Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

PKK'nın 'Zorun Rolü' teorisi tamamen çöktü!

"Devletin ve geçmiş hükumetlerin yaptığı hatalar nedeniyle, Öcalan'ın Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı yerlerde "Zorun Rolü" teorisini uyguladığını hatırlatan Kürt Siyasetçi Galip İlhaner, "Dürümlü'deki PKK katliamı bize gösterdi ki 'zorun rolü' çökmüştür" dedi.
PKK'nın 'Zorun Rolü' teorisi tamamen çöktü!
26 May 2016 02:57:00
"Devletin ve geçmiş hükumetlerin yaptığı hatalar nedeniyle, Öcalan'ın Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı yerlerde "Zorun Rolü" teorisini uyguladığını hatırlatan Kürt Siyasetçi Galip İlhaner, "Dürümlü'deki PKK katliamı bize gösterdi ki 'zorun rolü' çökmüştür" dedi.

ENES BABACAN / İSTANBUL

PKK'nın çözüm sürecini bitirerek marjinalleşme sürecine girdiğini belirten Kürt Siyasetçi Galip İlhaner, "Devlet çok ciddi hatalar yapmazsa, dokunulmazlıkların kalkmasıyla birlikte, PKK ve HDP'nin marjinalleşme süreci daha da hızlanacaktır" tespitinde bulundu.

Bunun ilk belirtisinin, Kürt halkının "Çukur Siyaseti"ni desteklememesiyle ortaya çıktığını, ardından 1 Kasım genel seçimlerinde PKK ve HDP'ye sandıkta açık bir tavır konulduğunu söyleyen İlhaner, "Eğer yeterli güvenlik önlemleri alınsaydı, HDP barajı da aşamazdı" dedi.

Geçmişte yapılan hatalar

Terör örgütü PKK'nın sözde lideri Öcalan'ın Kürtler üzerinde "zorla yola getirme" yöntemini bölge halkı üzerinde uzun yıllar denediğini hatırlatan İlhaner, "Devletin ve geçmiş hükümetlerin yaptığı hatalar nedeniyle, Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı yerlerde 'Zorun Rolü' teorisi kısmen benimsendi" ifadelerini kullandı.

Maoist devrim hareketi

"Zorun Rolü" Öcalan'ın 12 Eylül ihtilali öncesinde kaçtığı ve sonrasında Suriye'de barındırıldığı dönemde yazdığı bir kitap. Bu kitap 1983 yılında İngiltere'nin Londra şehrindeki bir kitapevi tarafından basıldı. Kitapta, kendisini bir "Maoist, demokratik devrim hareketi" olarak tanıtan PKK'nın, yerel halka uyguladığı tehdit ve katliam politikalarının ideolojik dinamikleri anlatılıyor. PKK yıllarca Kürdistan'da 'Zorun Rolü' teorisine uygun bir şekilde, beşikteki çocuğu dahi öldürerek vahşi bir yol izledi.

Gelinen aşamada 'Zorun rolü'nün çöktüğünü söyleyen Galip İlhaner, "Çünkü artık Türkiye Cumhuriyeti devleti tüm vatandaşlarına adil bir şekilde davranmakta. Kürtler hak ve özgürlüklerinin büyük kısmını zorla değil, kendi dilini anlayan bir hükümetten aldılar. Artık devlete taleplerini demokratikçe iletme hakkına kavuştular" şeklinde konuştu.

PKK artık tokat yiyor

PKK'nın on yıllardır devam ettirdiği "zorun rolü" yönteminin çökmesinin başlıca sebeplerini sıralayan İlhaner, "PKK, Kürtlerin ilk tokadını "Demokratik Özerklik" yani BAAS Diktatörlüğünden esinlenmiş "özerklik" ilanlarını desteklememesi ile yedi. Çözüm sürecinin akabinde PKK'nın başlattığı "Devrimci Halk Savaşı"na da halkın destek vermemesi ikinci büyük tepki oldu. Haziran'da sandıkta verdiği desteği 1 Kasım seçimlerinde yeniden alan Kürtler, PKK'ya adeta bir Osmanlı tokadı daha indirdi. PKK'nın bunlara cevaben Diyarbakır'ın Dürümlü'de halkı cezalandırdığı açıktır. Ancak Kürtler burada "zorun rolü"ne boyun eğmeyerek, dokunulmazlıkların kaldırılmasına kitlesel tepki göstermediler. Kısacası Öcalan'ın "Zorun Rolü" teorisi çöktü. Kürt Halkı bu safsatayı bitirdi" dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme