Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2421.18
BIST 100
9713.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Parlamentodan 'başkanlık' geçmez

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemine ilişkin, 'Bu parlamento, rejim değişikliğinin altına imza atmaz; bu parlamentoda, bu sistem geçmez' dedi.
Parlamentodan 'başkanlık' geçmez
13 Nisan 2013 19:06:00
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemine ilişkin, 'Bu parlamento, rejim değişikliğinin altına imza atmaz; bu parlamentoda, bu sistem geçmez' dedi.

Karaman beldesinde partililerce karşılanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çay içtiği kahvehanede gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu şöyle dedi: "AKP'nin son seçim beyannamesine bakın, son seçim beyannamesinde 'anayasa kısa ve öz olmalı, erkler ayrılığı dikkate alınmalı, parlamenter sistem güçlendirilmelidir' diyor. Bunu söyleyerek halktan oy aldı. Halka gidip 'ben başkanlık sistemini getireceğim' diye söyledi mi? Söylemedi. Şimdi getiriyor, ne demiştim? Yalan söyleyenden başbakan olmaz."

Başkanlık sistemi Recep Bey için!

Kılıçdaroğlu, "Parlamenter sistem' diyorsunuz, halka öyle gidiyorsunuz, sonra getiriyorsunuz başkanlık sistemini, tepki geliyor, yarı başkanlık sistemi... Bu parlamento, rejim değişikliğinin altına imza atacak parlamento değildir. Başkanlık sistemi Recep Bey içindir, bu parlamentoda bu sistem geçmez. Recep Tayyip Erdoğan değil, kim gelirse gelsin geçmez" ifadesini kullandı. Başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, "AKP'nin son seçim beyannamesine bakın, son seçim beyannamesinde 'anayasa kısa ve öz olmalı, erkler ayrılığı dikkate alınmalı, parlamenter sistem güçlendirilmelidir' diyor. Bunu söyleyerek halktan oy aldı. Halka gidip 'ben başkanlık sistemini getireceğim' diye söyledi mi? Söylemedi. Şimdi getiriyor, ne demiştim? Yalan söyleyenden başbakan olmaz" şeklinde konuştu.

4. Yargı Paketi

Kılıçdaroğlu, 4. Yargı Paketi'yle ilgili soru üzerine paketi yeterli bulmadığını söyledi. Avrupa Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin kendisini ziyarete geldiğini, yargı paketiyle demokrasi ve özgürlük alanının genişleyeceğini söyleyerek, destek istediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Ben de kendisine şunu söylemiştim, her yargı reform paketinden sonra hapisteki gazeteci sayısı arttı. Bu yargı paketiyle hapisteki gazeteci sayısı düşüyor mu? Hayır, düşünce suçlularının önündeki engeller kaldırıldı mı? Hayır. Gazetecileri, avukatları ve düşünürleri hapiste olan bir ülkede hangi yargı paketinden bahsediyorsunuz, hangisi reform olarak kabul edilebilir ki? Hiçbirisi."