgili lisans başvuru toplama sürecinin yakında sonuçlanacağına ancak uzun vadeli depolama sorununu çözmek için pompaj HES kullanılması gerektiğine işaret ederek, "Türkiye'ye 50 yıl hizmet edeceğine inandığımız pompaj depolamalı HES'ler gelecekte büyük Türkiye'nin olmazsa olmazıdır. Pompaj depolamalı HES'lerin önündeki engelleri ortadan kaldırarak bu alandaki yatırımın önünü açacağız." ifadelerini kullandı.
Organize Sanayi Bölgeleri ve enerji alanına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda 14 Mart'ta kabul edildi. Buna göre, pompaj depolamalı hidroelektrik santralleri, rezervuar alanına bakılmaksızın Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ve yerli katkı fiyat desteğinden yararlanabilecek.
- Yerli jeneratör fabrikasında sona yaklaşıldı
Yerli jeneratör fabrikasının açılış takvimine ilişkin de değerlendirmede bulunan Alagöz, planlanan projelerde aksama olmadığını, EÜAŞ olarak Türkiye'ye yerli bir jeneratör fabrikası kazandırmak için çalıştıklarını bildirdi.
Söz konusu fabrikanın açılışında sona yaklaşıldığını aktaran Alagöz, "İlk çeyrekte bitireceğimizi söylemiştik. İlk çeyreğin sonuna yetiştirmeye çalışıyoruz. Martın sonu nisanın başında jeneratör fabrikamızın açılışına bekliyoruz." dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.