Dolar (USD)
34.10
Euro (EUR)
38.09
Gram Altın
2873.01
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Özbekistan yanlıştan döndü

Milat’ın gündeme getirdiği Özbekistan’daki tarihi Tatarlar Cami’nin alt katının içkili kafeye çevrilmesinin ardından UNESCO devreye girdi. Mihrabı tuvalet yapılan, içinde içki içilen camideki işletmeye kilit vuruldu. Ayrıca ülkedeki diğer camilerin içerisindeki işletmelerin boşaltılmasına karar verildi.
Özbekistan yanlıştan döndü
11 Şubat 2020 00:02:00
Milat’ın gündeme getirdiği Özbekistan’daki tarihi Tatarlar Cami’nin alt katının içkili kafeye çevrilmesinin ardından UNESCO devreye girdi. Mihrabı tuvalet yapılan, içinde içki içilen camideki işletmeye kilit vuruldu. Ayrıca ülkedeki diğer camilerin içerisindeki işletmelerin boşaltılmasına karar verildi.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

Özbekistan’ın tarihi Buhara şehrinde bulunan 300 yıllık Tatarlar Mescidi’nin Fransızların desteği ile restorasyonundan sonra burada bir işletme açılmıştı. İşletmenin caminin mihrap kısmını kırarak burada bir tuvalet açması ve içeride içkili satış yapmasını ‘REZALET’ manşeti ile gündeme getiren Milat’ın haberi, Özbek basınında geniş yankı bulmuş ve devletin ilgili kurumlarının müdahalesi ile içki satışı sonlandırılmış, mihrap kısmı tekrar kapatılmıştı. Haberimiz sonrası Özbekistan’da birçok farklı bölgede tarihi ve kültürel yapılarda bu tür sorunların yaşandığı öğrenildi.

Özbekistan’ın yanlıştan dönmesine sevindiğini aktaran İlahiyatçı Sosyolog Prof. Dr. Ahmet Onay, dünyanın birçok yerinde İslâm’a ait eserlerin tahrif edildiğine vurgu yaptı.

UNESCO devreye girdi

Özbekistan’daki tarihi camilere yapılan tahribat sonrası UNESCO devreye girdi. UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay Özbekistan’a bir ziyaret düzenleyerek yetkililerle görüştü. Azoulay, Buhara’daki tarihi eserleri yerinde gördü. Direktörün bölgedeki gezisi sonrasında Özbekistan’daki yetkili makamlar tarafından Buhara’daki camiler başta olmak üzere içinde kafe, lokanta, işyeri vb. işletmelerin yer aldığı, ticari amaçlar için kullanılan işletmelerin kapatılarak tarihi yapıların boşaltılması ve eski haline dönüştürülmesi için işyeri sahiplerine tebligat yapıldığı bilgisine ulaşıldı.

İslami eserler korunmalı

Tebligat sonrası gelen bilgilere göre kısa bir süre önce Milat’ın gündeme getirdiği tarihi Tatarlar Mescidi’ndeki işletmenin kapısına kilit vuruldu. Bunun gibi dini ve kültürel değeri renciden eden birçok işletmeye yönelik işlemlerin devam ettiği bilgisine ulaşıldı. Alınan bir karar gereği tarihi nitelikteki yapılarda 100 MCL’yi aşan hasarlara yol açanlara karşı yüksek cezalar getirildi.

Buhara’daki gezisi sonrası ortaya çıkan usulsüzlüğün son bulmasına sevindiği İlahiyatçı Sosyolog Prof. Dr. Ahmet Onay, tarihi eser niteliği taşıyan dini yapıların ruhlarının korunması gerektiğini söyleyerek, dünyanın birçok yerinde İslâm’a ait eserlerin tahrif edildiğine vurgu yaptı. Uluslararası toplumun daha duyarlı olması gerektiğini belirten Prof. Onay, UNESCO’nun ve Özbekistan’ın özverili davranışından dolayı teşekkür etti.

Ayasofya ibadete açılmalı

Aya Sofya’nın da uzun zamandır tekrar cami olarak kullanılmasının gündemde olduğu bir zamanda UNESCO’nun böyle bir girişime ön ayak olması Ayasofya için de benzer bir karar verilmesi ihtimalin gündeme getirdi. Ayasofya’nın tekrar camiye dönüştürülmesini isteyen vatandaşlar, tarihi camiinin avlusunda sık sık sabah namazında buluşuyor.