Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.13
Gram Altın
2918.30
BIST 100
9898.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Avrupa'da Wagner hareketliliği

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş şiddetini iyice artırırken Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'den Avrupa'yı tedirgin edecek açıklama geldi. "Belarus'taki Rus özel güvenlik şirketi Wagner grubuna ait paralı askerler Polonya sınırına yaklaşıyor"
Avrupa'da Wagner hareketliliği
30 Temmuz 2023 08:06:52
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş şiddetini iyice artırırken Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'den Avrupa'yı tedirgin edecek açıklama geldi. "Belarus'taki Rus özel güvenlik şirketi Wagner grubuna ait paralı askerler Polonya sınırına yaklaşıyor"

Dünyanın gözü kulağı Rusya ile Ukrayna arasında devam eden çatışmalara çevrilmişken, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'den Avrupa'yı tedirgin eden açıklama geldi. Savaşın Avrupa içlerine gelmemesi için yoğun çalışma faaliyetleri yürüten Avrupalı devletler Ukrayna'ya askeri ekonomik destek verirken Rusya'nın tehtitleri ile karşı karşıya kalmıştı.

Son olarak ise Morawiecki'den Wagner paralı asker birliklerine ilişkin açıklama Avrupa için endişeli günlerin daha artacağına işaret etti.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Belarus'taki Wagner grubuna dair basına bazı açıklamalarda bulundu.

wagner_21078c0fc6b787f37e79ffdbdc7e3e2b.jpg

Başbakan Morawiecki, Wagner'e ait 100'den fazla paralı askerin Litvanya ile Polonya arasında Baltık Denizi kıyısında yer alan Rusya'nın Kaliningrad bölgesine ilerlediğini belirtti.

"Şimdi durum daha da tehlikeli hale geliyor." diyen Morawiecki, "Bu kesinlikle Polonya topraklarında daha fazla hibrit saldırıya doğru bir adımdır." açıklamasında bulundu.

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski de dün yaptığı açıklamada, "Wagner'in dahlinin olduğu ciddi hadiselerin" yaşanması durumunda Polonya, Litvanya ve Letonya’nın Belarus'a sınırlarını ortaklaşa kapatabileceklerini ifade etmişti.

Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, beraberindeki paralı askerlerle Haziran ayında Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. Ancak isyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti.

Yevgeniy Prigojin, Belarus'a gitmesinin ardından Wagner savaşçılarının ülkeye yerleşmesi için teklifte bulunan Lukaşenko tarafından öneriyi kabul edilmişti. Belarus Cumhurbaşkanı, Wagner savaşçılarının tecrübelerinden yararlanmak amacıyla Belarus ordusunun iş birliği yapabileceğini ifade etmişti.

Wagner'in kurucusu Prigojin, 19 Temmuz'da paralı savaşçılarının Belarus topraklarına geldiğini duyurmuştu. Aynı zamanda Prigojin, Belarus ordusuna destek vererek onları "dünyanın ikinci ordusu" yapma sözü vermiş ve gerektiğinde Wagner savaşçılarının yanında yer alacağını belirtmişti.

Polonya Ulusal Güvenlik Komitesi Yetkilisi Zbigniew Hoffmann, 21 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Wagner varlığının oluşturduğu tehditleri değerlendiren Savunma Bakanlığının, askerleri Belarus sınırına kaydırma kararı aldığını açıklamıştı.

Wagener nedir?

Wagner, özel bir Rus askeri danışmanlık şirketidir. Şirket, 2014 yılında Rus işadamı Yevgeniy Prigojin tarafından kurulmuştur. Adını Alman besteci Richard Wagner'den almaktadır. Wagner, özellikle çatışma bölgelerinde, özellikle Afrika ve Orta Doğu'da, çeşitli ülkelerin askeri operasyonlarında paralı askerler olarak görev yapmaktadır.

Wagner, esas olarak Rusya'nın çıkarlarını korumak ve desteklemek amacıyla faaliyet gösterir. Rus hükümetiyle bağlantılı olduğu düşünülmektedir ve çeşitli kriz bölgelerinde Rusya'nın stratejik hedeflerini desteklemek için kullanılmıştır. Bu çerçevede, Suriye İç Savaşı'nda Suriye hükümetine bağlı güçlerle birlikte savaşmış ve Ukrayna'daki Donbas bölgesinde ayrılıkçılarla bağlantılı olarak görülmüştür.

Ancak Wagner, faaliyetleri ve bağlantıları nedeniyle uluslararası alanda tartışmalı bir konuma sahiptir. Rus hükümeti, Wagner ile resmi bir bağlantı olduğunu reddetse de, çeşitli haber kaynakları ve uluslararası gözlemciler, Wagner'in Rusya'nın çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini ve bağlantılı olduğunu iddia etmektedir.

Wagner'in faaliyetleri ve etkileri, uluslararası ilişkiler ve güvenlik alanlarında dikkate alınması gereken önemli bir konudur ve çeşitli ülkeler tarafından yakından takip edilmektedir. Ancak belirtmek gerekir ki, bilgi güvenilirliği açısından zaman içinde değişiklikler olabilir, bu nedenle güncel gelişmeleri de takip etmek önemlidir.