Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2498.66
BIST 100
9451.91
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Patates cipsiyle kafa bulan adam

Ağzına tek gram alkol koymadan sarhoş olan adamın yaşadıkları gerçekten ilginç.
Patates cipsiyle kafa bulan adam
09 Mart 2015 13:16:00
Ağzına tek gram alkol koymadan sarhoş olan adamın yaşadıkları gerçekten ilginç.

Yıllardır vücudundaki sorunu çözmeye çalışan Nick Hess, 3 yıl öncesine kadar aktif ve sosyal bir hayata sahip, hatta birçok sporu da aynı anda yapabilen biriydi. Fakat bir gün eşiyle birlikte televizyon seyrederken bir anda sersemlemiş bir şekilde hareket etmeye, konuşurken dili dolanmaya başladı. Karısının şaşkın bakışları arasında aşırı sarhoş biri gibi gülümsemeye, hatta nefesinden alkol kokusu bile gelmeye başlamıştı. Başlangıçta eşi, onun gizli bir alkolik olabileceğini düşündü.

Otomatik Mayalama Sendromu

Diğer yandan sorun her geçen gün büyüyordu. 2011 yılında alkollü araç kullandığı gerekçesiyle tutuklandı. Polis raporuna göre yasal limitin 3 katı kadar alkollüydü. Hess ise çaresizce, 12 saat önce sadece 1 bira içtiğini anlatmaya çalışıyordu. Karısının gizli alkolizmle ilgili şüphesini sona erdiren ise tüm günü bir saniye bile ayrılmadan beraber geçirdiği kocasının bir yemekten sonra yine aynı sarhoş görüntüyü vermesi oldu. Nick Hess'in vücudunda bir sorun olduğunu anlayan karısının desteğiyle doktor doktor dolaşmaya başladılar. 3 kolonoskopi, 2 endoskopi olan Nick'in sorunu bir türlü anlaşılamıyordu. Sonunda bir doktor problemin ne olduğunu açıkladı. Sorunun adı Otomatik Mayalama Sendromu'ydu.

Yani Hess'in vücudu ağızdan alınan şekeri sindirim sisteminde alkole çeviriyordu. Bunun sebebi ise aslında hepimizi yakından ilgilendiriyor. Tıp dünyasında çok rastlanan bir durum olmasa da, hastanelerin acil servislerine tek gram bile alkol almadan alkol komasına girmiş bir şekilde yatırılan hastaların hikayeleri yok değil.

Mantarlar şekeri alkole çeviriyor

Bu durumun sebeplerinden biri olarak bir hastalık sonrasında yoğun şekilde kullanılmış olan antibiyotiklerin midedeki bakterileri öldürerek mantarların yerleşmesine ve yayılmasına elverişli bir ortam oluşturulması olarak gösterildi. Yani mideye yerleşen ve yayılan mantarlar, mideye giren her türlü besin içerisindeki şekeri alkole çeviriyor ve bu alkolün de kana karışmasına yol açıyordu. Aslında tedavisi çok basitti. Mantar önleyici ilaçlar ve düşük şekerli bir rejim ile hastalık tamamen önleniyordu.

Peki her gün yediğiniz bazı gıdalarda çok çok az miktarda da olsa alkol olduğunu biliyor muydunuz? Bir içecek firmasının TÜBİTAK laboratuvarında 2006 yılında yaptırdığı analize göre;

Patatesteki alkol oranı, kilogramda 4.47 gram.

1 kilo yoğurtta 2.48 gram.

1 kilo portakalda 2.13 gram.

1 kilo hurmada 1.90 gram.

1 litre sirkede 1.69 gram.

1 kilo ekmek mayasında 1,24 gram