Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Peru'da korkutan heyelan! Tren raydan çıktı

Güney Amerika ülkesi Peru'da toprak kayması ünlü turizm bölgesi Machu Picchu'ya giden yük treninin raydan çıkmasına yol açtı.
Peru'da korkutan heyelan! Tren raydan çıktı
10 Eylül 2023 09:41:42
Güney Amerika ülkesi Peru'da toprak kayması ünlü turizm bölgesi Machu Picchu'ya giden yük treninin raydan çıkmasına yol açtı.

Peru haber ajansı Andina'da çıkan habere göre, Ollantaytambo-Machu Picchu istasyonunda meydana gelen toprak kayması nedeniyle yük treni raydan çıkarak devrildi.

Demir yolu şirketinden yapılan açıklamada, çökme nedeniyle tren seferlerinin askıya alındığı belirtilerek, "Çalışma ekiplerimiz seferlerin normale dönmesi için bölgeye hareket etti. Rayın rehabilitasyonu ve bakımı sebebiyle demir yolu hizmetlerinin geçici durdurulduğunu bildirmek zorundayız" sözlerine yer verildi.

Tren seferlerinin durdurulması nedeniyle ülkenin gözde turizm yeri Machu Picchu'ya ziyaretlerin geçici olarak gerçekleşemeyeceği bildirildi.

Günde yaklaşık 3 bin ila 4 bin kişinin ziyaret ettiği Machu Picchu, hem Peru'nun hem de Güney Amerika'nın en önemli turizm bölgelerinden birisi olarak geçiyor.

thumbsbc37de75ba3e9cdfb4aca12d239ac47e30_3fb28a335e7b8fae049fc2d893ca6e49.jpg

Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.

Kayalardan, döküntü örtüsünden veya topraktan oluşmuş kütlelerin, çekimin etkisi altında yerlerinden koparak yer değiştirmesine heyelan denir. Bazı heyelanlar büyük bir hızla gerçekleştikleri halde bazı heyelanlar daha yavaş gerçekleşirler. Heyelanlar yeryüzünde çok sık meydana gelen ve çok yaygın bir kütle hareketi çeşididir. Aşınmada önemli rol oynarlar. Büyük heyelanlar aynı zamanda topoğrafyada derin izler bırakırlar. Türkiye'de en fazla görülen yerler Karadeniz Bölgesinde özellikle Doğu Karadeniz şerididir.

Eğimlerin fazla olduğu sahalarda heyelan riski artmaktadır. Bazı sahalarda fay yamaçları dik eğimlerin oluşmasına neden olarak heyelanları kolaylaştırırlar. Yine insanlar kanallar ve yollar açarak ya da yol ve maden kazılarından çıkan toprakları denge açısına erişmiş bulunan yamaçlar üzerine atarak heyelan oluşumuna neden olan koşulları hazırlarlar. Gevşek unsurların denge açısını herhangi bir nedenle aştığı durumlarda heyelan oluşur. Toprağın çökmesidir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme