Dolar (USD)
34.34
Euro (EUR)
36.30
Gram Altın
2826.75
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Palamut gitti çinakop ile lüfer geldi

Eti lezzetli, ekonomik değeri yüksek olan lüferde, İstanbul ile Çanakkale boğazları ve Marmara Denizi'nde son haftalarda bolluk yaşanıyor
Palamut gitti çinakop ile lüfer geldi
26 Ekim 2013 12:44:00
Eti lezzetli, ekonomik değeri yüksek olan lüferde, İstanbul ile Çanakkale boğazları ve Marmara Denizi'nde son haftalarda bolluk yaşanıyor
"Boğazın sultanı" olarak bilinen, eti lezzetli, ekonomik değeri yüksek olması dolayısıyla hem balıkçıların hem de tüketicilerin yüzünü güldüren çinakop ve lüferde son haftalarda bolluk yaşanırken tezgahlarda palamut bulmak güçleşti.
Gemlik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, palamutta geçen yıl bolluk yaşandığını hatırlattı.
Palamut avında bu sezonun iyi başladığını ancak bu bolluğun kısa sürdüğünü belirten Dalarel, geçen yıl son derece az av veren ve bu yüzden fiyatı da fahiş olan lüferde ise bu yıl tersine fazlalık yaşandığını söyledi. Bu bollukta av yasağının etkili olduğunu, balıkçıların da genellikle kurallara uyduğunu dile getiren Dalarel, "Lüferde bir bolluk yaşanıyor ama bu av açısından çok istikrarlı değil. Dönem dönem bol av veren lüferin fiyatı, bazen az avlandığı için yüksek seyredebiliyor. Yine de fiyatlar genel olarak geçen yılın yarısı hatta yarısından bile aşağıda seyrediyor" dedi.
Hamsi, istavrit, palamut gibi balık sürülerinin peşinden İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'ne akın eden lüferlerin, kendinden büyük balıklara bile saldırabildiğini vurgulayan Dalarel, bu nedenle palamut sürülerini kaçırdığını anlattı.
Karadeniz ve Marmara Denizi'ne açılan balıkçı teknelerinin bol miktarda çinakop, lüfer ve hamsiyle döndüğü bilgisini veren Dalarel, "Tabii lüfer sahneye çıkınca palamut kesildi. Çok az miktarda avlanıyor" ifadesini kullandı.
Bursa'da tezgahlarda lüferin tanesi 10-20, çinakopun kilogramı ise 10-15 lira aralığında satılıyor.
Uzunlukları bir metreyi, ağırlıkları 10 kilogramı bulabilen bu balık, büyüklüklerine göre (küçükten büyüğe doğru), defne yaprağı, çinakop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtıkara olarak isimlendiriliyor.
En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin