Panik atak nasıl geçer?
Panik atak nedir, neden olur, nasıl geçer? Panik atak belirtileri nelerdir? Yoğun korku ve kaygı durumu olan birisi panik atak içerisindedir. Acil durumlarda panik atak geçiren kişiye nasıl yardım edeceğinizi biliyor musunuz? Sizin için panik atağın nasıl geçeceğini araştırdık. Panik atak acil durumundan bu içerik size yardımcı olacak. Detaylar haberimizde...
PANİK ATAK NEDİR?
Panik atak, dakikalar içinde doruğa ulaşan ve bu süre zarfında çeşitli psikolojik ve fiziksel semptomların ortaya çıktığı ani şiddetli korku veya rahatsızlık dalgalanmasıdır. Bu semptomlar arasında hızlı kalp atışı, terleme, titreme, nefes darlığı, ateş basması ve baş dönmesi gibi durumların yanı sıra titreme, bulantı, karın ağrısı, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve uyuşukluk veya karıncalanma hissi vardır.
PANİK ATAK BELİRTİLERİ
Süre bireyler arasında değişmekle birlikte, tipik olarak, panik ataklar 10 dakika veya daha kısa bir sürede zirveye ulaşır ve sonra semptomlar azalmaya başlar. Panik ataklar nadiren bir saatten fazla sürer ve en fazla 20 ila 30 dakika sürer. Panik atak belirtileri arasında şunlar vardır:
– Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma
– Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı vurması
– Terleme
– Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma,
– Soluğun kesilmesi
– Baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma
– Uyuşma ya da karıncalanma
– Üşüme, ürperme ya da ateş basması
– Bulantı ya da karın ağrısı
– Titreme ya da sarsılma
– Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme
– Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu
– Ölüm korkusu
PANİK ATAK TEDAVİSİ
Hem psikoterapi hem de ilaç tedavisinin, panik atakların sıklığını ve yoğunluğunu azaltmada etkili olduğu bulunmuştur. Özel tedavi yolunuz kişisel tercihinize, tıbbi geçmişinize ve atakların ciddiyetine bağlı olacaktır.
Bilişsel davranışçı terapi (CBT) adı verilen bir psikoterapi, panik atakları ve panik bozukluğu için en etkili tedavi olarak yapılan birkaç çalışma ile bulunmuştur. Tedavi süresince, rahatlama eğitimi için bir terapist, düşünce ve davranışlarınızı yeniden yapılandırma, dikkat ve stres azaltma konularında size yol gösterecektir. Panik atak geçiren birçok insan haftalar içerisinde bir azalma görmeye başlar ve semptomlar sıklıkla belirgin şekilde azalır veya birkaç ay içinde tamamen geçer.
Doktorunuz ayrıca tedavi yollarının bir parçası olarak bir tür ilaç denemenizi önerebilir. Bu ilaçlar panik atak semptomlarının yanı sıra anksiyete ve depresyonun tedavisinde de son derece yardımcı olabilir.
Panik atak semptomlarını azaltmak için yoga ya da nefes egzersizleri doktorlar tarafından da tavsiye edilen tedaviye destek uygulamalardır. Egzersizler zihninizi sakinleştirir ve sizi endişeden uzaklaştırır.
Sağlıksız beslenme, az uyku, sigara, kafein ve alkol tüketimi panik atak krizlerini ciddi anlamda tetikler. Fiziken ve bedenen dinlenmek ruhu özgürleştirir ve sizi stresten uzaklaştırır.
PANİK ATAK NASIL GEÇER?
Panik atak yaşayan insanların en büyük sıkıntısı kaygı bozukluğu içinde olmalarıdır. Onlar aslında tehlikeli bir durumun içinde olmasalar bile düşünceleri ile kendilerini endişe içine sokmaktadırlar. Yani panik atak krizi yaşayanların yapmaları gereken birinci yöntem aslında her şeyin kendi kafalarında gerçekleştiğinin bilincine varabilmektir.
Panik atak krizi yaşayan hastaların yalnızca ilaçlara sığınmamaları gerekir. İlaç tedavileri bu süreçte çok etkili olmayacaktır. Nefes egzersizi oldukça etkili yöntemlerden biridir ve bu egzersizlerle nöbetlerin yaşandığı an daha kontrollü olabilirsiniz. Ancak bu süreçte en etkili ve kesin yöntem durumun yani yaratmış olduğunuz korkuların farkına vararak engelleyebilmenizdir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.