Planlı İmar Yönetmeliği ile askeri alan değişti
Yönetmelik 1 Ekim'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek. Daha önce başvurusu yapılmış ancak henüz alınmamış yapı ruhsatları 1 Ekim'e kadar alınırsa, eski yönetmelik hükümleri uygulanacak.
EMSAL HARİCİ ALANA YÜZDE 30 SINIRI GELDİ
Gazete Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, yeni yönetmelikle bir parsele verilen inşaat hakkının suiistimal edilmesini önlemek amacıyla, emsal harici tüm alanların toplamı, inşaat hakkının yüzde 30'uyla sınırlandırıldı. Bütün cepheleri toprak altında gömülü olan otoparklar emsal dışı bırakıldı.
Mevcut haliyle yapılaşmaya elverişli olmayan parseller belediye veya bakanlık tarafından birleştirilecek. İlgili idare bu konuda mal sahiplerine 3 ay süre tanıyacak. Mal sahipleri bu süre içinde kendi aralarında anlaşamazlarsa birleştirme işlemini ilgili idare yapabilecek.
KOT AYARI GELDİ
İstanbul Boğazı gibi eğimli arazilerde yol cephesinden 4-5 kat olan ancak arka cephede eğim nedeniyle 7-8 kata ulaşan yapılar önlenecek.
Bu amaçla, yol kotundan düşük arazilerde kademelendirme esası getirildi. Yeni yönetmelikle birlikte yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, imardurum belgesi, kanal ve yol kotu tutanaklarını düzenleme gibi faaliyetler afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin mevzuat kapsamında, "gerektiğinde" Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilebilecek.
Bakanlık bu kapsamda kat mülkiyeti tesisi, tescili, imar hakkı transferi, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni verilmesi işlemlerini üstlenecek.
ASKERİ ALAN TANIMI DA DEĞİŞTİ
Gayrimenkul Hukukçuları Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz yeni imar yönetmeliğinde Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarına ait alanların askeri alan tanımından çıkarıldığını aktardı.
Kiraz, bu alanların artık hazineye ait olduğunu ve yabancı ülke vatandaşlarının bundan böyle askeri alanların sınırlarında yer alan bölgelerden arsa alabileceklerini söyledi.
Daha önceden yabancı ülke vatandaşları bu bölgelerden güvenlik gerekçesiyle arsa alımı yapamıyorlardı. Kiraz, bu arsaların İçişleri Bakanlığı'na bağlandığını hatırlatarak, bu kararın yabancıya satışlara kolaylık getirilmesi amacıyla yapılmış olabileceğini dile getirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.