Petrol fiyatlarında ibre tersine döndü
ABD ham petrolü varil başına 90 doların altına düştü. 14 günlük göreceli güç endeksi bu ayın başından bu yana 70'in üzerinde bulunuyor ve bu da bir geri çekilmenin yakın olabileceğine işaret ediyor. ABD ham petrol göstergesinin Ekim kontratı Çarşamba günü sona erecek.
10 ayın en yükseğine ulaşmıştı
Ham petrol, OPEC+'ın temel aktörleri Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kısıtlamalarının yanı sıra en büyük iki ekonomi olan ABD ve Çin'deki daha parlak görünümler sayesinde bu çeyrekte yükselerek 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
‘Petrol biraz soluklanıyor’
Singapur'daki Saxo Capital Markets Pte piyasa stratejisti Charu Chanana, faizleri belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'ne atıfta bulunarak, "Petrol, FOMC yaklaşırken biraz soluklanıyor" dedi. Yine de dizel de dahil olmak üzere fiziksel pazarlardaki sıkışıklığa dikkat çekerek, "100 dolarlık petrol tartışmaları devam ediyor" diye ekledi.
Resmi veriler Çarşamba günü gelecek
Geniş çapta takip edilen arz ve talep ölçümleri, piyasanın sıkılaştığına dair sinyalleri güçlendiriyor. ABD'de endüstri tarafından finanse edilen Amerikan Petrol Enstitüsü, rakamlara aşina olan kaynaklara göre, Cushing merkezindeki düşüş de dahil olmak üzere ülke çapındaki stokların geçen hafta 5,25 milyon varil azaldığını söyledi. AlphaBBL Corp.'un ayrı bir değerlendirmesi de Oklahoma depolama sahasında bir düşüş olduğunu gösterdi. Resmi veriler Çarşamba günü ilerleyen saatlerde gelecek.
Petrolün jeolojik oluşumu
Petrol en genel itibarıyla deniz kökenli (marine) organik maddelerin çökelmesi sonucu meydana gelen organik içerikçe zengin sedimanter kayaların jeolojik zaman süreci içinde gömülmesiyle ısı ve basınç etkisi altında meydana gelen bir organik üründür. Öncelikle bu organik maddeler diyajenez süreciyle (ki erken gömülme şartlarını içerir görece düşük basınç ve sıcaklık) hacimsel küçülmeye uğrar ve tetiklenen birtakım kimyasal reaksiyonlar sonucu kerojen oluşturur. Çökeller içinde sıkışma sonucu su da ortaya çıkar ve organik maddeye doygun tortul kayaçlar elde edilmiş olur. Bu noktada en önemli 3 eleman sıcaklık, basın ve uzun zamandır, zira jeolojik olarak anlaşılması gereken bir zaman dilimi kastedilir. Oluşan kerojen mumsu yapıda, büyük bir organik moleküldür ve suda ve organik çözücülerde çözünmez. Gömülme devam ettikçe sıcaklık ve basınç artar (yerin derinlerine inildikçe bu iki değer artış gösterir) bir yerden sonra katajenez aşamasına gelinir, bu aşamada kerojenden hidrokarbon zincirleri oluşumu başlar ve katajenez şartları oluşacak hidrokarbonu belirler. Petrol oluşumu için gereken sıcaklık 60-150 santigrad derece arasındaki petrol penceresi sıcaklığıdır, bu değerlerin üstünde kerojen bütünüyle çatlamaya ve ufak hidrokarbon zincirleri oluşturmaya başlar ve ürün olarak gaz elde edilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.