Paşinyan Türkiye ile normalleşmekten yana! Peki Ermenistan'da durum ne?
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Ermenistan devlet kanalında yaptığı açıklamada Türkiye ile normalleşmeyi istediklerini ve bu yönde çalışmalara başladıklarını belirtti. Paşinyan Türkiye ile diplomatik ilişkiler kurulmasının ve Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasının Ermenistan'ın çıkarına olduğunu savundu.
Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ krizinin Kasım 2020'de anlaşmayla önceki durumdan daha barışçıl bir sürece girdiğini, büyük ölçüde çözüldüğünü belirterek Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin tamirinin zamanının çoktan geldiğini söyledi. Paşinyan, Ermenistan halkının da başta ekonomik sebeplerden Türkiye ile normalleşmeden yana olduğunu belirtti.
Türkiye ve Azerbaycan ambargosu Ermenistan'ı zorluyor
1991'de bağımsızlığını kazanması üzerine Türkiye Ermenistan'ı tanımış ve Türkiye-Ermenistan sınır kapısı işler hale gelmişti. Fakat devam eden Dağlık Karabağ Savaşı'nda Ermenilerin Azerilere saldırılarının sürmesi üzerine 1993'te Türkiye Ermenistan ile ilişkileri kesip Türkiye-Ermenistan sınırını kapatmıştı. Türkiye ve Azerbaycan'ın Ermenistan'a halen süren ambargosu, denize kıyısı olmayan Ermenistan'ı kara ve hava taşımacılığında İran ve Gürcistan'a mahkum ediyor.
Türkiye ile barışmak isteyen 'Batıcı pragmatistler'
Ermenistan'da bağımsızlıktan bu yana politikada iki ekolün mücadelesi gözlemleniyor. İki ekol de Ermeni milliyetçisi olmakla birlikte bu milliyetçiliğin daha hafif olduğu pragmatistler Ermenistan'daki Rus nüfuzunu azaltıp Batı ile ilişkileri geliştirmek istiyorlar. Yine en çok ekonomik nedenlerle Türkiye ve Azerbaycan ile barışmayı hedefliyorlar.
'Rusçu statükocular' normalleşmeye engel olabilir
Statüko yanlıları ise ülkenin Rusya ile sıkı ilişkilerinden memnun olarak, Batı ile ilişkileri ikinci planda görüyorlar.
2020 Dağlık Karabağ Savaşı'na kadar Karabağ ve çevresi Ermeni güçlerinin işgalinde, Ermenistan ise Türkiye ve Azerbaycan'ın ambargosu altındaydı. Bu kesim, söz konusu statükoyu çözmeyi çok da gerekli görmüyor, hatta karşı tarafın suçlamalarına göre bu statükodan istifade ediyordu. Bu cenah "Ermeni Soykırımı" iddialarını ve Ermeni milliyetçiliğini pragmatist cenahtan çok daha fazla önemsiyor.
1991'deki bağımsızlıktan 1998'e kadar, pragmatist kesimden Levon Ter-Petrosyan (1946-) cumhurbaşkanı olmuştu. Ter-Petrosyan, Adanalı bir Ermeni ailenin çocuğu olarak Suriye'nin Halep şehrinde doğmuştu.
Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan 1997'de Dağlık Karabağ Sorununu anlaşmalı olarak çözmek üzereyken, Rusya'nın karşı cenahı kışkırtmasıyla Petrosyan devrilmişti.
Kaynak: Mepa News
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.