Dolar (USD)
35.42
Euro (EUR)
36.48
Gram Altın
3049.15
BIST 100
10009.91
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

''Parti ve seçim sistemi değişebilir''

Siyasi Partiler ve Seçim Mevzuatına ilişkin yeni bir çalışmanın yapıldığın belirten Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, düzenlemenin son halinin Başkan Erdoğan’a sunulacağını kaydetti.
''Parti ve seçim sistemi değişebilir''
14 Şubat 2020 00:02:00
Siyasi Partiler ve Seçim Mevzuatına ilişkin yeni bir çalışmanın yapıldığın belirten Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, düzenlemenin son halinin Başkan Erdoğan’a sunulacağını kaydetti.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Cumhurbaşkanı Hukuk Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, yazılı ve görsel basının Ankara Temsilcileri ile bir araya geldi. Hukuk Politikaları Kurulu olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebi doğrultusunda gündeme ilişkin konularda tavsiyeler verdiklerini belirten Uçum, Kadir Şeker olayı, Fenerbahçe’nin son dönemde gündeme geldiği konular ve AİHM’ne ilişkin bazı konularda değerlendirmelerde bulundu.

Medya reformu yapılacak

Gazete, televizyon ve internet sitelerinin temsilcileri ile buluşmasında medyanın yaşadığı hukuki sorunların giderilmesi noktasında bir çalıştay düzenleyeceklerini kaydeden Uçum, medya mensuplarından yaşanılan zorluklarla ilgili bilgiler aldı. Politika Kurulu olarak Türkiye’nin gelecek vizyonunu ortaya koyacak alanlarda Başkan Erdoğan’a medya konusunda yapılabilecek reformlarla alakalı politika tekliflerini sunacaklarını dile getiren Uçum, bu alandaki sürdürülebilir ve yeni bir düzenleme gerektiğini ifade etti.

Medyada mevzuat yetersiz

Mevcut mevzuatın medya hukukunun alanına yeterince hizmet etmediğini kaydeden Uçum, basın çalışanlarının da içinde yer aldığı dağınık iş kollarını düzenleyecek bir çalışma yaptıklarını dile getirdi. Medyadaki etki alanının bireye kadar indiğini belirten Uçum, “İnternet medyacılığının çok katmanlı bir noktaya geldiği dönemde mevcut kanunlar ihtiyacı karşılayacak noktada değil. Elektronik ortam üzerinden bireyin etkisi arttı. Görsel ve yazılı medya tanımları hep vardı ama şu anda birçok platformdan medya faaliyeti yapılıyor. Bir kişi internetten bir konuyu gündeme getirip kamuoyunda yer alabiliyor” diye konuştu.

Hakem hatalarına eleştiri

Kurulun gündemindeki çalışmalara da değinen Uçum, Siyasi Partiler kanunu ve Seçim kanununda yapılabilecek reformlarla ilgili kurul bünyesinde bazı çalışma grupları oluşturulduğunu dile getirdi. Yasa taslağı hazırlamadıklarını kurul olarak daha çok Cumhurbaşkanına ilgili alanda politika sunduklarını belirten Uçum, Fenerbahçe çıkışıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Hakem hatalarına yönelik eleştirilerde bulunan Uçum, “Kendimi tutkulu bir Fenerbahçe taraftarı olarak tanımlarım. Fenerbahçe ile ilgili görüşlerim tamamen taraftarlık reaksiyonudur. Sezon başından beri çok fazla maçta Fenerbahçe aleyhine çıkan hakem hataları oldu. Bu durum en azından bende hakemlerin seçiminde ya da verdikleri kararlarda acaba bir etki altındalar mı gibi bir izlenim oluşturdu. Ama sosyal medyadan yaptığım paylaşımlarda sanıldığı gibi bir siyasi kişiliği kast etmedim. Böyle bir şey asla söz konusu değil” dedi.

Kadir Şeker Olayı

Uçum, Konya’da sevgilinden şiddet gören kadını kurtarırken cinayet işleyen Kadir Şeker’in durumu hakkında ise şunları kaydetti: “Görünür gerçeklikle olgusal gerçeklik arasında bir fark vardır. Görünür gerçeklik noktasından bakıldığı zaman şüphelinin duyarlılığı hepimizi etkiledi. Biz burada Kadir Şeker’e yönelik adil olanın uygulanmasını istiyoruz. Fakat ceza hukuku görünür gerçeklik üzerinden karar vermez. Hüküm olgusal gerçeklik üzerinden verilir. Bu da maddi gerçeğin bütün boyutları ile tam olarak ortaya çıkarılmasıdır. Kadir Şeker konusunda yapılan bütün yorumlar görünür gerçekliğe uygun yorumlardır. Hüküm vermeye uygun değildir. Olgusal gerçekliğe uygun hükmü bekleyelim.”

AİHM denetim kararı veriyor

AİHM mahkemesinin kararlarının uygulanmadığı eleştirilerine de cevap veren Uçum, yargısal süreçlerde hiyerarşik ve yerel denetim iki denetim olduğunu dile getirdi. Uçum, yerel mahkemelerin İstinaf mahkemelerine başvurularının Yerel Denetim kapmasında değerlendirdiğini kaydeden Uçum, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Anayasa Mahkemesi denetimlerinin hiyerarşik denetim olduğunu vurguladı. Hiyerarşik denetimin bağlayıcı bir karar olarak algılanmaması gerektiğin altını çizen Uçum, bunların yönlendirici denetim kararı olduğu ifade etti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin