Pekin Yönetimi''nin idam kararına tepki! ''Rektörü hemen bırakın''
Pekin yönetiminin Doğu Türkistan’a yönelik zulmü artarak sürerken uluslararası kuruluşlardan da yoğun tepkiler yükseliyor. Uluslararası Af Örgütü, 2017’den bu yana tutuklu olan Doğu Türkistan’daki Şincan Üniversitesi eski Rektörü Taşpolat Tiyip’in idam edilmesinden endişe edildiğini belirten bir çağrıda bulundu. Örgüt, idamın infazının derhal durdurulması için harekete geçilmesini de istedi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e açık bir mektup yazarak dünyaca tanınmış Uygur akademisyen Tiyip’in idamının engellemesi ve koşulsuz salıverilmesi için devreye girilmesini isteyen örgüt, rektörün 2017’de ortadan kayboluşunu da hatırlattı. Tiyip’in keyfi olarak gözaltına alındığı belirtilen mektupta, Uygur profesörün Çin’de gizli bir yerde, haksız şekilde yargılandığına dikkat çekildi. Uygur profesörün hali hazırda nerede olduğunun bilinmediğini kaydeden Af Örgütü, mektubunda uluslararası kamuoyuna da, Çin liderine benzer mektuplar yazmaları çağrısında bulundu.
Euronews Türkçe’nin haberine göre Af Örgütü, Çin liderine hitaben, “Sayın Başkan, Taşpolat Tiyip’in idam kararının yürütmesinin durdurulması adına acil müdahalenizi istemek için yazıyorum” denildi. Mektupta, söz konusu kararın infazının eylülde gerçekleşebileceği de belirtildi. Örgüt, Cinping’e çağrısında, “Tiyip’in, uluslararası kabul görmüş bir suç işlediğine ve uluslararası standartlara uygun olarak adil bir şekilde yargılandığına dair yeterli ve kabul edilebilir kanıt bulunmadıkça, kendisini koşulsuz olarak serbest bırakın” ifadelerini kullandı.
Tiyip, 2017 yılında bir grup öğrencisiyle birlikte Almanya’ya seyahat edeceği sırada Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de havaalanında zorla gözaltına alınmıştı. “Bölücülük” yapmak ve “milliyetçi eğilimler” sergilemekle suçlanan Tiyip, 2017’de iki yıl ertelemeli idam cezasına çarptırılmıştı. Rektörün yanı sıra yine Uygur Türkü 5 akademisyen de gözaltına alınmış, bu kişilerden en az ikisinin idam cezasına çarptırıldığı kaydedilmişti. Gözaltına alınanların akıbetleri hakkında da bir açıklama yapılmamıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.