Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
35.96
Gram Altın
2994.07
BIST 100
9546.71
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Pendik'te istinat duvarı çöktü: Araçlar mahsur kaldı!

Pendik'te şiddetli yağış sonucu bir istinat duvarı araçların üzerine çöktü. İşçi servisinde mahsur kalan 5 kişiden 4'ü kurtarılırken bir kişiyi kurtarmak için çalışmalar hala devam ediyor.
Pendik'te istinat duvarı çöktü: Araçlar mahsur kaldı!
29 Eylül 2023 09:50:05
Pendik'te şiddetli yağış sonucu bir istinat duvarı araçların üzerine çöktü. İşçi servisinde mahsur kalan 5 kişiden 4'ü kurtarılırken bir kişiyi kurtarmak için çalışmalar hala devam ediyor.

Pendik'te kuvvetli yağışla istinat duvarı araçların üzerine çöktü. İşçi servisinde sıkışan 5 kişiden 4'ü kurtarılırken bir kişiyi kurtarmak için çalışmalar sürüyor.

Sağanak yağış etkisini sürdürüyor

İstanbul'un Anadolu Yakası'nda etkili olan sağanak nedeniyle Pendik'te su birikintileri oluştu.

Kentte dün gün boyunca aralıklarla etkisini gösteren sağanak, bugün sabah saatlerinden itibaren Anadolu Yakası'nda yeniden başladı.

Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla ve Sultanbeyli'de sağanağa bazı vatandaşlar hazırlıksız yakalandı. Yağıştan korunmak isteyenler otobüs duraklarına ve dükkan tentelerinin altına sığındı.

isci-servisi_be18378429c928aadf9c1b6bde037218.jpg

Yollarda su birikintileri meydana geldi

Pendik'te etkisini artıran yağış nedeniyle ana yollarda ve bazı sokaklarda su birikintileri oluştu, araçlar yollarda güçlükle ilerledi.

Kaynarca Alt Geçidi'nde biriken su yüzünden bir sürücü aracıyla mahsur kaldı. Aracının üzerine çıkan kişi bir süre bekledikten sonra yolun kenarındaki demir korkulukların bulunduğu duvara atlayarak kendini kurtardı.

İstinat duvarı nedir?

İstinat duvarı, arkasında kalan zemin hacmini tutmak amacıyla yapılan bir tutma yapısıdır. Sıklıkla derin kazılarda ve şevlerin stabilitesini tahkik etmek için inşa edilir.

Kırma taş, beton ve betonarme olarak inşa edilebilir. İstinat duvarları, sonradan yapılan dolgunun veya arkasındaki zeminin kaymasını ve aşınmasını önler. Boyut ve şekillendirilmesi yük durumu, zemin tipi, deprem koşulları, yeraltı su seviyesi, tercih edilen istinat duvarı tipi vb. koşullara göre hesaplanarak bulunur.

İstinat duvarları, insan eliyle oluşturulmuş kazıların sonucu zeminlerin uygulayacağı yatay itkinin karşılanması gereken durumlarda kullanılır.

Birçok çeşit istinat duvarı yapısı görmek mümkündür, bunlar özetçe; ağırlık tipi, konsol tipi ve kazıklı olarak genellenebilir. Bu yapıların stabilitesini sağlamak amacıyla ankraj, payanda, geosentetik vb. kullanılabilir. Halk arasında istinat duvarı olarak bilinen, özellikle ağırlık tipi ve konsol tipi istinat duvarlarıdır.

İstinar duvarı tasarımında duvarın tutacağı zeminin özellikleri ve yer altı su seviyesi oldukça önemlidir. Bu nedenle yapı yapılmadan önce mutlaka özenli bir sondaj çalışması ile bu özellikler belirlenmeli, istinat duvarının tasarımı buna göre yapılmalıdır. Eğer istinat duvarı arkasında yer altı su seviyesi yüksek ise tasarımda bu suyun drenajının sağlanmasına özen gösterilmelidir. İstinat duvarı yüzeyinde görülen drenaj kanalları olan barbakanlar, bu işleve hizmet etmektedirler.

Günümüzde, özellikle büyük şehirlerde görülen, kısıtlı alanda derin kazılar yapmayı gerektiren koşullarda toprağı tutma amaçlı yapılan fore kazık (donatılı betonarme kazık) sistemleri de temelinde bir istinat duvarı olarak düşünülebilir. Genellikle ankraj, payanda ve kemer kirişi adı verilen, yükü dağıtmak amaçlı kullanılan yatay elemanlarla desteklenen bu sistemler, günümüzde özellikle şehirlerde en çok karşılaşılabilen istinat yapıları arasındadır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin