Otomotiv şimdi de savaşın kıskacında
HABER: FIRAT İPEK
Tüm dengeleri alt üst eden Kovid-19 salgını, otomotiv sektörünü derinden sarstı. Pandemi bir yandan elektrifikasyon sürecini hızlandırırken, diğer bir yandan da çip krizini ortaya çıkardı. Enerji ve lojistik maliyetlerinin artması da hem üretimi azalttı hem de üretim masraflarını artırdı. Tüm bu yaşananlar araç tedarikinde gecikmelere neden olurken, fiyatların da sürekli artmasına sebep oldu. 2019 yılından beri olumsuzluklarla boğuşan otomotiv sektörü tam toparlanacakken, şimdi de Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın etkilerine maruz kalacak.
HAMMADDENİN YÜZDE 40’I RUSYA’DAN
Bu savaşın otomotiv sektörüne
olan etkileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Motor Aşin CEO’su Saim Aşcı, “Tedarik
ve enerji piyasalarındaki gergin atmosferin, otomotivi de hammadde tarafında etkileyip
yeni bir kriz riski ortaya çıkaracak. Zira Rusya en önemli hammadde
tedarikçilerinden ve otomotiv sektöründe küresel hammadde ihtiyacının yüzde
40'ını karşılıyor” diye konuştu.
Aşçı, “Rusya otomotivde
kullanılan nikelin tedarikinde dünyada üçüncü sırada. Çip üretiminde kullanılan
neon ve C4F6 (hekzaflorobütadien) gazlarının tedarikinde de Rusya, Ukrayna ile
birlikte en önemli tedarikçi konumunda. ABD'nin yılda 8 milyon tondan fazla
neon ve C4F6 türü gaz tükettiğini ve Ukrayna'dan ithal ettiğini de hatırlatmak
istiyoruz" dedi.
AVRUPA’YA İHRACATTA AZALMA OLABİLİR
“OİB verilerine göre ülkemizin otomotiv ihracatında 9'uncu sırada yer alan Rusya'ya, 2021'de 705 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bunun 625 milyon dolarlık kısmını ise tedarik sanayi kapsıyor” diyen Aşçı, “Ukrayna içinse bu rakam 220 milyon dolar. Otomotivde ihracatın büyük bölümünü AB ülkelerine yapan ülkemizin, savaş nedeniyle ekonomik darboğaza girecek bu ülkelerden pazar kaybı yaşama riskini göz ardı etmemek gerekiyor" İfadesini kullandı. Aşçı şunları söyledi: “ABD ve Avrupa ülkeleri, Ukrayna ve Rusya'dan tedarik ettiği kritik hammaddeleri ve komponentleri alternatif pazarlardan tedarik ederek üretimi regüle edebilir. Fakat bu durum sebebiyle araç başı üretim maliyetlerinin tekrar artacağını öngörüyoruz; iç pazar dahil otomotiv üretiminde ve tedarik sanayinde daralma ile karşı karşıya kalabiliriz.”
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.