Pakistan ordusu: Silahlı kuvvetlere saldıranlar "askeri yasayla" yargılanacak
Pakistan ordusundan yapılan açıklamada, kolordu komutanlarının silahlı kuvvetlerin başındaki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Asım Munir başkanlığında Ravalpindi’de toplandığı belirtildi.
Açıklamada, toplantıda, protestolar sırasında orduya ait kurumlara, kişilere ve ekipmana zarar veren kişilerin askeri yasalar kapsamında yargılanmasına karar verildiği vurgulandı.
Ordudan yapılan açıklamada, bu kişilerin askeri mahkemelerde yargılanacağına işaret edilmedi.
Hukukçu İnamur Rahman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ordunun açıklamasına atıfta bulunarak suçlanan kişilerin askeri mahkemelerde yargılanacağını söyledi.
Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) ise destekçilerinin orduya ait kurumlara saldırdığına yönelik iddiaları reddediyor.
Pakistan’da 2014’te Peşaver’de askeri bir okula yapılan saldırının ardından askeri mahkemelere sivilleri terörle ilgili suçlardan yargılama yetkisi verilmişti.
İmran Han'ın tutuklanmasının ardından başlayan gösterilerde 9 PTI destekçisi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kamu mülkü ve polis aracına zarar verilmişti.
Pakistan'da parlamentoda 10 Nisan 2022'de yapılan güven oylamasında 174 "hayır" oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü.
Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan 2022'de Meclis'te düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.
Han, koalisyon hükümetinin erken seçim ilan etmediği gerekçesiyle 28 Ekim 2022'de Lahor'dan İslamabad'a yürüyüş başlatmıştı.
Vezirabad'da 3 Kasım 2022'de konvoyuna ateş açılması sonucu Han, iki bacağından yaralanmıştı. Saldırıda bir kişi ölmüş, 13 kişi yaralanmıştı.
Pakistan ordusu, 8 Mayıs'ta eski Başbakan İmran Han'ın kendisine yönelik suikastın arkasında üst düzey istihbarat yetkilisinin bulunduğuna yönelik iddialarını "sorumsuzca ve asılsız" olarak nitelendirmişti.
Han, 9 Mayıs'ta Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafından verilen kararla tutuklanmıştı. Söz konusu gelişme, Han'ın üst düzey istihbarat yetkilisini, kendisine yönelik suikast girişiminin arkasında olmakla suçlamasının ardından yaşanmıştı.
Anayasa Mahkemesi 11 Mayıs'ta Han'ın tutuklanmasının yasa dışı olduğunu belirterek bir an önce tahliye edilmesine hükmetmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.