Dolar (USD)
34.69
Euro (EUR)
36.72
Gram Altın
2956.11
BIST 100
9652
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Otizm Nedir? Otizm belirtileri nelerdir?

Bu bilgiler sonucu ''''otizm'''' ile ilgili neler yapmanız gerekiyor öğreneceksiniz.''''Otizm'''' hastası insanlar bu hastalıktan kurtulmak ve neler yapabileceği ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyor. Otizm Nedir? Otizm belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Otizmin nedenleri nelerdir? Detaylar haberimizde.
Otizm Nedir? Otizm belirtileri nelerdir?
01 Nisan 2019 16:07:00
Bu bilgiler sonucu ''''otizm'''' ile ilgili neler yapmanız gerekiyor öğreneceksiniz.''''Otizm'''' hastası insanlar bu hastalıktan kurtulmak ve neler yapabileceği ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyor. Otizm Nedir? Otizm belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Otizmin nedenleri nelerdir? Detaylar haberimizde.

Bu bilgiler sonucu ''otizm'' ile ilgili neler yapmanız gerekiyor öğreneceksiniz.''Otizm'' hastası insanlar bu hastalıktan kurtulmak ve neler yapabileceği ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyor. Otizm Nedir? Otizm belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Otizmin nedenleri nelerdir? Detaylar haberimizde.

Otizm Nedir?

Otizm sıklıkla ilk 3 yaş döneminde belli olan ve hayat boyu süregelen, tedavisi henüz tamamen mümkün olmayan ancak erken tanı ve doğru tedavi ile hayat kalitesi iyileştirilebilen bir çeşit gelişim bozukluğudur. Otizmli bireyler sosyal hayatta iletişim kurmakta problem yaşarlar. İlk verdiği belirtiler iletişim ve etkileşim kurmakta problemler, tekrar tekrar yapılan davranışlar, kısıtlı ilgi alanlarına sahip olmak gibi sosyal hayat içerisinde görülen belirtilerdir. Otizm görülen kişilerde erken teşhis oldukça önemlidir. Erken teşhisin ardından uygulanacak olan rehabilitasyon tedavileri ve diğer tedavi adımları ile hastalığın etkileri ve belirtileri minimize edilebilir. Bu nedenle eğer otizm şüpheniz varsa bir doktora başvurmakta zaman kaybetmemenizi öneririz.

Otizmin Nedenleri Nelerdir?

Otizm rahatsızlığının sebepleri günümüzde de kesin olarak bilinmemektedir. Buna karşın, sabi bu rahatsızlığın genetik bir rahatsızlık olduğu düşünülmektedir. Ancak net bir bilgi yoktur. Otizm rahatsızlığının kendini belli etmeye başladığı en temel belirti göz teması kurma güçlüğüdür. Eğer çocuk ismiyle seslenildiği zaman bakmıyorsa, söylediklerinize tepki vermiyorsa veya duymamış gibi davranışlar gösteriyorsa, belirli cümleleri, kelimeleri veya davranışları sürekli tekrarlıyorsa, oyuncaklara karşı ilgisiz ise, yaşıtı bireylere oranla geri kaldığını düşünüyorsanız ve sallanma, çırpınma gibi aşırı hareketler gözlemleniyorsa otizmden şüphe edilmelidir.

Belirgin olan diğer belirti ise bireyin rutinlerin ve düzenlerin değişimine aşırı tepki veriyor olmasıdır. Aynı zamanda eğer çocuk alışık olmadığı kişilere karşı mesafeliyse, sarılmak, kucaklaşmak ve konuşmak gibi taleplere tepki vermiyorsa bu da otizmin bir belirtisi olabilir. Bunların yanında bir diğer belirleyici özellik ise çocuklarda eşyaları sıraya dizme, döndürme gibi eğilimleri olmasıdır. Kurduğu düzeni bozmanız halinde tepki verecektir. Bir diğer yandan aralıklarla gözlerinin bir yere takılması ve hiç ayırmadan sabit bir noktaya bakıyor olması ve bu davranışı tekrarlıyor olması da otizmin bir belirtisidir.

Otizmde Tanı ve Teşhis

Otizm rahatsızlığı 14. Aydan itibaren tespit edilebilmektedir. Rahatsızlığın tespit edilmesi bazı vakalarda bu kadar erken olabilirken bazılarında ise 2-3 yaşa kadar anlaşılmayabilir. Otizm teşhisinde ailelerin dikkati oldukça önem taşır. İyi bir gözlemci olan ve bilinçli aileler çocuklarındaki belirtileri daha erken safhalarda fark ederek erken teşhisi hızlandırırlar.

Aileler için çocuklarında otizm olabileceğini düşünmek zor ve kabullenmek istenmeyen bir durumdur. Ancak unutmayın ki erken teşhis ile birçok etkisi ortadan kaldırılabilen bu rahatsızlıkta, eğer çocukta sizi şüpheye düşüren bir durum veya hareket gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmana danışılmalıdır.

Otizmli Bir Çocuğa Sahip Olmak

Otizmli bir bireyin ailesi olmak beraberinde zorlu süreçleri getirecektir. Sosyal hayatı etkileyen bir rahatsızlık olması sebebi ile aileleri psikolojik olarak zorlayan ve etkileyen bir rahatsızlıktır. Otizmli çocuklar ailelerine diğer çocuklara göre daha bağımlıdırlar. Bu nedenle aileler üzerinde daha fazla sorumluluk ve kaygı hissedecektir. Otizm rahatsızlığı teşhisi konduktan sonra çocuk ve otizmli bireyin ailesi için psikolojik destek ve danışmanlık önerilmektedir. Böylece rahatsızlığın otizm sahibi bireye ve ailesi üzerindeki etkileri azaltılabilir.

Otizmli bir çocuğa sahip olan aileler için bir diğer zor aşama ise yakın çevre ile durumu paylaşmaktır. Otizmli çocukların ebeveynleri danışmanlık alarak öncelikle otizm hakkında her detay hakkında bilgi sahibi olmalı ve daha sonra çevrelerine içinde bulundukları durumu doğru bir yöntemle anlatarak bilinç kazandırmalıdır. Otizm hakkında bilinçlenme için ebeveynlere önemli bir görev düşer.

Aynı zamanda otizm tedavi ve rehabilitasyonlar ile belirtileri minimuma indirilebilen bir rahatsızlıktır. Otizmli çocuklar doğru bir tedavi ve rehabilitasyon sonrasında rahatsızlığın belirleyici belirtilerinden kurtulabilirler ve sosyal hayatları etkilenmeden yaşamlarını sürdürebilir hale gelebilirler. Tedavilerin ve rehabilitasyonun yanı sıra otizm rahatsızlığına sahip çocukların yaşıtları ve diğer insanlarla iletişimde tutulmaya çalışılması önemlidir. Böylece sosyal hayata karışabilir hale gelir, otizmin en belirgin özelliklerinden kurtulabilirler.

Otizm Şüpheniz Varsa Ne Yapmalısınız?

Rehberlikarastirma.com üzerinden ücretsiz randevu talebi oluşturabilir, alanında uzman profesör ve doktorlardan ücretsiz destek alabilirsiniz

rehberlikarastirma.com

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin