Pika sendromu nedir?
Pika,
gıda olarak nitelendiremeyeceğimiz toprak, kil, kireç, cam, sabun, kağıt, tebeşir, yapıştırıcı maddeleri, yeme ya da yalama şeklindeki davranış bozukluğu ile ortaya çıkan genellikle çocuklarda ve hamile bayanlarda görülen bir rahatsızlıktır.
Pika Sendromunun Nedenleri:
Pika sendromu vücutta demir, çinko yada kalsiyum eksikliğinden kaynaklanacağı gibi psikolojik nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. Aile içi yaşanan sıkıntılar, sevgi-ilgi yoksunluğu, öz güven eksikliğinin kişinin psikolojisi üzerindeki olumsuz etkileri, çoğu hastalığın temelinde olduğu gibi psikolojik bir rahatsızlığın yanında biyolojik bir rahatsızlığın görülmesine sebep olur. Hastalık kısa ya da uzun soluklu bir zaman diliminde görülebilir. Nörolojik ya da psikiyatrik rahatsızlıkların bu sendroma neden olduğu bilinmektedir. Bu rahatsızlıklara otizm, zeka geriliği epilepsi, şizofreni, obsesif bozukluklar örnek olarak gösterilebilir.
Çocuklarda Pika Sendromu ve Belirtileri :
Çocuklar doğumdan bir yaşına kadar olan aralıkta etraflarındaki eşyaları, cisimleri keşfetmek için ağızlarına götürür onları tanımaya çalışırlar. Bu çocuğun doğası gereği yaptığı normal bir davranıştır. Ancak çocuk bu oral hareketleri 2 yaşından sonra da sürdürüyorsa, bu durum davranışsal bir bozukluğa işaret eder. Böyle bir durumla karşı karşıya iseniz çocuğunuzla olan iletişiminizi gözden geçirmeniz faydalı olacaktır. Hiç vakit kaybetmeden tıbbi destek alarak, bu davranışın temel nedeninin çocuğunuzun vücudundaki bir element (demir, çinko, bakır vb.) eksikliğinden mi yoksa psikolojik bir durumdan mı kaynaklandığının tespit edilmesi gerekmektedir. – Çocuğunuz saksı diplerindeki toprağı , duvarlardaki kireci kazıyıp yiyorsa – Kurşun kalem, boya, mobilya, kum, kağıt, pil gibi maddeleri sık sık yemeye çalışıyorsa bu davranışlarının etrafı keşfetme,tanıma amacı ile yapılmadığı aşikardır. – Annedeki ilgisizlik, aile içi şiddet-huzursuzluk, ebeveynlerin çocukla olan kopuk bağı, çocukta bu sendroma sebep olabilmektedir.
Hamilelerde Pika Sendromu:
Hamilelik sürecinde yabancı madde yemeği isteği ile ortaya çıkmaktadır. Vücutta bazı element ve vitaminlerin eksikliğinden kaynaklanan bir tepkimedir. Genellikle annedeki kansızlık bu sendroma sebep olur. Verilen besin-ilaç tedavisi ile kısa sürede atlatılabilir bir süreçtir. Ancak yabancı maddeleri yeme isteği 13’üncü haftadan sonra hala devam ediyorsa psikolojik bir değerlendirme yapılması gerekmektedir.
Pika Sendromunun Sebep Olduğu Rahatsızlıklar:
– Yenilebilen özelliği ve hiçbir besin değeri olmayan maddelerin yanilmesi kansızlığa neden olur. – Ağızda yara, kötü koku ve dişlerde çürüklere sebep olur. – Bu maddeler sindirilemediği için mide ve bağırsaklarda ağır hasara sebep olur. Paraziter hastalıklara yol açar. – Metal zehirlenmelerine neden olabilir. – İnsanlar tarafından bu davranışı yüzünden dışlanan kişide sosyal fobi oluşabilir.
Pika Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
– Vücuttaki bir vitamin ya da element eksikliğinden kaynaklanıyorsa, bu elementlerin vucuda desteğini sağlayacak ilaç ve besin takviyesi uygulanır. – Demir eksikliği kaynaklı ise, bu hastalar için demir ilacı-şurubu verilir. Doğal tedavi için ise kırmızı et, karaciğer, yumurta, kuru baklagiller, pekmez vb. gıdalar tüketmeleri tavsiye edilir. – Çinko eksiklğinden kaynaklanıyorsa deniz ürünlerinin ve tam buğday ekmeğinin bolca tüketilmesi tavsiye edilir. – Psikolojik nedenlerden kaynaklanıyorsa hiç vakit kaybetmeden uzman bir pedagog ya da çocuk-yetişkin psikoloğundan destek alınmalıdır. – Sevgi, huzur ve mutluluk içerisinde sürülen bir yaşam her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da en kuvvetli tedavi unsurudur.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.