Pakistan, ABD'nin uyarısına rağmen İran ile doğal gaz boru hattının tamamlanacağından umutlu
Geo News televizyonuna konuşan Bakan Asıf, bölgedeki ülkelerin, karşı karşıya oldukları huzursuzluk ve çalkantıları Batılı ülkelerin ve Avrupa devletlerinin vekilleri aracılığıyla artan müdahalelerini göz önüne alarak bölgesel paydaşların çıkarlarını korumak için ortak bir platformda toplanmaları gerektiğini belirtti.
Asıf, bu kapsamda İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ziyaretinin önemli olduğunu ve İran-Pakistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin tamamlanacağından umutlu olduğunu ifade etti.
Terörün İran ile Pakistan’ın ortak problemi olduğunu dile getiren Asıf, Reisi’nin ziyaretinin kimi incitip incitmediğinin bir önemi olmadığını vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, 23 Nisan’da yaptığı açıklamada, “İran ile iş anlaşmaları yapmayı düşünen herkese potansiyel yaptırım riskinin farkında olmalarını tavsiye ediyoruz." diye konuşmuştu.
- İran-Pakistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi
İki ülke arasında varılan anlaşma kapsamında İran gazının Pakistan'a ilk akışı 1 Ocak 2015'te başlayacaktı fakat gerek İran'a yönelik uluslararası yaptırımlar gerekse ABD'nin projeye karşı çıkması nedeniyle boru hattında ilerleme sağlanamamıştı.
ABD yaptırımlarından çekinen Pakistan, İran ile yürüttüğü doğal gaz boru hattı projesini Ağustos 2023'te askıya almıştı.
Tahran yönetimi ise projenin kendi topraklarındaki kısmına 2 milyar dolarlık yatırım yaptığını ve ihracata hazır olduğunu belirtmişti.
Projenin zamanında tamamlanmaması halinde 18 milyar dolarlık cezayla karşı karşıya kalma ihtimali bulunan Pakistan, 23 Şubat 'ta İran-Pakistan Doğal Gaz Boru Hattı'nın inşasını yeniden onaylamıştı.
The News gazetesi de bu ayın başında Pakistan'ın, Gvadar'dan İran sınırına kadar doğal gaz boru hattının 80 kilometrelik kısmının inşasına başladığını duyurmuştu.
Toplam uzunluğu 1931 kilometre olan doğal gaz boru hattının 1150 kilometresi İran, 781 kilometresi Pakistan sınırları içerisinde yer alıyor.
Anlaşma kapsamında İran'ın Basra Körfezi sularındaki Güney Pars Gaz Sahası'ndan Pakistan'a günlük 750 milyon ile 1 milyar kübik fit arasında doğal gaz tedariki sağlanması öngörülüyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.