Otizm belirtileri nelerdir?
Otizmin neden tam olarak bilinmiyor. Otizm gelişim bozukluğudur. Doğumdan itibaren ilk üç yılda tespit edilebiliyor. Peki otizm nasıl anlaşılır? Otizm belirtileri nelerdir? İşte otizm belirtileri...
OTİZM NEDİR?
Otizm ya da otizm spektrum bozukluğu (OSB), sosyal beceriler, tekrarlayan davranışlar, konuşma ve sözsüz iletişim gibi zorluklarla karakterize edilen çok çeşitli koşulları ifade eder. Ömür boyu devam eder ve yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkar. OSB'nin etkileri ve semptomların şiddeti her insanda farklıdır.
Otizm göstergeleri genellikle 2 veya 3 yaşlarında ortaya çıkar. Bazı ilişkili gelişim gecikmeleri daha erken görünebilir ve çoğu zaman 18 ay gibi erken bir zamanda teşhis edilebilir. Araştırmalar erken müdahalenin otizmli insanlar için daha sonraki yaşamda olumlu sonuçlara yol açtığını göstermektedir.
OTİZM BELİRTİLERİ
Otizm tanısı konulabilmesi için aşağıda sayılan belirtilerden en az 6 tanesinin görülmesi gerekir.
– Göz teması ya yoktur yada kısıtlıdır.
– Adı ile seslenince tepki vermezler
– Aşırı hareketli veya hareketsiz olabilirler.
– İlişkileri geliştirme ve sürdürme güçlüğü çekerler.
– Çevreleri ile ilgilenmezler.
– Sarılmayı ya da dokunulmayı sevmezler.
– Konuşma dilinin gelişiminde gecikme ya da hiç konuşmama.
– İnsanların yerine cansız varlıklarla ilgilenirler.
– Topluluk içinde yaşıtları ile diyalog kurmazlar, oyunlara katılmazlar, kendilerini izole ederler.
– Konuşmayı öğrenseler bile hep aynı kelimeyi tekrar ederler.
– Konuşmayı iletişim aracı olarak kullanmazlar
– Uygun olmayan cümleler kurar kalıp gibi konuşurlar.
– Konuşma şekilleri ve ses tonları tekdüzedir.
– İlgisiz şekilde her şeye gülebilir ve kıkırdayabilirler.
– Nesnelerin parçalarına olan ısrarlı saplantı( örneğin sürekli arabanın tekerleği ile oynamak)
– Bazı objelere aşırı bağlanabilirler.
– Düzen takıntıları vardır. Rutinleri bozulduğunda hırçınlaşabilirler.
– Tekrarlayan bir hareketi örneğin el çırpma, zıplama, kendi etrafında dönme, sürekli öne arkaya sallanma, kanat çırpma gibi yaparlar.
– Normal çocuklar gibi hayal kurarak oyun oynamazlar.
– Sosyal ortamlarda aşırı korkuya kapılıp tepki verebilirler.
– Sıklıkla yemek yeme bozukluğu gösterirler.
– Kendilerine ve etrafındaki eşyalara zarar verebilirler.
– Tehlikeye ve acıya karşı duyarsızdırlar.
– Espri veya imayı anlama yetenekleri yoktur.
– Normal öğrenme metotlarına duyarsızdırlar.
OTİZM TEDAVİSİ
Otizm yaşam boyu süren bir durumdur ve temel belirtilerini tedavi eden bir ilaç tedavisi yoktur. Otizm tedavisinde erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Tedavinin amacı otizmli bireyin sosyal ve bireysel yeteneklerini geliştirmektir. Bu amaçla davranışsal eğitim ve özel terapiler uygulanır. Uygulanacak tedavide aile faktörü ve tedavinin aileye uygun olması çok önemlidir. Konuşma terapisi, motor yetenekleri artırmaya yönelik terapiler, sosyal iletişim becerisini kazandırmaya yönelik terapiler uygulanan tedaviler arasındadır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.