Dolar (USD)
34.47
Euro (EUR)
36.29
Gram Altın
2935.02
BIST 100
9031.82
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Polonya'da lejyonella bakterisi 16 kişinin ölümüne sebep oldu

Polonya'da, akciğer rahatsızlığına yol açan lejyoner hastalığına neden olan lejyonella bakterisi yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya yükseldi.
Polonya'da lejyonella bakterisi 16 kişinin ölümüne sebep oldu
30 Ağustos 2023 23:53:00
Polonya'da, akciğer rahatsızlığına yol açan lejyoner hastalığına neden olan lejyonella bakterisi yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya yükseldi.

Polonya'da bir tür akciğer rahatsızlığı olan lejyoner hastalığına yol açan lejyonella bakterisi sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya çıktı.

Ülkenin güneydoğusundaki Rzeszow kentinde salgına yönelik incelemeler sürüyor.

Başka tıbbi rahatsızlıklar nedeniyle tedavi görüyorlardı

Rzeszow Sağlık Müfettişliği Başkanı Jaromir Slaczka yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden 16 kişinin tamamının halihazırda başka tıbbi rahatsızlıklar nedeniyle tedavi gördüğünü söyledi.

Yetkililerce yapılan açıklamaya göre, lejyonella bakterisi yüzünden toplam 16 kişi yaşamını yitirdi.

thumbsbc725827bd9dcbb5f3fdcf9bb9a3653349_b126f9362791dc27d491e7e30bd1a5ac.jpg

Enfekte olan en az 155 kişi hastaneye kaldırıldı

Salgından bu yana ülke genelinde enfekte olan en az 155 kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Grip benzeri semptomlarla başlayıp zatürreye doğru ilerleyen lejyoner hastalığı, tedavi edilmediğinde solunum ve çoklu organ yetmezliğine yol açıp ölüme sebebiyet verebiliyor.

Genelde insan yapımı su sistemlerinde bulunan lejyonella bakterisi, en fazla, verimliliği düşürmemek adına daha az dezenfeksiyon işleminin yapıldığı yapılar ile otel, yurt ve hastane gibi çok sayıda kişi tarafından kullanılan binalarda görülüyor.

Lejyoner hastalığı nedir?

Lejyoner hastalığı, Legionella pneumophila isimli bakterinin neden olduğu nadir fakat ciddi bir akciğer enfeksiyon hastalığıdır. Klima, jakuzili havuz, havalandırma sistemleri gibi sistemlerden solunum yoluyla bulaşır. Bakteri genellikle oteller, hastaneler veya ofisler gibi toplumsal alanlarda bulunur. Lejyoner hastalığına ev ortamında yakalanma riski yok denecek kadar azdır.

thumbsbc7eeb7010e0beb88513e94badb9b470da_b0a300075f1c19703cdc8dc4d755be45.jpg

Lejyoner hastalığı nedenleri nelerdir?

Etken bakteri olan Legionella genellikle göller, nehirler ve akarsular dahil tatlı su ortamlarında bulunur. Legionella ayrıca toprakta da yaşayabilir, fakat çoğu insan topraktan bakteri kapmaz. Lejyoner hastalığını ev tesisat sistemleri yoluyla kapmak mümkün olsa da, çoğu salgın otel gibi toplu yaşama dahil büyük binalarda meydana gelir. Çünkü karmaşık dağıtım sistemleri bakterilerin daha kolay çoğalıp yayılmasına izin verir.

Ilık suda kolaylıkla çoğalabilen bakteri, genellikle bir binanın kirlenmiş su dağıtım sistemi yoluyla yayılır. Fakat hastalık havada asılı duran su damlacıklarının solunması yoluyla insanlara bulaşır. Bakteri o kadar küçüktür ki, su buharı gibi küçük su damlacıklarının içine yerleşerek havaya karışabilir. Kontamine suların bulunduğu sauna, hamam veya kaplıca havuzu gibi sıcak sulardan çıkan buhar damlacıklarının solunması ile bakteri akciğerlere ulaşır. Nadiren bakteri ile kontamine suların içilmesi sırasında soluk borusuna kaçmasıyla da bulaşabilir. Kişiden kişiye yayılım söz konusu değildir. Uygun şekilde bakımı yapılmadığında lejyonella için temel üreme alanları şunları içerir:

  1. Spa ve termal havuzlar
  2. Havalandırma sistemleri
  3. Manav reyonlarında bulunan sis püskürtme sistemleri
  4. Dekoratif fıskiyeler
  5. Otel, hastane ve bakım evlerinin su dağıtım sistemleri
En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin