Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2504.39
BIST 100
9675.55
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Oto servisler hazır mı?

Otomotiv şirketleri geleceğini elektrikli araçlara göre şekillendirirken, bu dönüşüm beraberinde bir çok sektörü etkiliyor. Bunlardan biri de oto servis sektörü. 5 yıl içerisinde elektrikli araçlara hizmet verecek ekipmanlara ve personele sahip olamayan oto servis firmaları tehlikede.
​Oto servisler hazır mı?
13 Eylül 2021 01:00:00
Otomotiv şirketleri geleceğini elektrikli araçlara göre şekillendirirken, bu dönüşüm beraberinde bir çok sektörü etkiliyor. Bunlardan biri de oto servis sektörü. 5 yıl içerisinde elektrikli araçlara hizmet verecek ekipmanlara ve personele sahip olamayan oto servis firmaları tehlikede.

HABER: Fırat İpek

Elektrikli otomobiller ardı ardına satışa çıkıyor ve her geçen yıl satışlarını artırıyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) açıkladığı verileri göre; elektrikli araç satışları geçen yılın Ocak ve Ağustos göre yüzde 65,7 artışla bin 196 adete ulaştı. Yeni elektrikli modeller ve 2022’nin sonunda yerli elektrikli otomobilimiz TOGG da satışa çıkacak. Daha şimdiden Türkiye pazarında satışa çıkmaya hazırlanan MG EHS PHEV, Hyundai Kona Electric ve Opel Mokka-e Elektrikli ve Hibrit Sürüş Haftası’nda ilk kez bir etkinlik kapsamında otomobil tutkunlarının karşısına çıktı.

Tüm bu gelişmeler her geçen yıl elektrikli otomobillerin artacağını gösteriyor. Peki ya elektrikli otomobillere hizmet verecek oto servisler ve nitelikli personel var mı? Şu anda herkes elektrikli şarj istasyonlarının yetersizliğine dem vururken peki ya oto servisler elektrikli araçlara hizmet verecek yeterliliğe sahip mi?

Bu konuda açıklamalarda bulunan TOSEF Başkanı ve RS Servis CEO'su Ünal Ünaldı, “Ülkemizde TSE belgeli sadece 1140 adet özel otomobil servisi bulunuyor ve otomotiv sektörünün "elektriklileşme" serüveniyle birlikte, satış sonrası hizmetlerin en önemli ayağını oluşturan oto servislerinde de kapsamlı değişimlerin yaşanacak. Elektrikli araçların gerçek anlamda hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiğinde, dönüşüme ayak uydurmayan servislerin ve sektör çalışanlarının büyük kayıplarla karşılaşacak” diye konuştu.

222_2464ad2bc6e4201aaf53d3c2ecb22916.JPG

İhtisas sahibi olanlar ön plana çıkacak

Ünaldı "Zamanla egzoz, motor, mekanik ustaları kendilerini yeni nesil elektrikli araçlara uygun şekilde eğitim almazsa, elektrikli araçlar konusunda ihtisas sahibi olan çalışanlar ve servisler ön plana çıkacak. Bu araçların bakım aralıklarının uzun olması ise bir diğer problemi beraberinde getiriyor. Yine de elektronik arızalar, fren sistemi ve yürüyen aksam servis işlemi görmeye devam edecek" dedi.

***********************

Fiat hayata bağlıyor

Fiat, yerli mühendislerinin geliştirdiği “Yol Arkadaşım Connect” ile bağlanabilirlik teknolojisini geniş kitlelere ulaştırıyor. Olası bir kaza anında hemen ambulans yönlendiren teknoloji servislerde çocukların unutulması sorununu da ortadan kaldırdı.

Fiat, Türkiye’deki kullanıcılarının alışkanlıklarını ve otomobille olan ilişkisini değiştiren bağlanabilirlik teknolojisi Fiat Yol Arkadaşım Connect’i güncellemeye ve ürüne yeni özellikler eklemeye devam ediyor. Tofaş’ta geliştirilen ve sınıfındaki ilk bağlantılı araç teknolojisi olan Fiat Yol Arkadaşım Connect, bayilerde monte ettirildikten sonra, uygulaması Apple Store ve Google Play store’dan indiriliyor.

Yol Arkadaşım Connect teknoloji, monte edilmesi ve üyelik aidatı da dahil şu anda bin 1180 TL. Akabinde de 99 TL üyelik aidatı olan teknolojiyi kullanan sürücüler, yeni eklenen tüm özelliklerden ücretsiz faydalanacak. Markasının bünyesinde ve kontrolünde olan 70 kişilik bir ekibin yönettiği bağlanabilirlik teknolojiyi hali hazırda 25 bin Fiat markalı araç kullanıyor.

Egea modelleri ve hafif ticariler faydalanıyor

Yol Arkadaşım Connect ile ilgili açıklamalarda bulunan Fiat Satış Sonrası Direktörü Hüseyin Şahin, “Tüm Egea model ailesi araç sahiplerinin faydalanabildiği ayrıca Doblo, Fiorino ve Ducato’da da sunduğumuz Fiat Yol Arkadaşım Connect teknolojisiyle, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Connect teknolojisiyle kullanıcılara güvenlik, akıllı kasko ve en kapsamlı ve katma değerli hizmetleri sunuyoruz” dedi.

*****************************************************

Fiat Yol Arkadaşım Connect teknolojisinin bazı özellikleri

- Uzaktan kapı kilitleme-açma yapılabiliyor, otopark lokasyonlarına km uzaklık, boş kapasite bilgisi ve fiyat tarifesini öğrenebiliyor, akü, lastik, adblue ve LPG seviyelerini kontrol edebiliyor.

- Connect Kasko ile ‘İyi Sür Az Öde.’ Sürüş puanına göre yüzde 10 indirim ve aracın kullanılmadığı günlerde 250 TL’ye kadar indirim.

- 250 nokta için ‘Kaza Riski Yüksek Nokta Bildirimi’

- Ducato Çocuk Alarmı

- Araç İçi Sesli Asistan Projesi

******************

En yeniler Autushow’da

Dört yıl aradan sonra dijital olarak düzenlenen Autoshow 2021 Mobility Fuarı’na 30 marka yeni modellerini ve gelecek projelerini sergileyecek. Yarın ziyarete açılan Autoshow fuarında “Herkes için bir Toyota Hybrid var” temasıyla yer alan Toyota Yaris, Corolla HB, C-HR, Corolla Sedan, RAV4 ve Camry olmak üzere farklı sınıflara ait 6 hibrit modelini otomobil meraklılarının beğenine sunacak. Dijital fuara www.odd.org.tr adresinden giriş yaparak kayıt olabilirsiniz.

**************

Üretim, ihracat ve satışlar arttı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Ocak ve Ağustos verilerini açıkladı. 2021 yılının ilk sekiz ayında otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 814 bin 520 adet, otomobil üretimi yüzde 6 artarak 511 bin 766 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 850 bin 811 adede ulaştı.

Aynı dönemde, otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 14 artarak 595 bin 425 adet olurken, otomobil ihracatı ise yüzde 2 artarak 365 bin 704 adet oldu. Bu dönemde, toplam pazar geçen yıla göre yüzde 26 artarak 522 bin 244 adet düzeyinde gerçekleşirken, otomobil pazarı yüzde 23 oranında arttı ve 391 bin 392 adet oldu.

**************

Sınırlı kişi sahip olacak

Kia, C SUV sınıfına hitap eden modeli Sportage’ın sınırlı sayıdaki “Black Edition” serisini Türkiye’de satışa sundu. Sportage 1.6 litre dizel motor ve otomatik şanzıman seçeneğiyle sunduğu güçlü performansın yanında Black Edition versiyonuyla tasarım alanında da iddiasını artırıyor. Siyah detayların öne çıktığı Black Edition versiyonu, gövde rengi kapı kolları, ön ve arka parlak siyah tampon koruma, yeni tasarım parlak siyah radyatör ızgarası, parlak siyah tavan rayları ve LED ön farları ile dikkat çekiyor.

**************

Renault Megane’ın geleceği

Elektrikli araç teknolojisinin öncü markalarından Renault, bugüne kadar satılan 400 bin araç ve kat edilen 10 milyar “e-kilometre” ile 10 yılı aşkın uzmanlığını Yeni Megane E-TECH’e aktardı. Münih Otomobil Fuarı’nda tanıtılan model, 60 KWh’lik ince tasarıma sahip bataryası ile 470 KM menzile sahip olacak. Nesil 2.0 elektrikli araçların ilki olma özelliğini taşıyan Yeni Megane E-TECH Electric, Avrupa’da 2022’nin Şubat ayında siparişe başlayıp Mart ayında satışa çıkacak.

************

1,8 litre yakan MG

Doğan Trend Otomotiv’in ülkemizde temsil ettiği efsane otomobil markası MG, yeni şarj edilebilir hibrit aracı MG EHS PHEV’i (Plug-in Hybrid) Türkiye pazarındaki ikinci modeli olarak satışa sunuyor. İki motorlu bir hibrit sisteme sahip EHS PHEV, 16,6 kWsa’lik bataryasıyla 52 km elektrikli menzile sahip ve 100 km’de 1,8 litre yakıt tüketiyor. Yenilikçi 10 vitesli otomatik şanzımanıyla öne çıkan model, yüksek teknolojiye sahip bilgi-eğlence sistemi, güvenlik ve konfor vaad ediyor.

***************

C5 X gün yüzüne çıktı

Sedan, station wagon ve SUV olmak üzere 3 farklı segmentin dengeli bir şekilde harmanlanmasıyla oluşturulan Citroen’in yeni modeli C5 X gün yüzüne çıktı. C5 X; güçlü duruşu, yüksek sürüş pozisyonu sunması, 545 litrelik geniş bagaj hacmi, çevreci yapısı, sağlamlığı, aerodinamik yapısı ve üst düzey ergonomisiyle günümüz insanının çok yönlü yaşama isteğine uygun bir kullanım sunarak tüm beklentilere cevap verecek.