Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

OYUN AYNI HEDEF AYNI

OYUN AYNI HEDEF AYNI
30 Mart 2014 13:34:00

Mısır darbesinin de Türkiye'nin şu an içinde bulunduğu olayların da aynı elden çıktığını ifade eden Mısır parlamentosu milletvekili Dr. Muhammed Gamal Heshmat, "Belki araçlar farklı ama oynanan oyunlar aynı, hedefleri bir. Müslümanların kendi kendilerini yönetemeyeceklerini ispat etmeye çalışıyorlar" dedi.

Röportaj: Özlem DOĞAN

Mısır'da darbe karşıtı beş yüz yirmi dokuz kişiye Minya Ceza Mahkemesi tarafından idam kararı verildiği açıklandı. Alelacele verilen bu haksız karara tepki göstermek için Rabia Platformu'nun Çemberlitaş Rast Hotelde düzenlediği basın toplantısına katılan Mısır parlamentosu milletvekili, İskenderiye Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Muhammed Gamal Heshmat ile özel bir röportaj gerçekleştirerek cunta mahkemesinin son idam kararlarını konuştuk.

Cunta mahkemesi tarafından verilen idam kararları hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu kararlar uygulanacak mı?

Biz darbeyi bir aracı olarak görüyoruz. Çünkü darbeciler kendi yapmak istedikleri şeyler için yargıyı kullanıyor. Yargının asıl amacı hayatı sağlamaktır, öldürmek değil. Bu kararın gerçekleştirilmesi büyük bir sıkıntı olacaktır. Bu idamlarla insanların gözünü korkutmaya çalışıyorlar. Ayrıca idam kararından sonra on sene gibi hapis cezaları verildiğinde insanların bunu kolayca kabul edip tepkilerini hafifletmek için böyle yüksek cezalar veriyorlar.

SERBEST BIRAKILMALILAR

Daha önce de yaşı küçük öğrencilere hapis cezaları verilmiştiu2026

Evet! Küçük yaştaki öğrenciler on yedişer sene hapis cezalarına çarptırıldı. Fakat Mısır'da yapılan kampanya ve baskılar neticesi bu kararlar geri alındı. Şimdi bu son idamları da müebbete çevirmek isteyecekler. Biz ise serbest kalmalarını istiyoruz.

DARBECİLER GİDERSE MURSİ SERBEST KALIR

Bu kararlar göz önüne alınırsa Muhammed Mursi'nin akıbeti hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu mantıkla bir idam verildiğine göre Mursi on idam cezasına çarptırılır. Mursi'nin geleceği darbenin akıbetine bağlı. Darbeciler giderse Mursi serbest bırakılır.

BÜYÜK ZULÜMLER YAŞANDI

Yaşanan bu son gelişmeden sonra Mısır'da yeni bir direniş başlar mı? Ve en son gerçekleşen seçimler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Darbenin ardından büyük zulümler yaşandı. Bu unutulmaz. Anayasa meşruiyet vermedi. Yine vermeyecek. Seçimde kimin aday olacağına karar vermeleri gerekiyor. Kurdukları bu anayasaya göre 15 Nisan'dan önce bir Cumhurbaşkanı olması gerekiyor. Ama olamayacak.

Mısır'da yaşananlara karşı Türkiye'nin ve Başta Suudi Arabistan olmak üzere diğer İslam ülkelerinin tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türk kardeşlerimizin darbe ve idam kararlarına tepkisi bizi duygulandırdı. Çünkü başka kimse bir şey demeyecek. Bu da herkesin gerçek yüzünü ortaya koymaktadır. Diğer ülkeler darbeyi desteklemeye devam edecek. Çünkü onların insanlığı bu kadar. Mısır'da yaşananlar o bölgede yaşayan zalim insanların gerçek yüzünü gösterdi. Zira darbecilerin yenilip Mısır halkının iradesinin kazanması demek, bölgenin yeni bir tarih ve haritaya sahip olması demek olacaktır.

HEDEFLERİ BİR

Türkiye'de hükümete karşı gerçekleştirilen operasyon için bazı profesör ve yazarlar bunun Türkiye üzerinden İslam dünyasına gerçekleştirilen bir operasyon olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Mısır darbesiyle Türkiye'de yaşanan olaylar aynı elden çıkmaktadır. Belki araçlar farklı ama oynanan oyunlar aynı, hedefleri bir. Müslümanların kendi kendilerini yönetemeyeceklerini ispat etmeye çalışıyorlar.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme