Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2504.92
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Oylama öncesi İsveç ve Finlandiya'ya net mesaj

​Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye'nin 'hayır' demesi durumunda İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya giremeyeceğini hatırlatarak ''Teröristlere verdikleri desteği kesmeden 'evet' dememiz mümkün değil" dedi.
Oylama öncesi İsveç ve Finlandiya'ya net mesaj
27 Haziran 2022 17:21:03
​Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye'nin 'hayır' demesi durumunda İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya giremeyeceğini hatırlatarak ''Teröristlere verdikleri desteği kesmeden 'evet' dememiz mümkün değil" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurularına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

'Türkiye hayır derse iki ülke giremez'

Akar, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere İspanya'ya gideceğiz. NATO'da önümüzdeki en önemli konulardan biri İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya kabul edilip edilmeme konusu. NATO'da tüm kararlar oy birliğiyle alındığı için Türkiye'nin 'hayır' demesiyle iki ülke NATO'ya giremez. Bizim NATO'nun açık kapı politikasına karşı durmamız söz konusu değil. NATO genişlesin ama ilkeli bir şekilde genişlesin. NATO kurallarına, adetlerine, geleneklerine uygun olsun bu genişleme."

İsveç'teki skandal olayı hatırlattı

Terörün NATO'ya yönelik en önemli tehditlerin arasında yer aldığına vurgu yapan Akar, şöyle konuştu:

"Yıllardan beri Türkiye olarak terörle karşı karşıyayız. Masum insanların canlarına kasteden terör belası ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Siz bizim bu somut mücadelemize katılmayacaksınız, katılmadığınız gibi teröristlere destek vereceksiniz, bunlar için güvenli ülke olacaksınız, size sığınacaklar, onlara maddi-manevi destek sağlayacaksınız, akıl vereceksiniz. Ondan sonra 'Ben NATO’ya gireceğim.' Niçin? 'Bana saldırı olursa Türkiye bana yardım etsin' diye. NATO'ya girmenin anlamı bu. Bu konudaki bencilliğin, mantık katliamının açıkça görülmesi lazım. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere ilgili tüm bakanlıklarımız olarak söylediğimiz şey bu. Bu süreç, görüşmeler devam ederken bir de parmağını gözümüze sokar gibi terörist elebaşının fotoğrafı duvarlara yansıtıldı. Bu nasıl bir anlayış? 'Ben bildiğimi yaparım' demek bu. Sen bildiğini yaparsan biz de bildiğimizi yaparız."

'Mümkün değil'

Bunu tüm muhataplarıyla da paylaştıklarını aktaran Akar, "Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya kabulü ile ilgili teröristlere verdikleri desteği ve onlarla ilişkilerini tamamıyla kesmeden, bunları somut adımlarla, uygulamalarla göstermeden 'evet' dememiz mümkün değil. Aynı zamanda gizli ambargonun da kaldırılması kendileriyle yaptığımız görüşmelerde ortaya koyduğumuz görüşümüzdür." diye konuştu.