Dolar (USD)
34.26
Euro (EUR)
37.66
Gram Altın
2912.95
BIST 100
9031.64
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Pakistan Dışişleri Bakanı, İsrail'in Gazze'de 1 yıldır sürdürdüğü soykırıma ilişkin konuştu

Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed Dar, İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim 2023'ten beri süren saldırılarının, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana işlenen "en ağır" insanlık suçu olduğunu belirtti.
Pakistan Dışişleri Bakanı, İsrail'in Gazze'de 1 yıldır sürdürdüğü soykırıma ilişkin konuştu
07 Ekim 2024 14:47:03
Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed Dar, İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim 2023'ten beri süren saldırılarının, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana işlenen "en ağır" insanlık suçu olduğunu belirtti.

Pakistan Dışişleri Bakanı Dar, İsrail'in Gazze'de 1 yıldır sürdürdüğü soykırıma ilişkin AA'ya değerlendirmelerde bulundu.

İsrail güçlerinin çatışmayı genişleterek Lübnan, Suriye ve Yemen'in egemenliğine yönelik "kabul edilemez ihlallerde" bulunduğunu kaydeden Dar, buralarda hastaneler ve okullar da dahil olmak üzere sivil merkezlerin "acımasızca" hedef alındığını belirtti.

Dar, "2. Dünya Savaşı'ndan bu yana insanlığa karşı işlenen en ağır suçlara şahit olmamız gerçekten çok talihsiz bir durum." dedi.

"Cezasızlık" kültürünün ve uluslararası hukukun göz ardı edilmesinin acilen gündeme getirilmesi gerektiğini düşündüğünü söyleyen Dar, uluslararası topluma, harekete geçerek acilen aksiyon alınması konusunda çağrıda bulundu.

Dar, "Filistin, Lübnan ve çevre bölgelerdeki insanlar korku ve şiddetten uzak bir yaşamı hak etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Pakistan, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) kararının uygulanmasını talep ediyor"

Dışişleri Bakanı Dar ayrıca, İslamabad yönetiminin, Filistin halkı için adalet arayışında ve İsrail'in uluslararası hesap verebilirliğinde önemli bir kilometre taşı olan UAD kararının "tam ve etkin" şekilde uygulanmasını talep ettiğinin altını çizdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), UAD kararında da öngörüldüğü üzere, İsrail'in saldırılarına son verilmesi konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Dar, bu kapsamda, insani yardımların engelsiz akışına izin verilmesi ve kuşatma altındaki bölgede sivillerin korunması için etkili tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

- İslam dünyasının tepkisi

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) başta olmak üzere İslam dünyasının olaylara tepkisi sorulduğunda ise Dar, ortada konuya ilişkin bir fikir birliği olduğunu söyledi.

Dar, "İİT, Filistin halkına yönelik acımasız saldırganlığı kınamakta ve İsrail'i bu saldırganlığı sürdürmesinin sonuçlarından tamamen sorumlu tutmaktadır." diye konuştu.

İİT'nin, İsrail'in durdurulması için uluslararası topluma defalarca çağrıda bulunduğunu kaydeden Dar, "İİT ülkelerinin Dışişleri Bakanlarından oluşan bir grup bu amaç doğrultusunda aktif olarak çalışmaktadır." ifadesini kullandı.

- "Pakistan, Erdoğan'ın çağrısını memnuniyetle karşılıyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İİT'ye yönelik çağrısının memnuniyetle karşılandıklarını dile getiren Dar, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem kişisel olarak hem de Türk halkının duygularının temsilcisi olarak, Filistinlilerin içinde bulunduğu durumu ön plana çıkarma konusunda her zaman çok aktif olmuştur." dedi.

Dar, "Bu tür girişimlerin yanında olacağız ve bu amaçla İİT platformundan gereken her türlü desteği sağlayacağız." değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Eylül'de, "(İslam İşbirliği Teşkilatı) Vakit kaybetmeden liderler seviyesinde toplanması ve İslam dünyasının kararlı tutumunu ortaya koyması aciliyet arz ediyor. Bununla ilgili temaslarımızı yoğunlaştırarak sürdüreceğiz." ifadesini kullanmıştı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin