Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Peribiyotiklerin sağlığa inanılmaz faydaları

Peribiyotiklerin sindirim sistemine sağladığı faydalar kısmen biliniyordu! Oysa Peribiyotiklerin sağlıa saymakla bitmeyen faydaları var. İşte o sağladığı faydalar. Peribiyotik nedir? Nasıl tüketilir? Probiyotik azalırsa ne oluyor? Sorularının cevabı haberimizde.
Peribiyotiklerin sağlığa inanılmaz faydaları
26 Kasım 2018 14:15:00
Peribiyotiklerin sindirim sistemine sağladığı faydalar kısmen biliniyordu! Oysa Peribiyotiklerin sağlıa saymakla bitmeyen faydaları var. İşte o sağladığı faydalar. Peribiyotik nedir? Nasıl tüketilir? Probiyotik azalırsa ne oluyor? Sorularının cevabı haberimizde.

Peribiyotiklerin sindirim sistemine sağladığı faydalar kısmen biliniyordu! Oysa Peribiyotiklerin sağlıa saymakla bitmeyen faydaları var. İşte o sağladığı faydalar. Peribiyotik nedir? Nasıl tüketilir? Probiyotik azalırsa ne oluyor? Sorularının cevabı haberimizde.

Probiyotik kullanımının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade eden Probiyotik ve Prebiyotik Derneği Başkanı Prof. Dr. Tarkan Karakan; “Bir kişi yılda 7 defa soğuk algınlığıyla karşılaşırken probiyotikleri kullananlarda bu oran 2-3’e düşüyor. Mevsim geçişlerinde daha da artan salgın hastalıklara karşı kalkan oluşturan probiyotikler, ishalin önlenmesi ve tedavisinde de çok büyük bir fayda sağlıyor. Bu yüzden günümüzde çok kolaylıkla erişim sağlanan, etkisi kanıtlanmış tablet, kapsül ve sıvı formları da bulunan probiyotikleri düzenli olarak kullanmakta fayda var” dedi.

Salgın hastalıkların en çok ortaya çıktığı dönemlerden biri de mevsim geçişleri. Bu dönemlerde yapılması gereken en önemli şey ise bağışıklık sistemini güçlendirmek. Bunun için en etkili yollardan biri ise probiyotik kullanımı. Bugün probiyotik içeren başta yoğurt olmak üzere çeşitli süt ürünleri, bunların tamamlayıcıları formları ve tablet, kapsül ve sıvı şeklindeki probiyotikler ile ishal başta olmak üzere birçok salgın hastalığın önüne geçilebiliyor.

Bakteri denince çoğu insanın aklına zararlı bir mikroorganizma gelse de vücudumuzda hem zararlı hem yararlı birçok bakteri bulunuyor. Bağırsaklarımızda, vücut hücre sayımızın 10 katı kadar bakteri yaşarken bağırsaktaki yararlı ve zararlı bakteri dengesizliği birçok hastalığa yol açabiliyor. Sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere karında gaz, şişkinlik, kabızlık ve ishal vb. birçok rahatsızlığın bağırsak bakteri dengesizliği sebebiyle ortaya çıktığı biliniyor. Bu dengesizliği ortadan kaldıracak en önemli çözümlerden birinin ise düzenli probiyotiklerin kullanımı olduğu, konunun uzmanlarınca ifade ediliyor.

Probiyotik ve Prebiyotik

Bağırsak sisteminde doğal dengenin korunmasına ve yenilemesine yardımcı olmanın yanı sıra probiyotiklerin çok farklı faydaları da olduğunu ifade eden Probiyotik ve Prebiyotik Derneği Başkanı Prof.Dr. Tarkan Karakan; “Başta ishal olmak üzere birçok sindirim sistemi kaynaklı hastalıkta probiyotiklerin kullanımının etkili olduğu klinik çalışmalarla kanıtlanmış bulunuyor.

Yapılan birçok çalışmanın, faydalı mikroorganizmaları içinde barındıran probiyotiklerin enfeksiyona bağlı ishalin tedavisine yardımcı olabileceğini gösterdiği görülüyor. Ayrıca antibiyotik kullanımına bağlı ishalin önlenmesinde probiyotiklerin kullanımının yararlı olduğunu gösteren birçok çalışma da bulunuyor. Bu yüzden özellikle salgın hastalıklara kapı aralayan mevsim geçişlerinin yaşandığı bu dönemde probiyotik kullanımına çok daha fazla ihtiyaç var” dedi

Probiyotikler bağırsak sağlığına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı

Prof. Dr. Tarkan Karakan; “Bir kişi yılda 7 defa soğuk algınlığıyla karşılaşırken probiyotik kullananlarda bu oran 2-3’e düşüyor. Mevsim geçişlerinde daha da artan salgın hastalıklara karşı kalkan olan probiyotikler, ishalin önlenmesi ve tedavisinde de çok büyük bir fayda sağlıyor. Bu yüzden günümüzde çok kolaylıkla erişim sağlanan, etkisi kanıtlanmış tablet, kapsül ve sıvı formları da bulunan probiyotikleri düzenli olarak kullanmakta fayda var” diyerek probiyotik kullanımının ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Mevsim geçişlerinde ortaya çıkan ishal başta olmak üzere çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavisi veya mevsim geçişleri kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin sebep olduğu ishalin tedavisinde probiyotikler bu açıdan büyük önem taşıyor. Tüm bu sorunlar güvenli, kullanımı kolay ve etkisi test edilmiş probiyotik ürünlerin kullanımı ile kolaylıkla aşılabilir ve kışa çok daha sağlıklı ve direnci kuvvetli bir metobolizme ile girilebilir.

Probiotikler tüketildiklerinde sağlık üzerinde olumlu etki yaptıkları düşünülen mikro organizmalardır. Saflaştırılmış ürünler bağırsak flora bozukluğuna bağlı ishallerde bağırsak düzenleyici olarak reçete edilebilirler. Sinirim sisteminden emilmeden bağırsaklara ulaşan lif yapısındaki prebiyotikler burada probiyotiklerin yapımında ve etkinleştirilmesinde rol alır. İnülin, früktan ve galaktooligosakkarid başlıca prebiyotiklerdir.Uzmanlar günde en azında 4 gram prebiyotik almamız gerektiğini, hatta bu rakamı 8-12 grama kadar yükseltmemizin genel sağlığımız için çok yararlı olacağını söylüyor. Sebzelerin prebiyotik miktarları çiğ olduklarında pişmiş hallerine göre neredeyse iki katı daha fazla. Peki, prebiyotikten zengin gıdalar hangileri?

Probiyotik azalırsa ne oluyor?

* Kabızlık/İshal/Gaz/Geğirme/Şişkinlik * Kronik yorgunluk sendromu/Fibromiyalji/Artrit * Astım/Alerji/Saman nezlesi * Depresyon/Bilinç bulanıklığı/Bellek sorunları/Yoğunlaşamama/Öğrenme güçlüğü * Kulak çınlaması/Vertigo/Sersemlik hali * Sistit/Üretrit/Vajinal mantar enfeksiyonları * Bulanık görme/Göz kuruluğu * Akne/Egzama/El-ayak parmaklarında mantar enfeksiyonları * Menopozal semptomlar/PMS * Ağız kuruluğu/Diş çürükleri/Diş eti hastalıkları/Kötü kokulu nefes * Ritim bozukluğu/Çarpıntı/Kalp-damar hastalıkları/Kolesterol yüksekliği * Kilo alma

Prebiyotikten zengin gıdalar

Sebzeler: Yer elması, sarımsak, soğan, pırasa, pancar, rezene kökü, bezelye, lahana

Bakliyat: Nohut, mercimek, barbunya, kuru fasulye, soya fasulyesi

Meyveler: Elma, muz, nektarin, şeftali, Trabzon hurması, karpuz, greyfurt, nar, kurutulmuş meyveler (örneğin hurma, incir)

Tahıllar: Tam buğday, arpa veya çavdar ekmeği, buğday kepeği, yulaf Kuruyemişler: Kaju fıstığı, şamfıstığı

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin