Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Otomotiv tedarik sanayi için fırsat kapıda!

Türkiye otomotiv tedarik sanayi, hızlı bir şekilde dönüşen otomobillere ayak uydurursa dünya otomotiv pazarında önemli bir konuma gelecek. Yüzde 75 yerli tedarikçiyle işbirliği yapan TOGG, tedarik sanayinin teknolojik dönüşümüne öncülük edecek.
Otomotiv tedarik sanayi için fırsat kapıda!
29 Kasım 2021 08:52:38
Türkiye otomotiv tedarik sanayi, hızlı bir şekilde dönüşen otomobillere ayak uydurursa dünya otomotiv pazarında önemli bir konuma gelecek. Yüzde 75 yerli tedarikçiyle işbirliği yapan TOGG, tedarik sanayinin teknolojik dönüşümüne öncülük edecek.

FIRAT İPEK

Türkiye tedarik sanayi, içten yanmalı motorlu araçlar konusunda rüştünü ispat etmiş bir sektör. Özellikle pandemiyle birlikte dönüşümü hızlanan otomotiv sektörü, içten yanmalı motora sahip araçları bırakıp, elektrikli ve otonom araçların hakimiyetine doğru hızla ilerliyor. İçten yanmalı araçlarda kullanılan parçanın bir çoğu elektrikli araçlarda kullanılmayınca da tedarik sanayinin bu hızlı dönüşüme ayak uydurması gerekiyor.

Türkiye tedarik sanayinin dönüşüme ve geleceğe ayak uydurması için de var gücüyle uğraşan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), online olarak “Otomotiv Tedarik Endüstrisinin Geleceği” konferansını düzenledi.

1_b06970ea3b87684319b632cab933a6b0.JPG

Konferansta açıklamalarda bulunan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, “İçten yanmalı motor ile çalışan araçlarda kullanılan pek çok aksam ve parça; elektrikli ve otonom araçlarda kullanılmıyor. Dönüşen sektörde rekabetçiliğimizin korunabilmesi için tedarikçilerimizin de bir an önce bu sürece hazırlanmaları çok önemli” diye konuştu.

TÜRKİYE BİR OTOMOTİV ÜLKESİ

Konferansa konuşan Almanya’da otomotiv sektörünün öncü kanaat önderlerinden Prof. Dr. Ferdinand Dudenhöffer de, “İçten yanmalı motorlu araçların satışı 2030’a kadar yüzde 70 düşecek. Ben bu durumu Türkiye için büyük fırsat olarak görüyorum. Türkiye için fırsat kapıda. Bir otomotiv ülkesi olan Türkiye, nitelikli iş gücü, güçlü ana ve tedarik altyapısı, yeterliliği ve potansiyeli ile dönüşüme adapte olup, kazançlı çıkabilir. Türkiye’nin aktif rol alarak elektrikli araçlar yatırım ağına katılması çok önemli” dedi.

toggsuv_59e31086ac6e5dd623210c9550dddc91.jpg

YÜZDE 75 YERLİ TEDARİKÇİ

Ayrıca, tam zamanında ortaya çıkan yerli otomobilimiz yüzde 100 elektrikli TOGG, Türkiye tedarik sanayinin teknolojik dönüşümünün mihenk taşını oluşturuyor. Yüzde 75 gibi yüksek bir oranda yerli tedarikçiyle çalışan TOGG, sadece ürün tedarik etmeyecek aynı zamanda bir sektörün teknolojik dönüşümüne de öncülük edecek.

Geçtiğimiz günlerde TOGG’un tedarik sanayine etkisiyle ilgili açıklamalarda bulunan TAYSAD Başkan Albert Saydam, “TOGG projesi tam bir boy aynası. Sadece rekabetçilik anlamında değil, bir elektrikli araçta neyi yapıp, neyi yapamadığımızı görüyoruz" ifadesini kullandı.