Özgürlük kurumları oluşacak
Akil İnsanlar Ege Bölgesi Grubu Başkanı Tarhan Erdem, siyasi partilerin çözüm sürecine karşı çıkmalarının temelinde yatan nedenin, "yönetim sisteminin değişme korkusu" olduğunu söyledi.
"O zaman merkezdekilerin idare hakları azalacak ve merkezden bundan böyle (hotbed) diyerek bütün Türkiye'yi etkileme imkanları kaybolacak'' diyen Erdem, çünkü herkesin kendi meselesini kendisinin konuşmaya başlayacağını, bunun için de bilgiye ihtiyaç duyulacağını ifade etti.
Erdem, ''O zaman halkın ihtiyaçlarını bilerek ve onlara çözüm üreterek davranmaya başlayacaksınız. Çok yakın bir zamanda buna dönüşeceğini sanıyorum. Türkiye'ye, yeni yönetim sistemi ve yeni demokratik ölçüler gelince bunun sonuncunda özgürlük kurumları oluşacak" diye konuştu.
Erdem, Türkiye'de çözüm sürecini sabote etmek isteyenlerin olağanüstü planlarıyla bazı olaylar çıkarabileceğini dile getirdi.
Bu durumdan ürkmemek gerektiğinin altını çizen Erdem, "Bakın TC'nin kaldırılması gibi bir şeyler söylüyorlar. Böyle bir şey yok. Türkiye'de TC'nin kaldırılması gibi bir şey olabilir mi? Bir yerde ferdi bir olay oldu. Şimdi bunu kullanmaya çalışıyorlar. PKK'nın çekilme sırasında provokasyonlar olabilir, bundan da ürkmeyelim. Bunu yapacak olanlar çok bilgili ve tecrübelidirler" ifadelerini kullandı.
Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Sekreteri Ayhan Ogan da çözüm sürecinde önlerinde uzun bir yol kalmadığını, Türkiye'de 3-5 ay sonra çok farklı şeyler konuşulacağını söyledi.
Ogan, çekilme kararının süreçten endişe duyanları rahatlattığını ve akil insanlar dahil herkesin işini kolaylaştırdığını kaydederek, "Biz çekilmeyle değil, sonrasındaki yeni siyasi düzende, demokratik hukuk devleti içinde bu sorunları bir daha yaşamamamız için ülkemizin önünü açmak için hangi adımların atılması gerektiğiyle ilgileniyor ve bu bakış açısıyla bir rapor hazırlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
''İnsanlar ümitvar''Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez de "İnsanlar 30 yıldır devam eden terör sorununun çözümü noktasında süreçten önemli ölçüde ümitvar, bir beklenti var" dedi.
Hakyemez, şunları kaydetti:
"Bu işi siyasi iktidarın yürütmesi dolayısıyla daha fazla bir güven var çünkü neticede şeffaf bir süreç. 10 yıl öncesinde bu biçimde bir süreç başlatılmış olsaydı insanların tepkisi çok daha farklı olabilirdi ama günümüzde Türkiye'de gelinen demokratik kültür seviyesinin yüksekliği açısından baktığınızda insanlar bu sürece daha farklı bakıyorlar. Bu önemli bir nokta ama insanlar aynı zamanda şunu da biliyorlar, bölünmezlik noktasında bir sorun yok. Bölünmez bütünlük Türkiye'de sürece taraftar olan ya da karşı olan herkesin mutabık kaldığı önemli nokta. Bölünmez bütünlük noktasında bir sorun olmayınca insanlar süreci daha sağlıklı şekilde değerlendirip destekleyebiliyor."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.