Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2435.92
BIST 100
9792.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Özbekistan Devlet Başkanı Kerimov hayatını kaybetti

Cumartesi günü beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırılan Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'un hayatının kaybettiği belirtildi.
Özbekistan Devlet Başkanı Kerimov hayatını kaybetti
02 Eylül 2016 11:19:00
Cumartesi günü beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırılan Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'un hayatının kaybettiği belirtildi.

Reuters'a bilgi veren üç diplomatik kaynak, sağlık durumu ağır olduğu bildirilen Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un hayatını kaybettiğini söyledi.Narodnoye Slovo adlı resmi gazetede bugün yer alan hükümet açıklamasında 78 yaşındaki Kerimov'un sağlık durumunun son 24 saat içinde ciddi olarak kötüleştiği bildirilmişti.Felç geçirmiştiAçıklamada, Cumartesi günü felç geçirerek hastaneye kaldırılan Kerimov'un sağlığının doktorlar tarafından "kritik" olarak nitelendiği de belirtildi.27 yıl Özbekistan'ı yönettiKerimov, 1989 yılında Komünist lider olarak başına geçtiği ve o dönemde bir Sovyet cumhuriyeti olan Özbekistan'ı, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığın kazanılmasından bu yana da aralıksız yönetti.Bugün sabah saatlerinde Kerimov'un sağlık durumunun ağırlaştığı açıklanmıştı.Özbekistan Hükümetinin devlet yayın organı Narodnoye Slovo gazetesine yaptığı açıklamada, Cumartesi günü beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırılan Devlet Başkanı İslam Kerimovun sağlık durumunun kritik olduğu belirtilmişti.Özbekistan Devlet Başkanı Kerimovun beyin kanaması geçirdiği, Cumartesi günü kızı Lola Karimova-Tilljajevanın Instagram hesabındaki paylaşımı ile duyulmuş, Pazar günü de Özbekistan Hükümeti Kerimovun hastaneye kaldırıldığını doğrulamıştı.İslam Kerimov kimdir?Kerimov SSCB'ne ait bir yurtta yetişip, daha sonra Taşkent'te makine mühendisliği ve iktisat bölümlerini okudu.1964 yılında Komunist partiye katıldı. Devlet idaresine geçmeden önce mühendis olarak uçak sanayisinde çalışmıştır. 1983 ve 1986 yılları arasında Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Adı yolsuzluk ve rüşvete karıştığı için 11 Ağustos 1984'de KGB tarafından Mayıs 1987'ye kadar gözaltı hapsinde tutuldu. 1989'da Özbekistan SSC'inde Komunist Parti'nin Birinci Sekreteri oldu. 24 Mart 1990'da Özbekistan SSCB'inde En Üst Sovyetlerin Başkanı oldu. Bu zaman içinde bütün SSC'nin bagımsızlığı için mücadelede bulundu ve 31 Ağustos 1991'de Özbekistan'nın bağımsızlığını ilan etti.