Pakistan: Keşmir Hindistan'ın iç meselesi değil!
Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, başkent İslamabad'da yaptığı açıklamada, İngiliz milletvekillerinin Cammu Keşmir'e ilişkin parlamentodaki açıklamalarına dikkati çekerek, bu durumun Hindistan'ın gerçek yüzünü ortaya çıkardığını belirtti.
Cammu Keşmir'deki durumun oldukça kötü olduğuna ve binlerce kişinin yasal süreçlere aykırı şekilde cezaevinde tutulduğuna işaret eden Kureyşi, "İngiliz milletvekillerinin Hindistan'ın işgali altındaki Cammu Keşmir'e yönelik son açıklamaları, Keşmir'in Hindistan'ın iç meselesi değil, uluslararası bir tartışma olduğunu açıkça ortaya koydu." şeklinde konuştu.
Kureyşi, Joe Biden'ın ABD Başkanlık görevini devralmasından sonra ABD Kongresinde de Keşmirliler lehine benzer bir sesin yükseltilmesini beklediğini vurgulayarak, İngiltere, ABD ve Avrupa parlamentolarından milletvekillerine Cammu Keşmir'i ziyaret etmeleri ve bölgedeki durumu bağımsız şekilde değerlendirmeleri çağrısında bulundu.
İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisinden Milletvekili Sarah Owen, 13 Ocak'ta Keşmir meselesinin ele alındığı parlamento konuşmasında, Cammu Keşmir'deki insan hakları ihlallerine dikkati çekmiş ve hükümete bölgedeki durumu kınama çağrısında bulunmuştu.
Owen, 14 Ocak'ta sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Cammu Keşmirlilerin hakları korunana kadar mücadelesini sürdüreceğini kaydetmişti.
Sarah Owen, Keşmir meselesiyle ilgili destekleri dolayısıyla İşçi Partisinden milletvekilleri Naz Şah, John Spellar ve Stephan Kinnock'a teşekkür etmişti.
Keşmir sorunu
İngiltere, sömürge olarak yönettiği Hindistan'dan 1947'de çekilirken o dönemde bir prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda bir tercihle karşı karşıya kaldı.
Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi.
Karara, Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.
Sağlanan geçici ateşkes ile Cammu Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20'lik bir kısım ise sınırdaş Çin'in hakimiyetine verildi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngörüyor.
Hindistan, halk oylamasına karşı tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.
Öte yandan Hindistan, 5 Ağustos 2019'da Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmış ve eyaleti merkezi hükümete bağlı 2 birlik toprağına bölmüştü.
Söz konusu adımının ardından Pakistan ve Hindistan arasındaki tansiyon yükselmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.