Özgür Uysal: Pay sahibi genel kurula gelmeden oy kullanabilir
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından düzenlenen "Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi" bu yıl "Gelecek" temasıyla üçüncü kez kapılarını açtı. Gerçekleştirilen kongrede; dijitalleşme ile ilgili farklı girişim ve projeler ön plana çıktı. Kayıt Kuruluşu A.Ş. Veri Depolama ve Raporlama Müdürü Dr. Özgür Uysal, piyasaya sundukları yeni bilişim sistemleri Elektronik Genel Kurul Sistemi (e-GKS) ile ilgili bilgiler verdi. Uysal, üye ve piyasa katılımcıları arasında talep edilen çerçevede fiziki olarak o ortamda bulunmayan pay sahipleri için de bilgi akışının sağlanmasının amaçlandığını ifade etti. Piyasanın en genç şirketlerinden biri olarak 2005’ten beri faaliyet gösterdiklerini anlatan Dr. Özgür Uysal'ın paylaştığı bilgilere göre, şirketlerin genel kurullarının canlı takip edilebilmesi amacıyla oluşturulan sistem ile Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin genel kurullarına, pay sahipleri, elektronik ortamda şahsen veya temsilci aracılığıyla katılabiliyor, bilgi alabiliyor ya da oy kullanabiliyor. 500 GENEL KURUL YAPILDI İlk kez 2012 yılının sonunda uygulamalarına Galatasaray Spor Kulübü’nün elektronik genel kuruluyla başladıklarını aktran Uysal, sözlerine şöyle devam etti: “Şimdiye kadar Borsa İstanbul’a kote olan şirketler için yıllık 500 adet genel kurul yaptık. Borsada işlem gören bütün şirketler için zaten zorunlu olan bir uygulama. Bugüne kadar 100 binin üzerinde yatırımcı katıldı. 2012 yılında yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Kanunu ile altyapı kurumlarının görev ve sorumlulukları uluslararası düzenlemelerle tam uyumlu hale geldi. Yasal olarak da kuruluş olarak yetki ve sorumluluklarımız netleştirildi ve faaliyetlerimizi yürütmeye başladık." TEKNİK VE RİSK MALİYETİ AZALIYOR 13 yıldan beri MKK olarak hem kayıt hem saklama fonksiyonunu tek bir yerden yürüttüklerini dile getiren Uysal, aslında yurtdışında bu iki fonksiyonun iki ayrı kurumda toplanması öngörüldüğünü aktararak, konunun Türkiye’deki pratiğinin oldukça başarılı olduğunu düşündüklerini kaydetti. Uysal sözlerini şöyle sürdürdü: “Tek bir kurumda toplayarak hem operasyonel hem de teknik ve risk anlamdaki maliyeti azalıyor. ”
“ÇOK ÜYELİ KURULUŞLARA UYGUN TASARLANDI” Elektronik Genel Kurulu’nun özellikle yabancı yatırımcı tarafından ciddi anlamda tercih edildiğini aktaran Dr. Uysal, “Herhangi bir katılımcının fiziksel olarak genel kurula gelmeden ya da noterden vekalet vermeden rahat bir şekilde vekalet verebildikleri, oy kullanabildikleri ve görüşlerini paylaşabildikleri bir uygulama. Biz bu uygulamanın sadece borsaya kota olan şirketlerin değil, çok üyeli taraflı odalar, dernek, futbol kulüpleri gibi mekanizmalarda da rahat bir şekilde kullanılabileceğini düşünüyoruz. Yapıyı o şekilde tasarladık” ifadelerini kullandı.
“AFRİKA DA KULLANACAK” Ürünlerinin yurt dışı satışlarının da bulunduğunu ifade eden Dr. Özgür Uysal, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu ülkelerden biri Afrika… Nijerya ve Kenya’da elektronik genel kurul yapıldı. Bunun yanı sıra Endonezya sermaye piyasalarında elektronik genel kurulu kullanılması konusunda 2017’de projeye başladık. Şu anda arkadaşlarımız orada ve Endonezya sermaye piyasalarında bu sistemin kullanılması için son aşamaya gelindi. Önümüzdeki yıl Endonezya da Türkiye’deki e-GKS kullanılacak.” GELECEK AY E-YKS DE FAALİYETE GİRİYOR Şirketin gelecek dönemlerde faaliyete geçmesini planladığı bir diğer uygulama olan Elektronik Yönetim Kurulu Sistemi (e-YKS) ile de ilgili bilgiler veren Uysal, sadece yönetim kurulu üyelerine hitap eden bu sisteme, tanımlanan kişiler dışında erişimin söz konusu olmadığını ifade etti. Her iki uygulamada da sistemlere girişlerin güvenli elektronik imzaları ile gerçekleştiği ve yapılan işlemlerin hukuki geçerliliğinin sağlandığı, piyasada güven ve istikrarın sağlanması açısından yeterli organizasyon ve öz kaynağa pratik imkanlarla ulaşabilmenin sağlanmasının hedeflendiği kaydediliyor. Sistemin yakın dönemde bir lansman ile faaliyete geçirilmesi planlanıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.