Özbekistan Büyükelçiliğinden TÜBA Başkanı Şeker'e Özbek kültürünü yansıtan 50 ciltlik kitap takdimi
Şeker'in ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev, TÜBA çalışanları, akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı.
Şeker, kitap koleksiyonunun takdiminde yaptığı konuşmada, Özbekistan'ın zengin kültürel mirasını yansıtan değerli eserlerin TÜBA Kütüphanesi'ne sunulması için etkinliğin düzenlendiğini söyledi.
Koleksiyonun önemine değinen Şeker, "Bu eserler, yalnızca Özbekistan'ın değil aynı zamanda dünya medeniyetinin de ortak mirasıdır." dedi.
Şeker, koleksiyonun Özbekistan'ın kültürünü, tarihini ve edebiyatını dünya çapında tanıtmak amacıyla hazırlandığına dikkati çekerek, eserle alakalı değerlendirmelerde bulundu.
- "2016'da 70 olan üniversite sayısı, bugün 200'den daha fazladır"
Büyükelçi Azamhocayev de toplantı dolayısıyla TÜBA çalışanlarına teşekkür etti.
Ülkesinde son yıllarda derin reformlar yapıldığının altını çizen Azamhocayev, "Bu süreçte bilim ve talim alanlarına da büyük ehemmiyet veriliyor. Bugün bizler, bu konudaki ilk neticeleri de görüyoruz. 2016'da 70 olan üniversite sayısı, bugün 200'den daha fazladır." ifadelerini kullandı.
Azamhocayev, "Yeni Özbekistan"da bilim insanlarını teşvik etme konusunda büyük işler yapıldığına dikkati çekerek, "İlk kez ülkemizde 'İnovasyon Faaliyeti Hakkında Kanun' kabul edildi. 'Bilim Alanını Geliştirme 2030 Programı' kapsamında yeni hedeflere doğru ilerliyoruz. Bu sayede önümüzdeki yıllarda kaliteli bilim adamları ve araştırmacılarımızın sayısını daha da artıracağız." şeklinde konuştu.
Bu süreçte Türkiye'den destek gördüklerini belirten Azamhocayev, şunları kaydetti:
"TÜBA Başkanlığımız ve TÜBİTAK tarafından Özbekistan hakkındaki çalışmalara verilen burs ve hibeleri özellikle şükranla söylemek istiyorum. Ayrıca Buhara'da faaliyete başlayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fakültesi, Taşkent'te açılan TOBB ETÜ Şubesi de ülkemizde bilimin gelişimine katkı sağlıyor. İşte bu örnekler, bugünkü toplantımızın konusu olan Özbek-Türk Bilim Diplomasisi kapsamındaki somut muvaffakiyetlerdir."
Etkinlikte Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Program Koordinatörü ve tarihçi Dr. Ali İhsan Çağlar da sunum yaptı.
- 50 ciltlik koleksiyon
Özbekistan'ın kültürel mirasının korunması ve tanıtılması amacıyla hazırlanan eser, ülkeyle ilgili yabancı müzelerdeki ender eserlerin tıpkı basımını içeriyor.
Ülkenin tarihi ve kültürünün Türk bilim insanları tarafından incelenmesine hizmet eden çalışmada Özbekistan'ın tarihi, kültürü ve sanatı ile tekstil, seramik ve resim gibi konularda bilgiler yer alıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.