Dolar (USD)
34.69
Euro (EUR)
36.72
Gram Altın
2956.11
BIST 100
9652
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Plastiğin zararları nelerdir?

Plastik ürünlerin yada malzemelerin hemen hemen kullanılmadığı alan,yer yoktur. Çevre ve insana hayatı için çok zararlı ve tehlikeli olan plastikler ve zararlarını araştırdığımız haberimizden çok faydalanacaksınız. Peki Plastiğin zararları nelerdir?
Plastiğin zararları nelerdir?
09 Ekim 2019 11:01:00
Plastik ürünlerin yada malzemelerin hemen hemen kullanılmadığı alan,yer yoktur. Çevre ve insana hayatı için çok zararlı ve tehlikeli olan plastikler ve zararlarını araştırdığımız haberimizden çok faydalanacaksınız. Peki Plastiğin zararları nelerdir?

Plastik ürünlerin yada malzemelerin hemen hemen kullanılmadığı alan,yer yoktur. Çevre ve insana hayatı için çok zararlı ve tehlikeli olan plastikler ve zararlarını araştırdığımız haberimizden çok faydalanacaksınız. Peki Plastiğin zararları nelerdir?

İster kullandığımız en üstün teknolojik aletler olsun, isterse evlerimizde kullandığımız basit bardaklar veya tabaklar olsun bir evde plastik olmayan bir madde bulmak gerçekten çok zor. Plastikten yapılan malzemelerin maliyetlerinin çok ucuz olması nedeniyle, dev teknoloji şirketlerinin bile bu malzemeyi kullanmaktan çekinmediklerini görürsünüz. Evlerimizdeki son model televizyonların dış kasaları , ellerimizdeki akıllı telefonların dış kasaları, bilgisayar ekranlarının dış kasaları gibi pek çok teknolojik alette plastik kullanılmıştır.

Plastik, aslında sağlık açısından son derece zararlı bir maddedir. Özellikle de plastik malzemelerden yapılmış yeme içme kapları olarak kullandığımız bu malzemeler sağlığımızı tehdit etmektedirler. Paketlenmiş hazır gıdalardan tutun da içtiğimiz hazır sulara kadar pek çok gıda maddesinin plastik ambalajlarla saklanması tehlikeyi daha da arttırmaktadır.

Plastik maddelerin yapım aşamasında doğal gaz, kömür, petrol gibi malzemeler kullanılmaktadır. Bu maddeler etkin olarak kullanımının yanı sıra katkı malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Bu maddeler sayesinde plastiğe esneklik, dayanıklılık, mukavvemet gibi özellikler kazandırılmaktadır. Elbette kömürün veya petrolün sağlığa zararlarını burada tartışmayacağız. Az çok sizler de bu maddelerin sağlığa zararlarını bilmektesiniz. Ama durum öyle bir safhaya geldi ki! Artık plastikler sağlık için kullandığımız bitki çaylarının ambalajların da bile kullanılmaktadır. Bitki çaylarının ambalajlarında kullanılan adı bile “poşet çay” olan bu çaylar, sıcak suyun içine girince çayla birlikte çözünmeye başlıyorlar. Böylece bizim şifalı diye içtiğimiz bitki çayları bırakın sağlığa katkı sunmayı adeta bizleri zehirlemeye başlamaktadır.

Plastiğin içerisinde son derece zehirli toksinler bulunur. Plastik, yapıldığı ilk aşamadan, daha fabrikadan çıkmadan çözünmeye başlar. Bu çözünme çok yavaş gerçekleştiği için bir insanın bunu fark etmesi elbette mümkün değildir. Bu çözünme sırasında etrafına zehirli gazlar ve bazı toksit maddeler salmaya başlar. Özellikle de plastik ambalajlı gıda maddeleri ile etkileşime giren plastik, bazı toksid maddeleri gıdalara geçirmeye başlar. Hazır gıdaları yediğimiz anda vücudumuza giren bu maddeleri tekrar vücut dışarı atmakta zorlanır. Plastik ambalajlı hazır gıdalardan ne kadar fazla beslenirsek vücudumuzda biriken bu maddelerin bizi zehirleme olasılığı o kadar yükselir. Plastik maddelerden vücudumuza giren maddelerin çoğunluğu kanserojen maddelerdir. Eğer genetik olarak da kansere yatkınlığımız varsa bu tür toksit maddeler kansere yakalanma riskini arttırır.

Plastik maddelerden uzak durmak için ne gibi önlemler alınabilir?

Plastik maddelerin belirli bir sınıflandırması vardır. Bu sınıflandırma birden yediye kadar yapılır. Bu sınıflandırma içerisinde en tehlikeli olanları üç, altı ve yedi numaralı plastiklerdir. Bu tür plastiklere maruz kalmanız durumunda alerjik hastalıklara ve kansere yakalanma olasılığınız yükselir. Plastik sınıflandırmalarıÖzellikle bu sınıflardaki plastik maddelerin yüksek sıcaklıklarda çözünme kat sayısı daha fazladır. Elbette işe bu sallama çaylardan uzak durarak başlayabiliriz. Plastiklere karşı alabileceğimiz diğer önlemleri de maddeler halinde sıralayalım…

Özellikle saklama kaplarının camdan olanlarının tercih edin.
Buzdolaplarında sakladığınız yiyeceklerin üzerini plastik poşetler ile örtmeyin.
Alış veriş yaparken özellikle de meyve ve sebzeleri plastik poşetlerde taşımayın. Hele hele bu poşetleri buzdolabına kesinlikle koymayın.
Ekmek alırken poşetlenmiş ekmekleri tercih etmeyin.
Fırında pişireceğiniz yiyeceklerin üzerine folyo koymayın.
Konservelerin çoğu plastik kaplara depolenır. Mümkün oldukça bu tür konserveleri tüketmeyin.
Çocuklarınıza plastikten yapılmış mataralar almayın. Onlar bizim geleceğimiz. Onları zehirlemek istemezsiniz herhalde…
Oyuncaklara da dikkat etmek gerekir.
Çocuklara kesinlikle balon almayın.
Plastik bot veya ayakkabılardan uzak durun. Bu tür ayakkabıların içerisinde ayaklar daha fazla terler.
İçtiğiniz suları plastik bardaklardan değilde cam bardaklardan içmeye çalışın. Buzdolabına koyduğunuz su şişelerinin cam olmasına dikkat edin.
Ellerinizi özellikle de yemeklerden önce mutlaka yıkayın. Her ne kadar bizler plastik malzemelerden uzak durmaya çalışsak da gün içerisinde ister istemez plastik malzemeler ile temas içerisindeyiz. En basitinden televizyon kumandaları bile plastikten yapılmıştır. Eğer bu tür aletlere gün içerisinde dokunursanız elinize bulaşan toksit maddeler midenize inebilir.
Sağlık açısından özellikle de naylon poşetler çok sakıncalıdır. İçerdiği toksit maddeler besinlere karıştığında kansere yakalanma riskinizi arttırırlar. Tabi naylon poşetler sadece kansere yakalanma riskini arttırmakla kalmazlar. Bunun yanında bazı alerjik hastalıklara, böbrek yetmezliğine hatta karaciğer hastalıklarına davetiye çıkarırlar.

Plastikten yapılan kapların çevreye verdikleri zararlar da hiç yatsınamayacak noktalara varmıştır. Her yıl doğaya atılan milyonlarca ton plastik, dünyadaki tüm arabaların yaydığı karbon gazından daha fazla gazın doğaya karışmasına neden olmaktadırlar. Kullandığımız plastiklerin küresel ısınmanın başlıca sebeplerinden biri olduğunu da bilmeliyiz. Gelecekte çocuklarımıza bırakacağımız bu dünyanın yaşanabilir bir dünya olarak kalmasını istiyorsak bu tür plastik malzemelerden uzak durmamız gerekir…

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin