Dolar (USD)
35.36
Euro (EUR)
36.49
Gram Altın
3026.42
BIST 100
9945.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Paniğe gerek yok

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş, vatandaşların paniğe ve endişeye kapılmaması gerektiğini belirterek, korunma yollarına ilişkin uyarılarda bulundu: “Kapalı alanlarda bulunmamalı, hastalar maske kullanmalı ve eller sık sık yıkanmalı.”
Paniğe gerek yok
12 Mart 2020 09:58:00
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş, vatandaşların paniğe ve endişeye kapılmaması gerektiğini belirterek, korunma yollarına ilişkin uyarılarda bulundu: “Kapalı alanlarda bulunmamalı, hastalar maske kullanmalı ve eller sık sık yıkanmalı.”

Ezgi ÇelikAnkara

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş, korona virüsünden korunma yollarını Milat’a açıkladı. Çin’in Wuhan kentinde 90 gün önce ortaya çıkan yeni tip korona virüse karşı Türkiye’nin iyi bir süreç yönettiğini belirten Aktaş, virüsün ülkemize geç gelmesinde Sağlık Bakanlığı’nın başarısının olduğunu ifade etti.

Beklentimiz hep vardı

Türkiye’nin salgına karşı yürüttüğü iki stratejiye dikkat çeken Aktaş, ilk hedefin hastalığın ülkeye girişini engellemek olduğundan bahsetti. Bu noktada vaka çıkmasının ardından yayılmasını önlemek adına bir strateji yürütüleceğini söyleyen Aktaş, “Alınan sıkı tedbirler sayesinde virüsün Türkiye’ye gelişi oldukça gecikti. Ama bu beklentimiz hep vardı. Çünkü solunum yoluyla bulaşan bir virüsü engellemek çok kolay değil. Tespit edilen vakaların çevresindekilerin takibinin yapılması virüsün yayılmasını önlemek adına bundan sonraki aşama olacaktır” dedi.

Endişeye kapılmayın

Vatandaşların paniğe ve endişeye kapılmasına gerek olmadığını aktaran Aktaş, vaka sayısının artabileceğini söyledi. Sürecin doğru yönetilmesi dâhilinde virüsün yayılmasını sınırlamanın mümkün olduğunu belirten Aktaş, “Tespit edilen tek vakanın etrafında bulunan ve temas ettiği kişilerden hasta olanlar çıkabilir. Bir vaka ile sınırlı kalma ihtimali biraz güç gibi görünüyor. Vaka sayısı artsa da yönetimi doğru yaparsanız çözülebilir diye düşünüyorum. Geçmişte bu ülkenin salgın deneyimleri çok oldu. Bu süreçler en iyi şekilde yönetildi” ifadelerini kullandı.

İyileşen vaka sayısı artıyor

Aktaş, virüsün en çok hangi yaş grubuna etki ettiğine ilişkin yaptığı değerlendirmede, 60 yaş üstü erişkinlerin ve altta yatan bir hastalığı olan bireylerin risk grubunda yer aldığını ifade etti. Aktaş, “Bu virüs solunum yoluyla bulaşır ve diğer virüsler gibi düşünmek gerekir. Daha medyatik bir hastalık haline geldiği ve ölüm oranları belirtildiği için korku uyandırabiliyor. Ama iyileşen vaka sayısının çok olduğunu görüyoruz. Ölümler çoğunlukla özellikle 60 yaş üstü erişkinlerde ve altta yatan başka hastalığı olan bireylerde görülüyor. Gripte belli bir yaş grubunda ciddi bir hastalığa neden olabilir. Gribin küçük çocuklarda ciddi hastalık yaptığını biliyoruz. Ama bu virüsün çocuk grubunda çok ciddi hastalığa neden olmadığını hatta çok az görüldüğünü söyleyebiliriz. Genç erişkinlerde ise hastalık sessiz ve belirtisiz geçebiliyor” dedi.

Virüse karşı ne yapılmalı?

Aktaş, korona virüsten korunma yollarına ilişkin şu uyarılarda bulundu: “Bütün solunum yolu virüslerinden korunmak için kapalı alanlarda bulunmamak ve mümkün olduğu kadar bu tip aktiviteleri ertelemek gerekiyor. Vatandaşlarımıza hasta oldukları zaman sokağa çıkmamalarını, zorunlu olarak çıkmaları gerekirse de tıbbi maske takmalarını öneriyoruz. Özellikle vurgulamak gerekirse hastaların maske kullanmasını istiyoruz. Maalesef tersi bir algı var. Virüsün elle temas edilen alanlardan alınma ihtimali var. El hijyeni çok önemli. Eller sık yıkanmalı. Alkol bazlı el antiseptikler önerilerimiz arasında. Hastaların yakın temasları diye kabul ettiğimiz kişilerin şikâyetleri yok ise ev ortamında takipleri yapılıyor. Bunun için önerilen 14 gün takip. Sağlık Müdürlüğü tarafından herhangi bir şikâyetleri olup olmadığı konusunda telefon ile takipleri var. Şikâyetleri olduğu takdirde yüz yüze görüşme veya direk Sağlık kurumunda değerlendirme gibi bir vaka yönetimimiz var” dedi.

Kamu spotları yayınlanacak

Vatandaşlara ve sağlık çalışanlarına önemli görevler düştüğünü aktaran Aktaş, Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü internet sitelerinden gerekli her bilgiye ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi. Belirtilen sitelerde sağlık çalışanlarına yönelik bir rehber olduğunu kaydeden Aktaş, “Burada sık sorulan sorular, broşürler, korunma önlemlerini gösteren grafikler var. Hasta yönetimi akış şemaları var. Bunun dışında televizyonlarda kamu spotları yayınlanacak. Belirli alanlara asılan afişler var. Halkımız gerekli her türlü bilgiye ulaşabilir” diye konuştu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin