Oto yıkama istasyonu açan kadınlar temizlik sektöründe ilerliyor
Siirt'te ev kadınları kurdukları kooperatif bünyesinde devlet desteğiyle oto yıkama istasyonu açtı.
Kentte geçen yıl bir araya gelen 7 kadın, Tomurcuk Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifini kurdu.
Oto yıkama istasyonu kurmak için proje hazırlayan kadınlar, yatırım projelerinin desteklenmesi için Ticaret Bakanlığının Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı'na (KOOP-DES) başvuru yaptı.
Kabul edilen proje için yüzde 75'i hibe ile 104 bin lira devletten makine ekipman desteği alan kadınlar 45 bin lira öz kaynaklarını da katarak oto yıkama istasyonu kurdu.
"Erkek işi" olarak bilinen oto yıkama sektöründe faaliyet yürüten kadınlar iki kadına da istihdam sağladı.
- Kadın sürücülere özel kampanya
Kooperatif başkanı Narin Oğuz Yardım, AA muhabirine, Siirt'te ilk kez kadınlar tarafından oto yıkama istasyonu açıldığını söyledi.
Yatırımı Bakanlığın desteğiyle kente kazandırdıklarını belirten Yardım, "Oto yıkamadan başlıyoruz. Ondan sonra halı yıkama sektöründe de olacağız. 20'ye yakın kadın istihdamı oluşturacağız. Kooperatifimizin bünyesinde temizlik şirketimiz de olacak. Kurumlara ve evlere hizmet vereceğiz." dedi.
Yardım, oto yıkamanın sadece erkek işi olmadığını da göstermek istediklerini, sektörde iddialı olduklarını ifade etti.
Aile bütçelerine katkı sağladıklarını dile getiren Yardım, "Kadınlar olarak 'Bu işi yapabiliriz.' diyoruz. Kadın sürücülerimiz için de özellikle indirim kampanyası oluşturacağız. Kadın sürücüleri de bekliyoruz." dedi.
- "Daha çok kadını istihdam etmeyi düşünüyoruz"
Kooperatif üyesi kadınlardan Enoş Dayanan da 7 kadın arkadaşıyla kurdukları kooperatif bünyesinde ilk faaliyetlerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.
Dayanan, hizmet sektöründe faaliyetleri ilerletmeyi amaçladıklarını anlatarak, "Daha çok kadına hitap edeceğiz, daha çok kadını istihdam etmeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Ayşe Avcı da kadınların temizliğe çok özen gösterdiğini, bu işte başarılı olacaklarına inandıklarını belirtti.
Siirt Ticaret İl Müdürü Ramazan Bozkurt ise Bakanlığın KOOP-DES Programı kapsamında kadın girişimcilere makine ekipman desteği verildiği söyledi.
Kadın kooperatiflerini desteklemeyi sürdüreceklerini ifade eden Bozkurt, "Yüzde 75 hibe ile 104 bin lira tutarında yatırımla 20'den fazla kadının emeğinin ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir." bilgisini paylaştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.