Pakistan, Endonezya ve Malezya, Filistin'in BM üyeliğinin veto edilmesini esefle karşıladı
Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mumtaz Zahra Baloch, basına yaptığı konuşmada, ülkesinin, dünkü tartışmaların sonucunda uzlaşmaya varılamaması ve Filistin'in BM üyeliğinin BM Genel Kuruluna tavsiye edilememesi nedeniyle "derin bir hayal kırıklığına" uğradığını söyledi.
Baloch, "ABD'nin Filistin'e BM'de tam üyelik hakkı tanıyan karar tasarısını veto etme kararını esefle karşılıyoruz." dedi.
Bu ülkeye BM'de tam üyelik verilmesinin, Filistinlilerin 75 yıldır yaşadığı haksızlığı düzeltmede bir adım olacağını belirten Baloch, "Filistin halkı, 4 Haziran 1967 sınırları dahilinde ve başkenti Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devleti altında yaşama hakkına doğuştan sahiptir." diye konuştu.
Endonezya Dışişleri Bakanlığının, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada da Filistin'e tam üyelik verilmemesinden dolayı "derin üzüntü" duyulduğu aktarıldı.
Açıklamada, vetonun Orta Doğu'da kalıcı barışı sağlamaya yönelik ortak amaca aykırı olduğu belirtildi.
Malezya Dışişleri Bakanlığı ise X üzerinden yaptığı paylaşımda, veto uygulayan ABD'nin, "1947'den bu yana işgal altında olan" Filistin halkına haklarını vermedeki istekliliğinin sorgulandığı kaydedildi.
- Filistin'in BM'ye üyelik başvurusu
Filistin, 2011'de BM'ye tam üyelik başvurusu yapmış ancak BMGK'de gereken desteği alamamıştı. Filistin 2012 yılında BM "daimi gözlemci statüsü"ne kavuşmuştu.
Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, 2 Nisan'da, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup göndererek, üyelik başvurularının yeniden ele alınması talebinde bulunmuştu.
Guterres de 3 Nisan'da BMGK'ye mektup yazarak, Filistin'in talebinin gündeme alınması çağrısı yapmıştı.
Filistin'in BM'ye tam üyeliği için BMGK'de müzakereye açılan karar tasarısı, daimi üye ABD'nin vetosuyla reddedilmişti.
ABD'nin "hayır" oyu kullandığı tasarıya, İngiltere ve İsviçre "çekimser", Rusya, Çin, Fransa, Cezayir, Malta, Ekvator, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, Mozambik, Güney Kore ve Japonya "evet" oyu vermişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.