Dolar (USD)
34.41
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2836.82
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Parçalanmış Filistin İstanbul'da toplandı

Ülkelerinden uzakta yaşayan Filistinliler İstanbul'da buluştu. Kürsüye çıkan 84 yaşındaki Ebu Dayya, İsrail'in işgalini anlattı ve kürsüden torununa bir emanet bıraktı.
Parçalanmış Filistin İstanbul'da toplandı
27 Şubat 2017 08:38:00
Ülkelerinden uzakta yaşayan Filistinliler İstanbul'da buluştu. Kürsüye çıkan 84 yaşındaki Ebu Dayya, İsrail'in işgalini anlattı ve kürsüden torununa bir emanet bıraktı.

İstanbul'da 'Diasporadaki Filistinlilerin Halk Konferansı' düzenlendi. Koferansa dünyanın dört bir yanından gelen Filistinliler katıldı.

Kürsüdeki konuşmacılar duygularını, dileklerini ve fikirlerini paylaştı. Torununun yardımıyla sahneye çıkan 84 yaşındaki Muhammed Ahmed Ebu Dayya, 15 yaşına kadar yaşadığı köyündeki anılarını anlattı.

'TAM O SIRADA BOMBARDIMAN ALTINDA KALDIK'

Köyün okulundaki derslerini anlatan Ebu Dayya, öğretmenleriyle nasıl çeşit çeşit bitki ve ağaç ektikleriyle ilgili hatıralarını paylaştı. Bir gün köylerine binlerce sığınmacı geldiğini ve o zaman başlayan İsrail bombardımanı nedeniyle kendilerinin de evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi ve başından geçenleri şöyle anlattı:

"Göç ettiğimiz günü size anlatmak istiyorum. Yafa, Bir Sebii ve birçok bölgeden gelen binlerce Filistinli sığınmacının köyümüze gelişiyle şaşkındık. Tam o sırada havadan, karadan ve denizden gelen bombardıman altında kaldık. Bir bomba 23 sivili birden öldürdü. Tamamı yok olan aileleri de hatırlıyorum. Bu duruma karşı biz de köyden kaçtık. Gazze'ye sığındık birkaç gün sonra evlerimize geri döneceğimizi zannediyorduk ama evimizi bir daha asla göremedik."

'EMANET ARTIK SİZİN ELİNİZDE'

İzleyicilerine geride bıraktıkları tarlaların tapu belgelerini de gösteren Ebu Dayya yanında duran torununa verdi ve konuşmasını 'Emanet artık sizin elinizde' diyerek bitirdi.

Öte yandan Ebu Dayya, Kuveyt'ten geldiğini söyledi. İki buçuk yıldan beri yüz yüze görüşemediği torunu ise bu konferansa katılmak için İngiltere'den geldi.

'SONRADAN ÖĞRENDİM'

Ancak daha da uzak ülkelerden gelenler de vardı. Gabriel Cisnero Abedrabbo bunlardan biri. Konferansa katılmak için Latin Amerika'dan geldi.

Dedesinin 1947'da Ekvador'a bir Türk pasaportla göç ettiğini anlatan Abedrabbo, köklerinin Filistin'in Beyt Cala bölgesine dayandığını ifade ediyor. Önce Filistinli olduğunu bilmediğini ifade eden Abedrabbo, köklerini keşfediş hikayesini şu sözlerle anlatıyor:

"Ben küçükken Lübnanlı olduğumu zannediyordum. O zamandan beri Filistin davasına sempati duyuyordum. Ancak 20 yaşıma geldiğimde Filistinli olduğumu keşfettim. Bir insan kimliğini, dilini, kültürünü kaybedince eksik hissediyor. Ben bugün Filistinli kimliğimi bulmak için buradayım"

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Hamza Abbas Mansur, 73 yaşında. Ürdün'den gelen bir katılımcı ve daha önce oradaki parlamentoda 3 dönem milletvekilliğini yapmıştı. Şimdi ise emekli ancak hala davasına duyarlılığını kaybetmemiş görünüyor.

Mansur, konferansın başarısının devamını şu sözlerle diledi:

"Konferansın genel sekreterliği, buraya gelip katılan tüm Filistinlilerin emeklerini birleştirmek için gece gündüz çalışmalı. Yaklaşık bir yıl sürecek hazırlık döneminde ortak bir ulusal proje ortaya koymalı. Filistin Yönetimi'ndeki bazı güçlü figürler baskı uyguluyor. Filistin halkının teslim olmasını ve beyaz bayrağı kaldırmasını istiyor. Ancak biz buradan Filistin'deki kardeşlerimize 'Biz sizinleyiz' mesajını veriyoruz. Hep beraber tek milletiz."

Mansur, "Türkiye mazimizi geleceğimize bağlayan köprü oldu. Bugün bu konferansı ağırladığı için Türkiye'ye çok minnettarız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Al Jazeera

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin