Otomotiv devinin gözü Türkiye''de!
Birkaç ay önce Ford ile ticari araçların üretimi ve geliştirilmesi konusunda işbirliği yapmaya karar veren Volkswagen Grubu’nun, Türkiye’de iki farklı yatırım konusunu bu hafta yönetim kurulunda masaya yatıracağı belirtiliyor.
ELEKTRİKLİ BERABERLİK
Nitekim VW’nin yeni nesil elektrikli ticari aracını Türkiye’de Ford ile birlikte üretmeyi ve Çekya’daki tesisi neredeyse ağzına kadar dolu olan Skoda’ya Türkiye ya da Bulgaristan’da bir yeni tesis kurmayı kararlaştırması bekleniyor.
Dizel emisyon skandalı nedeniyle hayli zor günler geçiren ve yeni yönetimle birlikte maliyetleri düşürüp, sahibi olduğu markalar için verimli üretim modelleri üzerinde çalışmaya karar veren Volkswagen Grubu, özellikle yeni dönemde elektrikli araçlar üzerinde duruyor. Sahip olduğu elektrikli araç teknolojilerini paylaşmaya, ticari araçların geliştirilmesi ve üretimi konusunda işbirliğine karar veren VW, bu çerçevede geçtiğimiz aylarda ticari araç konusunda Ford ile işbirliği yapacağını açıklamıştı.
GÖLCÜK’E SÜRPRİZ MİSAFİR: VW
Başta Reuters ve Bloomberg olmak üzere uluslararası ajanslar Volkswagen’in binek ve ticari araçlarda Tesla’ya rakip olmayı hedeflediğini, bu nedenle de elektrikli araçlarının üretim yerleri konusunda maliyet açısından hassas davrandığıne işaret etti.
İşte tam da bu konuda, yani elektrikli yeni nesil ticari araçlar konusunda VW’nin sadece teknoloji değil üretim konusunda da Ford ile işbirliğini masayla yatıracağı, bu konudaki kararını da, 16 Kasım’da yapılacak Yönetim Kurulu toplantısında karara bağlayabileceği belirtiliyor. Birkaç ay öncesinde de gündeme gelen bu ihtimalin, bu kez somut bir sonuca ulaştırılması bekleniyor.
Ford’un Avrupa’daki hafif ticari araç Ar-Ge ve üretim üssü durumundaki Ford Otosan’ın, VW’nin elektrikli olarak yeniden canlandırmayı planladığı efsanevi Microbus’ünün (yeni adıyla I.D. Buzz) üretimini de üstlenebileceği öne sürülüyor. Bunun olması halinde VW, minimum tesis ve geliştirme yatırımıyla, rekabetçi bir yeni nesil araç piyasaya sürebilecek. Nitekim bu aracın, mevcut Passat modelinin Almanya’da üretildiği tesislerden çıkacağı yönündeki bilgiler, ülke kamuoyunda büyük tartışma yarattı. Zira VW’nin bu kararıyla, binlerce işçinin kapı önüne konuylabileceği, çünkü elektrikli araçların daha az işçiyle üretilebileceği ifade ediliyor.
ÇEKYA’DAN SONRA GÖZÜ TÜRKİYE’DE
Evet, VW Yönetim ya da Denetleme Kurulu’nun masasında Türkiye’ye ilişkin ikinci konu da, kanatları altındaki Skoda’nın yeni üretim tesisi olacak. Satışları hedeflerinin önünde giden Skoda, bir süredir Avrupa’daki kapasitesini artırmak amacıyla Çekya’nın dışında bir yer arayışını sürdürüyordu.
OLASILIK GÜÇLENİYOR
VW Grubu, bu konuda Romanya ve Bulgaristan’ın yanı sıra Türkiye’yi de ihtimaller içinde değerlendiriyordu. Skoda satış ve pazarlamadan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Alain Favey, geçtiğimiz aylarda İstanbul’a gelişinde Türkiye Distribütörü Yüce Auto Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yüce ve Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Zafer Başar ile birlikte son gelişmeleri değerlendirmiş, ardından da “Yeni fabrika kararı alınırsa, bu Türkiye’de de olabilir” demişti.
İşte Favey, 2017’de Skoda’nın 1.2 milyon adetle satış rekoru kırdığını hatırlatıp, “Sınırlı kapasiteyle en iyi işi çıkarmayı hedefliyoruz. Son yıllarda büyük değişim geçiren Skoda’ya talep çok arttı. Üretim yeterli olsaydı 1.4 milyon satardık.
Yıllık 2 milyon adet hedefine ulaşmak içinse uzun vadede yeni fabrika yatırımı kaçınılmaz. Böyle bir karar alınırsa, bu Türkiye’de de olabilir. Türkiye’nin araç üretimi konusundaki kapasitesi ve tecrübesinin farkındayız” ifadelerini kullanmıştı.
İŞGÜCÜ AVANTAJI
Türkiye’nin yanı sıra otomotiv konusunda deneyimli olan Romanya’nın ön plana çıktığı, Bulgaristan’ın ise ucuz işgücü anlamında avantajlı olduğu öne sürülüyor. Ancak gerek VW gerekse de Skoda kararları, 16 Kasım’da netleşecek.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.