Dolar (USD)
35.37
Euro (EUR)
36.45
Gram Altın
3040.27
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Plastikler bebeklere 'anne karnında' zarar vermeye başlıyor

Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre bebeklerin plastik ve benzeri maddelerin olumsuz etkileriyle henüz doğmadan tanıştığı ve 10 mikrometre (1 milimetrenin 100'de 1'i) büyüklüğündeki plastik parçaların ana rahmine girebileceği kaydedildi.
Plastikler bebeklere 'anne karnında' zarar vermeye başlıyor
28 Ekim 2021 15:57:48
Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre bebeklerin plastik ve benzeri maddelerin olumsuz etkileriyle henüz doğmadan tanıştığı ve 10 mikrometre (1 milimetrenin 100'de 1'i) büyüklüğündeki plastik parçaların ana rahmine girebileceği kaydedildi.

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin New York Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim insanları, bebeklerin dışkılarındaki mikropartikül plastik miktarının yetişkinlerinkinden 10 kat daha yüksek olduğunu gösteren bir araştırma yayınlamıştı.

Bu gelişmeden yalnızca birkaç gün sonra Hollanda'daki Utrecht Üniversitesi bilim insanları plastiklerin bebek ve çocuk sağlığına etkisiyle ilgili yeni bir araştırma yayımladı.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen Plastik Sağlığı Zirvesi'nde araştırma sonuçlarını kamuyla paylaşan bilim insanı Hanna Dusza, mikro boyutlardaki plastiklerin ana rahmindeki bebekleri etkilediğini, bir sis damlası boyutundaki polistirenlerin dahi (plastik köpük) plasentanın (anne ile bebek arasındaki besin alışverişi sağlayan geçici organ) içerisine girebildiğini söyledi.

Dusza ayrıca diş macunu, şampuan ve tablet ilaçların dahi içerisinde 5 milimetreden küçük plastik parçalara rastlandığını ve bunların cenin sağlığını olumsuz etkilediğini kaydetti.

BAŞKA KİMYASAL MADDELERİ DE ANA RAHMİNE TAŞIYABİLİR

Araştırmanın en dikkat çeken yanlarından biriyse plastik parçalarının bebek için zararlı olabilecek diğer kimyasal maddeleri de ana rahmine taşıyabildiği gerçeği.

Araştırmaya göre anne rahmindeki bebeklerin çevreyi tehlikeli bir şekilde kirleten PCB bazlı (bir tür yumuşak plastik) kimyasal maddelerden de etkilendiği belirtiliyor. Uzun yıllar boyunca birçok alanda kullanılan PCB bazlı plastik ürünlerin canlılarda gen değişimine ve zehirlenmelere sebep olduğu biliniyor.

Hayvanlarda ve insanlarda kanser oluşumuna neden olan PCB bazlı plastiklerin kullanımı 80'li yıllarda Avrupa'da yasaklanmıştı.

"Mikro plastikler plasenta hücrelerine girebiliyor"

Plasenta anne karnındaki ceninin büyümesi için gerekli oksijen ve gıdaları alabilmesi için oluşan geçici organ olarak tanımlanabilir. Rahimdeki bebekler göbek bağıyla annenin dış dünyada soluduğu havadan, yiyip içtiği gıda maddelerinden dolaylı şekilde etkileniyor.

Bilim insanı Hanna Dusza, yakın zamanda yaptıkları araştırmalarda mikro plastiklerin plasenta hücrelerine girdiğini ve bu durumun da annenin hormonlarını olumsuz etkileyerek bebeğe de zarar verdiğini söyledi. Dusza ayrıca kimyasal maddelerin anne karnında bebeğin içinde bulunduğu sıvı olan amniyon içerisindeki endokrin (hormon) dengesine nasıl etki ettiğine dair araştırmalarının sürdüğünü ifade etti.

KAYNAK: euronews

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin