Dolar (USD)
34.38
Euro (EUR)
36.51
Gram Altın
2880.83
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Paralel hocalar soruları önce o adaylara verdi!

Komiser Yardımcılığı sınavlarındaki kopya organizasyonunda soruları hazırlayan komisyonda yer alan hocaların başrolü oynadığı ortaya çıktı. Paralel yapıya mensup hocaların hazırladıkları soruları komisyona sunmadan önce belirledikleri adaylara verdiği tespit edildi.
Paralel hocalar soruları önce o adaylara verdi!
18 Ocak 2015 12:48:00
Komiser Yardımcılığı sınavlarındaki kopya organizasyonunda soruları hazırlayan komisyonda yer alan hocaların başrolü oynadığı ortaya çıktı. Paralel yapıya mensup hocaların hazırladıkları soruları komisyona sunmadan önce belirledikleri adaylara verdiği tespit edildi.

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı 2012 yılı Polis Akademisi giriş sınavlarına yönelik soruşturmada paralel kumpas deşifre oldu. 2012 yılında Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Komiser Yardımcılığı Sınavı'nı paralel kumpasla kazanan bir öğrencinin yazılı ihbarıyla başlatılan soruşturmada ilginç bilgilere ulaşıldı. Paralel yapının Akademi'de öğretim üyeleri, sınav hazırlama komisyonuna kadar organize bir şekilde hareket ettiğini ortaya koydu.
SAVCILIK TALİMAT VERDİ
Savcılık ihbar mektubu üzerine harekete geçerek Polis Akademisinin 2009-2013 yılları arasında yaptığı sınavların araştırılması talimatı verdi. Bunun üzerine 2009-2013 yılları arasında yapılan sınavlar incelenerek raporlaştırılıp Savcılığa sunuldu. Rapor son 4 yılda Akademi sınavlarında yapılan büyük bir kumpası ortaya çıkardı.
SINAV KOMİSYONU PARALEL YAPIDA
Rapora göre paralel yapı Polis Akademesi'ne giriş sınavı soruları Polis Kolejindeki branş hocaları tarafından hazırlanıyor. Polis Kolejinde görev yapan branş hocalarından oluşan sınav sorularını hazırlama komisyonu soruları sınavda çıkacak adet kadar hazırlıyor. Böylece paralel yapı işini hiç şansa bırakmadan tüm kadroları kendisi dolduruyor. Böylece paralel yapıya yalnızca hangi öğrencilerin Akademiye gireceğini belirlemek düşüyor.
HOCALAR SORULARI ÖNCEDEN SIZDIRDI
Rapora göre; Polis Akademisi'ndeki kumpas Polis Koleji'nde branş hocaları etkin bir rol üstleniyor. Bu hocalar komisyonda hazırlamış gibi gösterdikleri soruları aslında daha önceden paralel yapının elemanlarına veriyor. Böylece sorular daha hazırlanmadan bu öğretim hocalarca seçilmiş öğrencilere verilerek sınava hazırlanmaları sağlanıyor.
BAŞKASI KAZANAMASIN DİYE ZOR SORU
Paralel yapı işi şansa bırakmıyor. Raporda; sınavda çıkan soruların üniversite sınavlarına nispeten zorluğu da dikkat çekiyor. Burada da yine kumpasın bir diğer boyutu devreye giriyor. Üniversite sınavlarında başarılı olan öğrencilerin Akademi sınavlarında başarı gösterememesinin sebebi bu zor sorulardan kaynaklanıyor. Üniversite giriş sınavından belli bir taban puan alan öğrencilerin girebildiği Akademi sınavında zor sorular sorularak başarılı öğrencilerin önü kapatılırken, önceden soruları verdikleri başarı durumu düşük kendi adamları sınavları kazanıyor.
TEZGAH 81-90 PUAN ÜZERİNE KURULDU
Üniversite giriş sınavlarında taban puan olarak genelde 350 benimsenirken, 350 ve üzeri puan alan öğrencilerin Akademi sınavlarında 26, 29 gibi puanlar alması da rapora yansıdı. Rapora göre paralel yapı sınavda dikkat çekmemek için elemanlarının 81-90 bandında puan almalarına yetecek şekilde soruları dağıtıyor. 2009 yılında yapılan Akademi sınavına giren şehit çocukları hariç 568 adaydan başarılı olan 200 asil adayın 140 aday 81-90 puan alırken, 100 adayda 91-100 puan aldı. 2011 yılında yapılan sınava şehit çocukları hariç giren 473 adaydan 103'ü 81-90 puan, 28'i ise 91-100 puan aldı. 2012 yılında yapılan ve şehit çocukları hariç sınava 668 aday girerken bunlardan 81-90 puan arası puan alanların sayısı 161 iken 91-100 puan alanların sayısı 23 olarak ortaya çıkıyor.
2010 YILINDA İSTİSNA YAŞANDI
Savcılığa sunulan raporda 4 yıllık incelemede 2010 yılında yapılan sınavdaki veriler dikkat çekiyor. Her yıl yaklaşık 200 kişinin Polis Akademisine alındığı bu sınavlarda 2010 yılındaki puanlama dikkat çekiyor. Sınav komisyonunu istediği gibi oluşturamayan paralel yapı bazı branş hocalarından soruları alamadığı için en başarılı aday ancak 84 puan alıyor. Bu yılda şehit çocukları hariç sınava giren 502 adaydan hiçbiri 91-100 puan alamıyor. 81-90 alan adayların sayısı 46'da kalıyor.
İSTATİSTİK BİLİMİ YERLE BİR OLDU
Akadami'ye kabul edilen paralel yapının mensubu öğrencilerin üniversite giriş sınavında branşlarından aldıkları puanlarla ters orantısı da dikkat çekiyor. Rapora göre Akademi sınavına girebilmek için üniversite giriş sınavından alınacak taban puanı (genelde 350 olarak belirlenen) Türkçe Sosyal branşından alan öğrencilerin matematik-fen ağırlıklı Akademi sınavından 80 ve üzerinde puan aldığı ortaya çıktı. Buna karşılık üniversite giriş sınavından taban puanı matematik-fen alanından alan öğrencilerin aynı başarıyı matematik fen ağırlıklı Akademi sınavında gösterememesi de kumpası deşifre ediyor.
ÇELİŞKİLER RAPORDA
Savcılığın talimatıyla hazırlanan raporda Akademi sınavlarına ilişkin veriler istatistik bilimini yerle bir etti. Temelde benzer özellikler gösteren üniversite giriş sınavı ve Akademi sınavı sonuç bakımından çok çelişkili bir durum ortaya koyuyor. Üniversite giriş sınavında başarılı adayların Akademi sınavında da başarılı olması gerekirken bu durumun aksi bir tablo ortaya çıkıyor. Normal dağılımlı bir sınavda adayların çoğununu orta seviyede puan alması gerekirken düşük ve yüksek puan alan adayların az alması gerekirken bu durum Akademi sınavlarında tam tersine yaşandı.
(Yeni Şafak)
En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin