Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.06
Gram Altın
2874.96
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Paslı kalpler nasıl temizlenir?

Paslı kalpler nasıl temizlenir?
21 Ocak 2015 01:00:00

"Bu kalbler, kendisine suyun değdiği zaman demirin paslanması gibi, paslanırlar.

Denildi ki:

u2013 Ya Resu00fblallah, onların cilası nedir?

Buyurdu ki:

u2013 Ölümü çok hatırlamak ve Kur'an okumaktır."

(Beyhaki)

* * *

Suyun değmesi, demiri paslandırır. Her pasın ise, o pası giderecek bir cilası vardır. Demir gibi, kalpler de paslanırlar. Kalbin kirini giderecek cila ve pasını alacak anti-pas ise, 2 fiildir:

Biri, ölümü çok hatırlamak.

İkincisi de, Kur'an okumak, manasını anlamak ve yaşamaktır.

* * *

Kalbi paslandıran hallerin başında, hiç şüphesiz günahlar gelir.

Her günah kalbe siyah bir leke olarak düşer.. Tövbe istiğfarla ve pişmanlıkla bu siyah leke silinmezse, kalpte lekeler çoğalır, nihayet tüm kalbi kaplayıp kapkara hale getirebilir. Buna kalbin kararması veya taşlaşması denir.

Kalbi paslandıran ve karartan başka sebepler de vardır.

Gaflet, bunlardan biridir. Gaflet, insanın ahireti unutması, helal-haram ölçülerine dikkat etmeyi bırakması, dini yaşamakta lakaytlığa ve gevşekliğe düşmesi, hırsla dünyaya sarılması demektir. Gaflet içinde sürdürülen bir hayat, kalbin pasını artırır, kararmasını çoğaltır.

Kötü ahlak ta, kalbi paslandıran davranışlardandır. Kötü huylu insan, insanlar hakkında kötü duygular besler, kötü davranışlar sergiler.

Zulüm ise, kalp pasını iyice artıran bir haldir. Zalimin kalbinde Allah korkusuna, Allah sevgisine yer yoktur. Merhamet, acıma, şefkat, yardım duyguları silinmiştir.

İnsanın nefsinin mahkumu olması, heva ve heveslerinin esiri haline dönüşmesi de yine, kalbi paslandıran sebeplerdendir.

Hadiste, kalbi kararmaktan ve paslanmaktan kurtaracak 2 tedbir olduğu haber verilmektedir.

Birinci tedbir: Ölümü çok hatırlamak, adeta hiç unutmamaktır. Çünkü ölümü hatırlamak, insanın kalbini karartan tüm halleri giderir. Kişiyi gafletten, kötü ahlaktan, zulümden ve günahlardan alıkoyar.

Ölümü düşünmeye, rabıta-i mevt de denir.

Rabıta-i mevt, ihlası elde etmenin vazgeçilmez şartıdır.

Peygamberimiz, "haram lezzetleri acılaştıran (insana hesabı ve helali hatırlatan) ölümü çok zikrediniz." buyurmuştur.

İkinci tedbir de: Kur'an'ı çokça okumak. Kalbi ve zihni Kur'an'ın hakikatleri ile meşgul etmektir.

Kur'an'dan kopmak, hakikatlerinden uzaklaşmak, öğütlerinden ders almayı terketmek, insanı günahlar batağına çeker, kalbinin kararmasına yol açar.

Bu sebeple mü'min, Kur'an'dan kopmamak için elinden gelen çabayı göstermelidir. Kur'an'ı sadece diliyle okumak değil, haliyle de yaşayarak Kur'an eksenli bir ömür sürmeyi gaye edinmelidir.

Bu 2 tedbirin dışında, kalpleri paslanmaktan kurtarmanın çaresi olarak, Allah'ı zikir, O'nu her an hatırlayarak yaşamak üzerinde durulmuştur. Ölümü hatırlamak ve Kur'an'la içli dışlı olmak, aslında Allah'ın zikrine muvaffak olmayı sağlayan manevi tedbirlerdir.